donderdag, juni 20

Cristiano Ronaldo, de God Narcissus van het voetbal, schrijft geschiedenis met zijn achthonderdste doelpunt (1)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cristiano Ronaldo komt definitief in de geschiedenisboeken. Met zijn achthonderdste ‘officiële’ doelpunt in de wedstrijd Manchester United – Arsenal FC op donderdag 2 december 2021 is hij de eerste voetballer ter wereld die deze grens heeft bereikt. Een portret van de ‘god Narcissus’ van het wereldvoetbal in twee delen.

Cristiano Ronaldo. Real Madrid – Juventus 4-1, 3 juni 2017, finale Champions League. Hij bevond zich op het toppunt van zijn kunst, met twee doelpunten deed hij Juventus knielen. Hij verhuisde in 2003 uit het niets naar Old Trafford. Op een late juli-avond troefde Sporting Lissabon Manchester United ‘vriendschappelijk’ met 3-1 af.

Een wonderkind zweefde over het veld en zette keer op keer de ervaren rode verdedigers voor schut. Tijdens de terugreis spaart coach Alex Ferguson de superlatieven niet: ‘One of the most exciting young players I’ve ever seen.’ In het vliegtuig debatteerde een spelersdelegatie over het supertalent. Achtenveertig uur later knipperde Cristiano Ronaldo Dos Santos Aveiro naar het licht van de camera’s. Ronaldo debuteerde meteen in de Premier League. En herhaalt zijn huzarenstukje: hij kapte deze keer de geroutineerde defensie van Bolton Wanderers uit. Twee maanden eerder was David Beckham richting Real Madrid verdwenen. De trainingsstaf speelde hoog spelen en schreef hem als nummer zeven in op het wedstrijdformulier. The Magnificent Seven! In opvolging van Cantona en Beckham! Zo kreeg hij meteen een zware last op de tere schouders.

Op 5 februari 1985 werd hij door zijn moeder naar de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan genoemd. Hij voetbalde zich op de straten de beentjes onder het vege lijf en sloot aan bij Andorhina, waar zijn vader materiaalman was. Op zijn elfde verhuisde vanuit zijn geboorte-eiland Madeira naar de grote wereld. De befaamde jeugdacademie van Sporting Lissabon lijfde hem in. Na vruchtbare participaties aan de succesvolle nationale jongerenselecties van Portugal, baande hij op zijn zestiende een spoor door het eerste team. Twee jaar later riep bondscoach Scolari hem op voor het EK 2004 in eigen land. Hij explodeerde tegen Spanje, Rusland, Engeland en Nederland maar in de finale verloor Portugal – tegen alle verwachtingen in – van Griekenland. Hij huilde minutenlang, opzichtig en welgemeend. De tranen van de wenende jongen leverden luisterrijke televisie op. In Portugal tipte niemand nog aan zijn populariteit en op Madeira benaderde hij de status van onfeilbaarheid. Familiale problemen eisten hun tol. Hij verloor zijn vader, met wie hij tot zijn twaalfde een hechte band had. Drie jaar later legde moeder Dolores in een intiem interview de penibele gezinssituatie van Cristiano bloot.

Ze vertelde over de alcoholverslaving van haar overleden man. In 1999 had bij Hugo, de oudere broer, de drugduivel toegeslagen. De zestienjarige Cristiano nam van dan af alle onkosten op zich van de peperdure behandeling op zich. Bij United wisselde hij topprestaties af met abominabele performances. Het samenspel met Wayne Rooney – de andere rumoerige jonge topspits – verliep problematisch. Na een bizar incident tijdens Engeland – Portugal op het WK 2006 volgde de aankondigde uitbarsting. Op aanwijzen van Ronaldo werd Rooney van het veld gestuurd. Die schold hem uit voor ‘matennaaier’. Alex Ferguson dwong de ruziemakers tot openlijke verzoening en boog de spanning op tot de perfecte twee-eenheid. Het duo Ro-Ro raasde van 2006 tot 2009 alle concurrentie voorbij: drie Premier Leaguetitels op rij, winst en verlies in de Champions Leaguefinales van 2008 en 2009.

Cristiano Ronaldo. Zijne hoogheid-heiligheid CR7. Die intussen een keizerlijke status kreeg aangemeten, tot in China toe. De witte prins met een duistere kant: een aanslepende zedenkwestie en belastingontduiking.

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

Leave A Reply