maandag, april 22

Vol theater voor 80-jarige Van Hanegem

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Willem van Hanegem, de populairste voetballegende van Nederland, is onlangs tachtig jaar geworden. Voor zijn publieke verjaardagsparty was het Rotterdamse theater De Doelen in een uur uitverkocht. Ruim 1700 bezoekers, vooral Feyenoord-supporters, hingen maandagavond drie uur aan zijn lippen.

De Kromme is méér dan een Feyenoord-icoon. Hij verbindt zowel alle generaties als minderheden in de Nederlandse bevolking. Zelfs aanhangers van rivaliserende clubs kunnen niet kwaad worden als hij krenkend uit de hoek komt over hun eigen ‘liefde’.

Voor het eerbetoon waren In Rotterdam behalve supporters ook tal van persoonlijkheden uit het Nederlandse voetbal op komen dagen. Leeftijdsgenoten als Guus Hiddink, Dick Advocaat, Jan Mulder en Sjaak Swart waren erbij. Sjaak Swart, 85 jaar en nog altijd ‘the voice of Ajax’, zorgde voor een portie Rotterdams leedvermaak nu het Ajax zo beroerd vergaat.

‘WEGWEZEN”

Daags na een nieuwe nederlaag, nu bij AZ (2-0) en met de aanvankelijk geprezen Jordan Henderson (ex-Liverpool) op de bank, haalde Sjaak Swart vernietigend uit. ‘Wat ik nu zou doen bij Ajax? Al die 12 aankopen morgen vroeg bij elkaar roepen, twee mogen er blijven, en tegen die anderen zeggen, voor 12 uur met een rotgang wegwezen’.

Zijn opmerkingen oogstten zowel hilariteit als applaus. Sjaak Swart genoot er zelf van. Van Hanegem overlaadde hij met veel lof: ‘Willem had alles wat we nu in de Nederlandse competitie veel te vaak missen. Kopkracht, passing, duelkracht, praten in het veld, vooral ook tegen zijn medespelers, en, heel belangrijk, overzicht.’

JAN MULDER ‘KWIBUS’

Met de woorden van Sjaak Swart kon Ajax verder wel worden verzwegen in Rotterdam, als een onbeduidende nummer 5 in de Eredivisie. Jan Mulder was gekomen om De Kromme niet alleen te loven, maar ook om  te schetsen hoe gemeen hij kon zijn als tegenstander. ‘Toen Willem in 1968 van Xerxes naar Feyenoord kwam, speelde ik al enkele jaren in  België. Zijn eerste twee wedstrijden waren in België, tegen Standard en Anderlecht. Heel vervelende, irritante wedstrijden werden dat. Willem kwam in het veld voor me staan. “Hé kwibus. Jij gaat zaterdag toch trouwen. Dan zal ik er eens voor zorgen dat je er zaterdag heel mooi uitziet”, zei hij. Kwibus, dat woord had ik in drie jaar België niet meer gehoord.’

Het voorval heeft de verhoudingen tussen beiden niet bekoeld. Jan Mulder, vol ironie: ‘Je kunt niet anders dan van Willem van Hanegem houden. Als Willem 90 wordt, hoop ik hem nog eens tegen te komen. En dat hij me dan met zijn linker elleboog vol op het oog treft. Dat is mijn vurige wens…’

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING

De wijze waarop Van Hanegem in het veld met zijn tegenstanders omging, bleef verder vrijwel onbesproken. Het ging vooral over zijn verdiensten, voor Feyenoord, met hem als eerste Nederlandse Europa Cup-winnaar bij de landskampioenen;  en met Oranje,  als gangmaker naast Johan Cruijff op het Wereldbeker-toernooi van 1974.

Evenzeer stond Van Hagemem als ‘volksheld’ in de schijnwerpers. Het verjaardagsfeest was aanleiding om de instelling van de Willem van Hanegem Academy aan te kondigen, een project bedoeld om de kracht van het voetbal in te zetten voor maatschappelijke projecten. Bovendien ontving Van Hanegem een koninklijke onderscheiding. Hij werd bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Van Hanegem reageerde op zijn Van Hanegem’s. ook vanuit het hart dat zoveel tederheid uitstraalt:  ‘Ik heb altijd gezegd, wat moet ik met zo’n ding. Maar op deze avond vind ik dit wel mooi. Dit kan alleen bij deze club, bij de mooiste club die er bestaat.’

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply