maandag, mei 20

En wéér een Eredivisie-coach naar Premier League

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Opnieuw mag een Nederlandse coach zich gestreeld voelen door het perspectief en de miljoenen in de Premier League. Terwijl bij Manchester United de stoel van Erik ten Hag steeds nadrukkelijker wankelt, geeft Liverpool FC zijn vertrouwen aan Arne Slot, eveneens een coach die zijn reputatie voornamelijk in de Nederlandse Eredivisie heeft opgebouwd.

Arne Slot, nu aan zijn derde seizoen bezig bij Feyenoord, wordt al de tiende Nederlandse coach in het Engelse topvoetbal. Guus Hiddink (Chelsea), Ruud Gullit (Chelsea en Newcastle United), Martin Jol (Tottenham Hotspur en Fulham), Dick Advocaat (Sunderland), René Meulensteen (Fulham), Frank de Boer (Crystal Palace), Louis van Gaal (Manchester United), Ronald Koeman (Southampton en Everton) en Erik ten Hag (Manchester United) gingen Slot voor.

Lang niet allemaal overtuigden ze of waren ze succesvol. Frank de Boer werd al na vier wedstrijden, met vier nederlagen, afgedankt. Prestaties in de Eredivisie vormen geen aanbeveling waarvoor Engeland warm loopt.

SLOT MET SCEPSIS ONTVANGEN

Ook de aanstelling van Arne Slot (45) is met scepsis ontvangen door de pundits, het gezelschap van voornamelijk oud-spelers die via de Britse media als opiniemakers de stemming bepalen. De leiding van Liverpool heeft zich er niets van aangetrokken. Hoewel lange tijd Ruben Amarin, de coach van Sporting de Portugal, op poleposition leek te liggen als opvolger van  de aanbeden Jürgen Klopp, switchte de voorkeur toch naar de in Engeland onbekende Arne Slot.

Wat inspireert Liverpool tot de keuze voor Slot is nu de vraag in de Engelse havenstad, in afwachting van de uitleg die nog moet komen. Net als andere trainers brengt Slot de nuchterheid mee die ook andere coaches uit het oosten van Nederland kenmerkt. Guus Hiddink, Erik ten Hag en Peter Bosz, de succescoach van de nieuwe Nederlandse kampioen PSV, zijn geen van allen opgegroeid met de flair en air van de Randstad. Met Arne Slot hebben ze gemeen dat ze als doorsnee-eredivisiespeler voornamelijk vanuit het middenveld zicht kregen op de loop van de bal. Guus Hiddink was een luie spelmaker, Peter Bosz – met 8 interlands de enige international van de vier – was een defensieve middenvelder.

PROFIEL

Als speler van PEC Zwolle, NAC Breda en Sparta Rotterdam was Arne Slot een nogal weke, trage middenvelder. Hij bleef overeind met een gave techniek, een goede blik en fijne passing. Het profiel van Arne Slot voldoet kennelijk aan de voorwaarden om tot een succesvol trainer uit te groeien. Naam maakte hij in die rol bij AZ, als assistent en opvolger van John van den Brom. In de winter van 2020/2021 lokte Frank Arnesen hem naar Feyenoord, voor AZ reden om de scheidende coach meteen op non-actief te stellen.

Een half jaar lang kon Arne Slot zich daardoor voorbereiden op de opvolging van Dick Advocaat. Onder hem eindigde Feyenoord nog op de vijfde plaats. Twee jaar later al leidde Slot de Rotterdamse ploeg naar de landstitel, met 7 punten voorsprong op PSV en13 op Ajax. Zelfs nu PSV dit seizoen onaantastbaar is, blijft voor Feyenoord nogmaals progressie mogelijk. Als het alle drie resterende wedstrijden wint, verzamelt het twee punten meer en wordt ook de productie van vorig seizoen (81 goals) overtroffen.

SUCCESSEN

Arne Slot kan bovendien wijzen op het winnen van de KNVB-beker in 2024 en het bereiken van de finale van de European Conference League in 2022. De successen gingen gepaard met de financiële herrijzenis van Feyenoord, dat al jaren op rij wordt beknot door de geringe mogelijkheden tot commerciële exploitatie van de ouderwetse Kuip (van 1937). Welkom waren daarom lucratieve transfers van spelers die zich onder Slot snel ontwikkelden, zoals  Malacia (Manchester United), Sinisterra (Leeds United), Aursnes (Benfica) en Senesi (Bournemouth).

Ook dit seizoen zijn er weer spelers verder gegroeid, die op de zomerse transfermarkt gewild kunnen zijn. Verwacht wordt dat de verdedigers Geertruida en Hancko, middenvelder Wieffer en spits Giménez naar een Europese topcompetitie zullen verhuizen. Of Slot spelers uit de eigen stal zal aanbevelen bij Liverpool is de vraag, De ervaringen van Van Gaal en Ten Hag met hun bekende spelers uit Nederland zullen Slot niet meteen daartoe aansporen, terugdenkend aan onder anderen Depay, Blind en Antony op Old Trafford.

RUBEN PEETERS

Anders ligt dat met de technische staf. Zowel naaste coach Sipke Hulshoff (tevens veldtrainer bij Oranje) als Ruben Peeters verhuist mee naar Liverpool. Ruben Peeters is een 32-jarige Vlaming, die met flink wat ervaring bij RC Genk in 2021 door Slot naar Rotterdam werd gehaald als Head of performance. Zijn inbreng wordt in Rotterdam geloofd, zijn hand is zichtbaar in de intensiteit die het spel van Feyenoord typeert.

‘Met mindere spelers dan PSV heeft, is de snelle opbouw bij Feyenoord van achter uit beter verzorgd dan bij PSV, dat het met betere voetballers kan doen. Dát is de verdienste van Arne Slot’, oordeelt Marco van Basten. ‘Arne Slot laat spelers geloven in zijn filosofie. Hij communiceert zo goed dat hij zijn ideeën snel kan overbrengen op het team waarmee hij aan de slag gaat’, zegt Dirk Kuijt,  oud-icoon van Feyenoord, nu de coach van Beerschot.

ROBIN VAN PERSIE

Totdat  Arne Slot werd aangesteld als hoofdcoach van Feyenoord, vanaf medio 2021, geloofde Dirk Kuijt lange tijd heilig dat híj de toekomstige hoofdcoach van Feyenoord was. Aan die droom kwam een eind toen in februari 2021 bekend werd dat het contract tussen Kuijt en Feyenoord was ontbonden.

Inmiddels is Robin van Persie (40) de nieuwe kroonprins in de Kuip. Als coach van het Onder 18-team bij de Rotterdamse club maakt de oud-topspeler van Feyenoord, Arsenal en Manchester United al veel indruk. Het vertrek van Arne Slot komt voor hem nog te vroeg. Van Persie kiest daarom nu voor een baan als hoofdcoach bij sc Heerenveen, de nummer 10 van de Eredivisie. Als hij daar succesvol is, zal zijn schaduw snel boven de Kuip verschijnen,  wie dan ook de opvolger wordt van Arne Slot.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply