woensdag, juni 19

Stilzwijgende status quo in Eredivisie

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het leek soms wel de slotetappe van de Tour de France. De 34ste en laatste competitieronde voltrok zich in menig stadion in een sentimentele entourage. Niemand mocht nog de stemming bederven, alsof na 33 wedstrijden al de eindstand was bepaald in de Eredivisie. Op de ranglijst bleef het bij stuivertje wisselen tussen de tiende en elfde plaats.

Een ‘stilzwijgende’ status quo? Op een dag waarop, net als in de voorlaatste ronde, de aftrap overal gelijktijdig moest plaats hebben. Zogezegd omdat daarmee de voorwaarden voor een sportief verloop waren geschapen. Met een knipoog dan.

De spelers van landskampioen PSV hadden doordeweeks, met hun trainer, vakantie gevierd op Ibiza. Terug in Nederland kregen ze pas laat in de wedstrijd thuis tegen RKC Waalwijk trek om zich nog in te spannen voor Luuk de Jong, die met twee treffers op de topscorerslijst langszij kwam bij de Griek Pavlidis (AZ). In die fase van de wedstrijd konden ze geen kwaad meer aanrichten bij RKC Waalwijk, dat dankzij een iets beter doelsaldo gevrijwaard bleef van play-offs om de zestiende plek in de Eredivisie van volgend seizoen.

AFSCHEID ARNE SLOT

Excelsior, dat op de slotdag gewillig bij Feyenoord onderuitging, had zich kennelijk al neergelegd bij het extra werk dat wacht voor de nummer 16. Feyenoord maakte van de Rotterdamse derby een familiefeestje, opgeluisterd met vier doelpunten (4-0). De spelers kwamen met hun kinderen het veld op en na afloop was er veel tijd, lof en trots voor trainer Arne Slot. Als toetje sprak vervolgens Jürgen Klopp op een vol Anfield vanuit Liverpool zijn vertrouwen uit in Slot als zijn opvolger.  Klopp scandeerde en zong de naam Arne Slot. Een warmer welkom kun je als nog onbekende Nederlander in de Premier League niet krijgen.

Met de zege op Excelsior finishte Feyenoord op 84 punten, twee meer nog dan het totaal waarmee het vorig jaar kampioen werd. Bovendien beperkten de Rotterdammers de kloof met PSV tot zeven punten nadat het halverwege de competitie nog op twaalf punten achterstand van PSV stond. ‘Wij zijn dus met ruime voorsprong de beste in de tweede competitiehelft geweest’, stelde Arne Slot trots en niet ten onrechte vast.

Opmerkelijker nog dan de wijze waarop Feyenoord Arne Slot uitluidde was de wijze waarop de 38-jarige Bram van Polen afscheid nam bij PEC Zwolle, na 17 jaar onafgebroken clubtrouw. De wedstrijd tegen FC Twente werd er voor stilgelegd hoewel nog enkele minuten moesten worden gespeeld en de toewijzing van een ticket voor de groepsfase van de Champions League nog anders had kunnen uitpakken. Zijn dochtertjes kwamen het veld op, alle spelers vormden een haag. Niemand klaagde over voorbarig feestgedoe, ook niet bij concurrent AZ, dat geen weet had van het onderonsje in Zwolle.

PETER MAES AFGOD

De feestelijkheden in Zwolle en Rotterdam volgden op eerdere volksfeesten in Tilburg en Groningen waar de terugkeer van Willem II (na twee  jaar) en de plaatselijke FC (na één jaar) onstuimig werd gevierd. Met het kampioenschap van Willem II is Peter Maes uitgegroeid tot afgod van de fanatieke aanhang. Willem II stond na zes wedstrijden op de twaalfde plaats toen Maes, op advies van Harm van Veldhoven, naar Tilburg werd geroepen. De bijna 60-jarige Belg voelde zich ‘verbrand en verketterd’ door het isolement waarin hij in eigen land verzeild was geraakt als een van de vele verdachten in het dossier Propere Handen.

In Tilburg werd en wordt niet getild aan zijn dealtjes met spelersmakelaar Veljkovic waaraan hij circa 2,3 miljoen euro zou hebben verdiend. Ook stoort de aanhang van Willem II zich niet aan het ‘realistische’ voetbal, gebaseerd op de Belgische School dat hij bij zijn nieuwe club heeft geïntroduceerd. Jarenlang waren ouderwetse vleugelspelers en een cordon met maximaal vier verdedigers heilig in Tilburg, bij het ‘Ajax van het zuiden’. Maes heeft lak aan die opvattingen. Het wordt hem toegestaan omdat Willem II er zijn wedstrijden mee wint, met zoveel mentale veerkracht dat het dit seizoen in 13 van de 32 wedstrijden een achterstand goed kon maken.

MAARTEN MARTENS

Met Peter Maes en Maarten Martens hebben vooralsnog twee van de achttien Eredivisie-clubs volgend seizoen een Belgische trainer. Maes tekende een nieuw contract voor twee jaar. Martens (39), zevenvoudig Rode Duivel, gaat verder bij AZ, waar hij eerder als speler zes jaar actief was en tijdens de winterstop als hoofdcoach werd aangesteld.

Bij zowel Ajax als Feyenoord moet de trainersvacature nog worden ingevuld. Of de Italiaan Francesco Farioli (OGC Nice) de nieuwe coach van Ajax wordt is twijfelachtig geworden nu zijn landgenoot Roberto de Zerbi bij zijn vertrek bij Brighton hém heeft aanbevolen als opvolger. Hoe Feyenoord het vertrek van Slot gaat opvangen, blijft mistig. Vast staat slechts dat het legioen in de Kuip op langere termijn om de terugkeer van Robin van Persie (40) zal gaan roepen. Van Persie gaat als hoofdcoach eerst vlieguren maken bij sc Heerenveen, dé club van Friesland waar bijna traditioneel slechts moeizaam liefde ontstaat tussen trainer en club.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply