zaterdag, april 20

Een tweetje uit Rotterdam ontregelt AZ

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Wat een tweetje al niet kan aanrichten. Vrijdagmiddag meldt het twitter-account @FeyenoordTM (Transfer Markt) als waarheid dat ‘Feyenoord in verregaande onderhandeling is met Arne Slot, de huidige trainer van AZ’. Een etmaal later is Slot ontslagen en wordt het als zekerheid aangenomen dat Arne Slot de opvolger wordt van Dick Advocaat.

Het tweetje van @FeyenoordTM wijst op inside-kennis. Eerder al zijn de reguliere media hierdoor verrast met nieuws over transfers, die later realiteit werden. Achter het twitter-account gaat een medewerker van de Rotterdamse haven schuil, een Feyenoord-fan die graag wereldwijd voetbalstadions afstruint en dan contacten aanknoopt met goed ingevoerde journalisten.

Verrassend en interessant is het nu om te zien welke dimensie zo’n enkel zinnetje op de social media kan krijgen. De dagbladen vonden de mededeling betrouwbaar genoeg om de komst van Slot nog diezelfde dag als serieus nieuws – zonder bronvermelding – te verspreiden.

FRANK ARNESEN

Feyenoord deed geen enkele poging tot ontkennen. Frank Arnesen, technisch manager van de Rotterdamse club, probeerde vrijdagavond nog wel zijn collega bij AZ, Max Huiberts, te bellen, maar die nam niet eens op. ,,Dat lulverhaal hoefde ik niet aan te horen”, zei Huiberts zondag, waarna AZ thuis tegen FC Groningen meteen een nederlaag en twee rode kaarten te incasseren kreeg.

AZ had zijn conclusies snel getrokken  Slot werd meteen de deur gewezen toen hij zaterdagmorgen bevestigde concrete gesprekken te voeren met Feyenoord; tot ongenoegen van AZ, zonder de club daarover te informeren. Drie weken geleden had Slot AZ alleen laten weten geen nieuw contract te willen tekenen voor de periode ná medio 2021.

SOAP

Na de breuk blijven de vragen hangen. Welk belang had Feyenoord om niets te ontkennen, een paar dagen slechts nadat Dick Advocaat had aangekondigd dat hij na dit seizoen op 73-jarige leeftijd definitief zal stoppen als clubcoach?  Én, wat volgt er nog meer in deze soap, beheerst ook door de concurrentie binnen de Eredivisie tussen AZ en Feyenoord?

Een belangrijke sleutel lijkt hierbij in handen van Mino Raiola, een van de meest invloedrijke spelersagenten binnen Europa. Vanuit zijn woonplaats Haarlem is Alkmaar dichtbij. Raiola behartigt niet alleen de belangen van Slot. In zijn portefeuille ligt ook de toekomst opgesloten van vier talentrijke AZ-spelers (Stengs, Wijndal, Koopmeiners en Boadu) die zich onder Slot alle vier hebben ontwikkeld tot international.

AMERIKAANSE INVESTEERDERS

Met Slot krijgt Raiola een grotere invloed binnen Feyenoord, waar eerder Rob Jansen die meeste zaakjes regelde. Aangenomen mag worden dat Slot niet alleen voor een verdubbeling of verdrievoudiging van zijn contract naar de Rotterdamse Kuip komt. Hij zal ook toezeggingen hebben gekregen welke mogelijkheden er zijn om Feyenoord sterker te kunnen maken, wie weet met spelers uit de stal van Raiola.

Een stevigere financiële basis hoopt Feyenoord te krijgen met Amerikaanse investeerder(s)  waarmee de clubleiding al een jaar lang schermt. Op hun komst wil Dick Advocaat niet langer wachten. ,,Ik heb uit de gesprekken met Feyenoord niet de indruk gekregen dat ze met mij na dit seizoen verder wilden gaan. Daarom heb ik zelf mijn eigen beslissing maar naar buiten gebracht”, aldus Advocaat.

KOPLOPER 2020

Ondertussen is Feyenoord 25 competitiewedstrijden achtereen ongeslagen, al sinds Advocaat eind  oktober vorig jaar de coaching overnam van Jaap Stam. In die periode vergaarde Feyenoord vijf punten meer dan Ajax. Ook op een ranglijst van het kalenderjaar 2020 gaat de Rotterdamse club aan de leiding, in dat geval drie punten vóór de Amsterdammers.

In het afgelopen weekeinde, waarin alle clubs uit de top-vijf punten verspeelden, verzuimde Feyenoord thuis tegen Heracles Almelo dichterbij te komen. Advocaat nam het gelijkspel (0-0) voor lief. ,,Met vijf afwezige basisspelers kan ik vrede hebben hiermee, ook als ik zie hoe spelers uit de eigen jeugdopleiding zich nu ontwikkelen”, zei hij.

EUROPA

Als nummer 4 van de Eredivisie loopt Feyenoord vooralsnog maar vier punten achter op Ajax. Ook in Europa mag Feyenoord vooruitkijken naar 2021. Daarvoor is dan donderdag wel winst vereist in de uitwedstrijd bij Wolfsberger AC, de nummer zeven van Oostenrijk.

Op de Europese ranglijst, maatgevend voor plaatsing in de bekertoernooien, is Feyenoord dit seizoen al van de 90ste naar de 66ste plaats geklommen, kort achter AZ (65) en PSV (60). Ver daarboven staat Ajax als negentiende genoteerd. PSV is al zeker van een plaats bij de laatste 32 in de Europa League. Ajax, AZ en Feyenoord hebben alle drie de kans op overwintering in eigen hand.

Zeker in het geval van AZ is dat knap in een poule met Napoli en Real Sociedad. Van de vijf Nederlandse clubs in Europa, bleef alleen Willem II achter, in de kwalificatiefase al. Op de landenranglijst van de UEFA is Nederland dit seizoen ook België voorbijgegaan. Nederland staat nu achtste, een positie die recht geeft op vijf tickets, met alleen een startplaats in de groepsfase van de Champions League.

POTENTIE

Daarin gelooft nu nog niemand bij Feyenoord. De potentie daarvoor sluimert verder, met een trouwe en geestdriftige aanhang in een altijd volle Kuip – als het weer mag. ,,Feyenoord is zo’n grote club. Daar moet toch veel meer resultaat te halen zijn en plezier te beleven dan nu meestal het geval is”, merkte Marco van Basten zondag in het tv-programma Rondo op.

Met Arne Slot is de hoop nu gevestigd op een heel ander type trainer dan Advocaat, voor wie de defensieve organisatie altijd heilig was. Slot(42), een oud-middenvelder van PEC Zwolle, NAC Breda en Sparta Rotterdam, is daarentegen een liefhebber van weloverwogen combinatiespel, gericht op de aanval.  Of dat past bij de traditioneel stoere aanpak in havenstad Rotterdam, met als motto  ‘geen woorden maar daden’, wordt straks een interessante vraag.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Comments are closed.