maandag, april 15

Pauzeer meteen competitiesport voor minderjarigen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pauzeer meteen competitiesport voor minderjarigen

Met duidelijke tegenzin, maar overtuigd van de noodzaak, vragen de Vereniging voor Sport en Keuringsartsen (SKA) en het kenniscentrum Gezond Sporten aan de Vlaamse sportorganisatoren om competities voor kinderen en tieners tot 18 jaar, zowel buiten als binnen, minstens tot 25 december te stoppen.  

MOTOR VAN DE EPIDEMIE

Onder de Vlaamse sporters bevinden zich veel kinderen en tieners, waarvan intussen duidelijk is dat zij de motor van de huidige, vierde coronagolf zijn. Dat geldt vooral voor kinderen jonger dan twaalf, die we nog niet vaccineren. Tieners kunnen wel worden gevaccineerd, maar de toestand in die leeftijdscategorie is nog lang niet optimaal. Bovendien zijn bij jeugdsportactiviteiten altijd volwassenen betrokken, onder wie ook bejaarde en kwetsbare mensen; om al die redenen moeten we de jeugdsportcompetities tijdelijk pauzeren.

IEDEREEN MOET ZIJN VERANTWOORDELIJKHEID NEMEN

Het betreft een harde maar duidelijke en tijdelijke maatregel, al zal die op zich wellicht niet volstaan om het tij te keren. Het spreekt vanzelf dat het effect op de epidemie groter zou zijn mocht elke sector op dit moment zijn verantwoordelijkheid nemen. Zo zou elke burger die dat kan, zich maximaal moeten laten vaccineren, uit zelfbehoud én burgerzin. Uiteraard hebben wij geen bevoegdheid over of verantwoordelijkheid voor wat de horeca en andere sectoren doen. We kunnen enkel hopen dat ook zij de ernst van de situatie inzien. In afwachting daarvan richten we ons tot alle organisatoren van jeugdsport: stop even met competitiesport, met inbegrip van oefenwedstrijden.

UITZONDERINGEN

·        Jeugdsporttrainingen buiten kunnen nog wel, onder meer om die tieners onder de 16 die zich van hun ouders niet mogen laten vaccineren, nog te buiten te kunnen laten sporten. (Vanaf 16 jaar hebben tieners geen toestemming van hun ouders nodig om zich te laten vaccineren).

·        Zwembaden (en hun kleedkamers) kunnen net als tijdens de twee vorige golven openblijven, gelet op het enorme volume van zwembadgebouwen, de gechloreerde omgeving en de afstand die zwemmers sowieso meestal houden. Bovendien moet er ook nog enige sportieve mogelijkheid tot binnenrecreatie voor kinderen en gezinnen mogelijk blijven.

·        Voor volwassenen blijft georganiseerde sport mogelijk, maar dan moeten de sporters te allen tijde een coronapas kunnen voorleggen en op momenten dat ze niet daadwerkelijk aan het sporten zijn een mondkapje dragen en afstand houden. Kleedkamers moeten gesloten blijven.

GEEN RAMP

Deze maatregel is vervelend, maar geen ramp. Kleedkamers zijn al gesloten op veel plaatsen en er breekt een periode van examens, slecht weer en feestelijkheden aan, waarin (jeugd)sport elk jaar sowieso wat minder prioritair is. Na kerst hebben we hopelijk al betere coronacijfers en kunnen we misschien weer versoepelen. Jeugdsport mag intussen geen aanjager van de epidemie zijn!

Uiteraard kunnen zowel jonge als oudere mensen die helemaal op safe willen spelen zoals altijd ook nog individueel of met huisgenoten blijven wandelen, joggen of fietsen.

Share.

About Author

Regelmatig publiceren we artikels van eenmalige gastschrijvers. Ook zin om een artikeltje te plegen? Neem contact op met info@dewitteduivel.com en bezorg ons jouw tekst.

Comments are closed.