Stop de Nations’ League

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Deel dit artikel:

Ik ben een grote fan van de Nations’ League. In plaats van onbenullige oefenwedstrijden, zoals volgende maand tegen Nieuw-Zeeland, spelen de Rode Duivels (in uitwedstrijden zijn het weer Witte Duivels, waarvoor dank) tegen ploegen uit de top-16 van Europa. De trofee op zichzelf heeft nog geen geschiedenis en weegt daarom niet al te zwaar, maar het systeem met stijgen en dalen maakt er een heuse competitie van. De loting had al twee keer aantrekkelijker gekund, maar met Denemarken en vooral Engeland treffen Hazard en co tegenstanders van niveau. En in ieder geval van een heel ander kaliber dan de povere tegenstand die we de voorbije jaren in het Koning Boudewijnstadion voorgeschoteld kregen.

Vorige week schreef ik hier desondanks dat dit geen geschikt moment was om interlands af te werken, dat de tweede editie van de Nations’ League had uitgesteld moeten worden. De Uefa wilde echter niet luisteren en zit nu met de gebakken peren. De clubs van de vier grootste competities zijn er in geslaagd de voorbije maanden hun spelers coronavrij te houden, maar bij de nationale ploegen gaat het compleet mis.

Frankrijk zag Kylian Mbappé uitvallen, België Brandon Mechele en Tsjechië is verplicht met een heel ander team (bondscoach incluis) aan te treden dan vorige week. De Belgische U17 telde zelfs veertien besmettingen. Het was voorspelbaar. Niet omdat er bij de nationale teams minder professioneel zou worden gewerkt, maar omdat nieuwe bubbels (sorry) worden gevormd en dat de regels er minder strak zijn dan bij de clubs, de werkgevers. Ook de Rode Duivels kregen een halve dag vrijaf en dan valt alle controle weg. Zoals veel jonge mensen hebben voetballers (denk maar aan Mason Grenwood en Phil Foden die zo dom waren in IJsland meisjes mee te nemen naar hun hotelkamer) het na een half jaar heel moeilijk om de strenge richtlijnen op te volgen.

Ook de clubs kampen nu overigens met gelijkaardige problemen, ook zonder de gevallen bij de internationals. De Braziliaan Neymar, de Argentijn Angel di Maria en de Algerijn Riyad Mahrez hadden geen internationale verplichtingen, Paul Pogba viel uit voordat hij zich bij de Franse ploeg aansloot en de kans is reëel dat Thibaut Courtois het virus onder de leden had toen hij vorige week in Brussel landde. De spelers kregen na het einde van hun competitie immers vakantie en dan kan het fout gaan.

Deze opstoot van Covid-19 zet de clubs onder druk. Zij zijn aan de competitie begonnen of herbeginnen later deze maand. Als spelers positief testen bij de clubs kan deze gewoon verder spelen. Het is immers bewijs dat de regels niet nauw genoeg opgevolgd werden, waarvoor je een club verantwoordelijk kan stellen. Anders ligt het voor spelers die het virus opscharrelen bij hun nationale team. Daar kan je een club niet verantwoordelijk voor stellen en voor de gevolgen doen opdraaien.

Brandon Mechele is dit weekeinde niet beschuikbaar. De nationale ploegen zorgen dus voor competitievervalsing en dat is onaanvaardbaar. En wat komt er nog? Kan een speler die vandaag negatief test morgen bij zijn club trainen? De kans is reëel dat hij pas over een aantal dagen positief blijkt te zijn en intussen ploegmaats infecteert.

Daarom: stop de Nations’ League morgenavond. Stel de wedstrijden van oktober en november een jaar uit. Tot er een vaccin is. Om het clubvoetbal te redden. Hoe dan ook, vanavond trek ik nog naar het Koning Boudewijnstadion (met onze analist Eddy Snelders). Ook al is het maar tegen IJsland. Als de Uefa haar verstand gebruikt, zou het de laatste interland in minstens een half jaar moeten zijn. 

Share.

About Author

Leave A Reply