maandag, november 4

Waar blijven de mannen?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Welgeteld 21 vrouwelijke profvoetballers hebben zich de afgelopen dagen aangesloten bij de brandbrief van 106 (oud-)internationals aan de FIFA over de sponsordeal met het staatsoliebedrijf Saudi Aramco uit Saoedi-Arabië.  Het hadden er best wel meer mogen zijn. De aanhef van de brief liegt er niet om:  ‘Sponsordeal Aramco is een middelvinger naar het vrouwenvoetbal.’

Zo’n kernachtige titel had ook de mannelijke profvoetballers moeten alarmeren. Slechts een enkeling van hen reageerde. Ze hadden het schijnbaar te druk met hun reeks aan wedstrijden, met hun Instagram-accounts, met hun modieuze kleding. Een uitzondering was David Wheeler, een Engelsman die bij Wycombe actief is op het derde niveau in zijn land.

In Nederland hield bondscoach Andries Jonker zijn standpunt voor zich. Jonker is een babbelzieke Amsterdammer die overal een mening over heeft. Nu vond hij zijn eigen opvatting ‘niet relevant’. De Nederlandse internationals die de brief hebben ondertekend mogen zich in de steek gelaten voelen.

Acht Nederlandse vrouwelijke voetballers hebben zich inmiddels achter de oproep aan de FIFA geschaard. De Belgische steun beperkt zich vooralsnog tot alleen Ella Van Kerkhoven. Niet alleen vrouwen, ook hun mannelijke collega’s zouden zich geroepen moeten voelen om op te komen tegen de deals van de FIFA met een land waar in 2034 het toernooi om de wereldbeker voor mannen zal worden gespeeld, in een streng islamitisch land waar het de vraag is of de mensenrechten dan niet meer stelselmatig worden geschonden door het regime.

De Aramco-deal doet leugenachtig aan ten opzichte van de beloftes die de FIFA heeft uitgesproken om het voetbal eerlijker, gelijkwaardiger, inclusiever en duurzamer te maken. In de brief wordt gewag gemaakt van de Saoedische wandaden ten opzichte van kritische vrouwen,  minderheidsgroepen, migranten en de lhbtiq+-gemeenschap.  Ook stellen de briefschrijvers de vraag aan de orde in hoeverre de plechtig uitgesproken FIFA-doelen qua duurzaamheid zich verdragen met een overeenkomst met het grootste olie- en gasconcern ter wereld.

Cynisch, ronduit pijnlijk voor de actievoerende vrouwen, was de reactie van de FIFA. Het antwoord kwam er kort op neer dat de vrouwen hun mond moeten houden, want:  ‘Ook het vrouwenvoetbal profiteert van de sponsorcontracten.’  Zo’n reactie maakt duidelijk hoe wereldvreemd de FIFA is, wat alleen maar erger is geworden onder Gianni Infantino, gesteund door de nationale voetbalbonden. Als de bobo’s het niet willen of kunnen, moeten de mannelijke topvoetballers maar eens in opstand komen.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply