maandag, april 22

D-days voor de Nederlandse ploegen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Speelronde 11 van de Eredivisie kleurde rood. Rood in de borstzakjes van de arbitrage. Onze scheidsrechters stuurden acht mannen weg, dat gebeurde in 2003 voor ’t laatst. En rood op de wangetjes van de opwinding: Ajax, PSV, Feyenoord en AZ verloren allemaal punten, terwijl ook Vitesse de kans op de koppositie liet liggen. Zo profiteerde de Arnhemse ploeg niet van de Europacupkoorts in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Alkmaar.

AZ domineerde het gesprek dit weekend. De Alkmaarders waren not amused dat hun trainer Arne Slot met Feyenoord sprak en smeten hem per direct buiten. De vrij onbekende Pascal Jansen moet in Alkmaar het seizoen afmaken. Zijn begin was meteen slecht: FC Groningen trakteerde AZ in Alkmaar op de eerste competitienederlaag. Een gefrustreerd AZ eindigde met negen man. Eerder op de middag had Feyenoord zelfs tegen tien Heracles-spelers amper iets klaargespeeld (0-0), PSV kwam pas vlak voor tijd langs sc Heerenveen (2-2).

D-day

Dé stunt kwam op naam van FC Twente. Terwijl heel Nederland massaal gedichten voorlas en cadeautjes openscheurde, wonnen de Tukkers met 1-2 op het veld van Ajax. Zodoende liep de ploeg van Erik ten Hag voor de tweede keer tegen een verliesbeurt aan tegen een ploeg die niet is uitgenodigd aan de centrale tafel van het BeNeLiga-overleg. Debatten zijn er om gevoerd te worden, maar voor de stelling dat Ajax de Eredivisie is ontgroeid, is op het veld geen bewijs.

De slechte week voor de grote clubs (minus PSV) is deels te verklaren door een simpele term: Europa. Woensdagavond moet Ajax winnen van Atalanta om de tweede ronde van de Champions League te halen – anders volgt Europa League. PSV is reeds geplaatst dus de match tegen Omonia is van geen tel. AZ moet winnen in Rijeka om zeker te zijn – een gelijkspel kan volstaan mits Real Sociedad van Napoli verliest. Feyenoord, tot slot, heeft maar één kans: winnen van Wolfsberger – al het andere betekent uitschakeling. De verschuiving in Europese tickets betekent dat de Nederlandse clubs deze week pokeren met misschien wel vijftig miljoen euro.

Share.

About Author

Jan Willem Spaans is een 25-jarige Amsterdammer. Hij schrijft voor onder meer De Witte Duivel, ELF Voetbal en is auteur van drie voetbalboeken. Zijn specialiteiten liggen in het Nederlandse en het Engelse voetbal en zijn hart in het Schotse!

Comments are closed.