zaterdag, april 27

Hopen op de grandeur van RVP

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hij is teruggekomen om nog anderhalf jaar ‘lekker’ te voetballen bij Feyenoord, de club die hij in 2004 als rebel verliet. Robin van Persie werd begroet als  een verloren zoon, maar in zijn eerste maand bij de Rotterdamse club heeft hij vooral  vragen opgeroepen. Is RVP nog wel fit genoeg? Hoe rendeert zijn samenwerking met de Deense clubtopscorer Nicolai Jørgensen voor wie Newcastle United  in de winterpauze nog 17 miljoen euro wilde uitgeven?

De vragen  zijn nog niet beantwoord. Pas afgelopen zondag stonden beiden voor het eerst samen aan de aftrap. Jørgensen  in de spits, Van Persie als spelmaker ‘op 10’.  Slechts sporadisch klikte het.  Jørgensen leek zwaar gebukt te gaan onder de teleurstelling van een geblokkeerde transfer naar de Premier League. Van Persie deed bij zijn eerste optreden als basisspeler, na vijf korte invalbeurten, pas van zich spreken met de moeizaam verkregen, winnende  goal (1-0). Dankzij een laat afstandsschot dat warempel doel trof, enkel en alleen omdat het van richting werd veranderd door een Heracles-knie.

Afgewacht moet worden of Robin van Persie fysiek nog krachtig genoeg zal zijn om de hoge verwachtingen in te lossen. Zijn grandeur is bewaard gebleven. Enkele minuten volstonden voor die constatering. Zijn eerste balaanname, in zijn eerste invalbeurt, verraadde het al. De bevestiging volgde met een gevoelvol hupje dat hij de bal meegaf bij zijn eerste competitietreffer na terugkeer in Nederland.

BAL ALS PENSEEL

Als Robin van Persie de bal toucheert, ademt het al snel naar kunst. Zijn vader is beeldend kunstenaar van professie, voor Robin is de bal een penseel. Zijn meesterwerk uit een collectie van 50 Oranje-goals kreeg gestalte op het WK van 2014, zwevend door het zwerk schonk hij de bal koppend het stootje mee dat Nederland vaart gaf.

Veel van zijn doelpunten zijn oogstrelend. Van Persie vertoonde ze bij Arsenal en Manchester United, hij werd er twee keer topscorer mee van de Premier League en speler van het jaar in Engeland, hij droeg daarmee bij aan de FA Cup-triomf van The Gunners in 2005 en aan het laatste landskampioenschap van The Mancunians in 2013. Maar veel van zijn glans ging verloren toen hij in 2015 in Turkije nieuwe inspiratie zocht bij Fenerbahçe.

Nu hoopt RVP bij Feyenoord zijn carrière nog een extra dimensie te geven. Zijn interlandloopbaan lijkt teneinde na 102 ‘caps’. Aangenomen moet worden dat Ronald Koeman voor Oranje geen beroep meer op hem zal doen.  Feyenoord biedt hem nog wel perspectief, voorlopig tot hij medio 2019 bijna 36 jaar zal zijn. De warmte die hem omhelsde moet Van Persie verrast hebben. Zijn afscheid in 2004 verliep kil. Bij Bert van Marwijk, toen nog trainer in de Kuip, was hij uit de gratie geraakt. ‘Onbegrijpelijk’, had Van Persie het gevonden dat hij reserve was gezet. Weinig fans betreurden zijn vertrek.

VLERK

Vooral zijn akkefietje met Pierre van Hooijdonk bleef hem achtervolgen. In zijn zesde wedstrijd in het eerste elftal  gebeurde dat, op 31 maart 2002.  Achttien jaar was Van Persie.  Het was hem ontgaan dat die zondag de zomertijd was ingegaan. Een uur te laat meldde hij zich voor de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. Een brutaal joch, vonden ze hem bij Feyenoord, een vlerk die zich te goed achtte voor de linksbuitenplaats. Gniffelend keken routiniers als Van Hooijdonk, Paauwe en Bosvelt toe hoe de laatkomer op zijn nummer werd gezet door Van Marwijk. Naar de bank jij!

Vijf minuten na rust kon Van Marwijk hem niet lange koeioneren. Feyenoord stond met 1-0 achter. Het hikte nog steeds tegen die achterstand aan toen het in de 63e minuut een vrije schop te nemen  kreeg in de zone waar het monopolie van specialist Pierre van Hooijdonk van kracht was. Van Persie dacht er anders over. Eerst vermoedde ‘Big Pierre’ nog dat zijn jonge teamgenoot een nieuwe variant in petto had. Hij legde de bal nog eens voor zichzelf klaar, totdat  plotseling bleek dat Van Persie hem te snel af was. Het bleek een makkie voor de keeper van RKC. ‘Ik stond compleet voor joker’, brieste Van Hooijdonk nadat Feyenoord niet verder was gekomen dan 1-1.

ARBEIDSETHOS

Van Hooijdonk heeft het Van Persie nooit vergeven, ook niet als analist voor de NOS-tv wat hem tijdens het WK van 2014 nog op een felle tirade van de Oranje-aanvoerder kwam te staan. Ook bij de oudere generaties Feyenoord-fans heeft Van Persie de  gemengde gevoelens nooit kunnen verdrijven.  In Van Persie herkenden ze geen voetballer met hartstocht, geen karakteristieke harde werker met het arbeidsethos uit de haven van Rotterdam. Voor hen is Robin van Persie nog altijd een rijkeluisjochie uit Kralingen, een van de betere stadsdelen in de Maasstad.  Toen enkele jaren geleden de supporters de 50 beste Feyenoorders uit de historie lieten kiezen, rustte op twee spelers op voorhand een veto: Johan Cruijff, die niet verbonden mocht worden met de landstitel van 1984 én die vermaledijde, brutale Robin van Persie, ook al had ook hij zijn steentje bijgedragen aan de UEFA Cup-triomf in 2002.

Nu is Van Persie terug in de Kuip, afgedankt door Fenerbahçe waar hij dit seizoen slechts twee wedstrijden speelde en vervolgens werd ‘vrijgesteld van werkzaamheden.’ Met hashtag #RVPISBACK kondigde Feyenoord op 19 januari zijn terugkeer aan. Rugnummer 32 kreeg hij, het nummer bij zijn debuut in 2002. De jongere garde bejubelde hem. De clubleiding toonde zich trots, ervan overtuigd ook dat de club weer een nieuwe impuls had gekregen, een nieuw icoon dat Dirk Kuijt moest doen vergeten, op het veld én als leider in de kleedkamer.

In welke mate Feyenoord met Robin van Persie nieuw elan heeft gekregen, is vooralsnog goeddeels verborgen gebleven. De landskampioen van 2017 staat tien wedstrijden voor het einde op de vierde plaats, acht punten achter nummer drie AZ, met twintig punten minder dan koploper PSV – en dat in een competitie waarin geen enkel punt nog wordt gehalveerd.

KNVB-BEKER

Voor nieuw succes lijkt Feyenoord nu aangewezen op het toernooi om de KNVB-beker. Mede dankzij gunstige lotingen, met  louter thuiswedstrijden, is de Rotterdamse club doorgedrongen tot de halve finale, opnieuw in eigen stadion. Tegenstander op woensdag 28 februari  is degradatiekandidaat Willem II. Voor de finale, traditioneel ook al in het Feyenoord-stadion, komt de andere finalist uit het duel tussen AZ en FC Twente.

De KNVB-beker is de strohalm waaraan Feyenoord zich vastklampt. Aan het belang wordt zo zwaar gehecht  dat de thuiswedstrijd tegen PSV komende zondag wellicht ondergeschikt wordt gemaakt daaraan. Het zou dus zomaar kunnen dat Robin van Persie tegen PSV wordt gespaard, uit voorzorg, om enkele dagen later op volle kracht zijn club beter van dienst te kunnen zijn in het bekertoernooi.

Een reserverol in de thuiswedstrijd tegen PSV – zo zal Robin van Persie het zich toch niet hebben voorgesteld toen hij vorige maand zei verheugd te zijn over de terugkeer bij Feyenoord. Omdat hij zo graag nog anderhalf jaar ‘lekker’ wil blijven voetballen. Met zijn artistieke kunstjes, met zijn fluwelen balgevoel wat we altijd zo hebben geadoreerd. Zo willen zijn fans Robin van Persie weer zien gloriëren; niet in enkele minuten, niet als het eens uitkomt,  maar liefst zo vaak mogelijk.

Twitter  @hmees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

2 reacties

  1. Pingback: hop over to here

  2. Pingback: Best universities in Africa

Leave A Reply