zondag, mei 26

Van Gaal zwamt, KNVB zwijgt

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Louis van Gaal was donderdag voor het eerst terug bij Oranje, prominent in de loge. Over het WK was hij ditmaal uitgepraat. Er viel ook niets te klagen over het Nederlands Elftal, zo overtuigend werd de EK-winst op Griekenland binnengehaald; mét de WK-speelwijze met drie centrumverdedigers van Louis van Gaal. Binnen drie kwartier stond het 3-0. Na de rust bleven de hoogtepunten beperkt tot een grote rondo van vier minuten met 62 passes zonder Griekse interruptie.

Drie dagen eerder vond Van Gaal het wel tijd om zich te roeren. Negen maanden na de uitschakeling op het WK, na een verloren strafschoppenserie in de kwartfinale tegen de latere wereldkampioen Argentinië, keek hij met een verwond gemoed daarop terug.

Niet eerder had hij teruggeblikt. Op de gala-avond dat de Eredivisie Awards werden uitgereikt en Louis van Gaal de eer kreeg voor zijn oeuvre, vlamde zijn tong weer. ’Ik denk dat het allemaal vooropgezet spel is. Als je ziet hoe Argentinië aan de doelpunten komt en hoe wij aan de doelpunten komen en hoe topspelers van Argentinië over de schreef gingen en niet bestraft werden, ja dan denk ik dat het allemaal vooropgezet spel is’, raaskalde Van Gaal.

Zo’n tirade vroeg om nadere toelichting. Of hij bedoelde dat Messi wereldkampioen moest worden, hield NOS-verslaggever Thierry Boon hem voor. Van Gaal:  ‘Wat ik daarmee bedoel? Ik bedoel daarmee alles wat ik zeg. Dat Messi wereldkampioen moest worden? Dat denk ik, ja.’

Verdere bewijsvoering weigerde Van Gaal. ‘Jij bent een valse man’, riep hij nog wel bij het weglopen nadat de NOS-verslaggever om onderbouwing van de beweringen had gevraagd. Zo herkenden we de oude Van Gaal (72) weer. Een uurtje eerder had hij op het podium nog verklaard dat hij zich tijdens zijn carrière kalmer had moeten gedragen tegenover de media.

‘’FANTASTISCHE EERLIJKE MAN’

De uitspraken van Louis van Gaal zoemden meteen door het digitale heelal. Ze zorgden voor ophef en maakten woede los in Argentinië. ‘Opmerkingen van mensen die nooit dicht bij het winnen van een WK zijn geweest, zijn niet relevant’, reageerde Lionel Messi.

Virgil van Dijk, de aanvoerder van Oranje, nam ook afstand. ‘Het is natuurlijk zijn mening. Iedereen mag een mening hebben. Ik deel dezelfde mening niet’, zei Van Dijk. Minder diplomatiek reageerde Wout Weghorst, als invaller de maker van twee doelpunten tegen Argentinië:  ‘Toen ik het hoorde dacht ik: wat een fantastische, eerlijke, heerlijke man. Ik vind het prachtig dat hij zegt wat hij denkt, hoe hij dat voelt en hoe hij dat beleeft.’

VOORBEELDROL

Verder bleef het stil in Zeist. De KNVB voelde zich niet geroepen tot een statement op de uitspraken van Van Gaal, die met zijn uitlatingen de geloofwaardigheid van het internationale voetbal en zijn scheidsrechters ondermijnde. Nog maar enkele maanden geleden maande de KNVB de spelers en trainers in Nederland. Het moest afgelopen zijn met heftige protesten, die beelden van een wilde-beestenbende oproepen. ‘Voetballers en trainers moeten zich bewust zijn van hun voorbeeldrol voor de jeugd en amateurvoetballers’, luidde het decreet van de KNVB.

De campagne blijkt niet besteed aan Louis van Gaal. Trainers en spelers die, met name voor de tv-camera’s, kritiek uitoefenen op scheidsrechters moeten zich voor de tuchtcommissie verantwoorden. Wangedrag dat niet is waargenomen door scheidsrechter of VAR krijgt een vervolg met minimaal een onderzoek binnen de tuchtrechtelijke gangen van de voetbalbond. Van Gaal ontsnapt daaraan na zijn  beledigende uitspraken. Zo mag hij zich boven de wet verheven voelen.

ZONDER STEUN

Zonder reactie van de KNVB moet ook de Spaanse (ex-) scheidsrechter Antonio Miguel Mateu Lahoz zich niet meer gesteund voelen. Lahoz trok 18 keer de gele kaart in het WK-duel tussen Nederland en Argentinië, gelijk verdeeld. Maar hij ontzag Lionel Messi die een Nederlandse aanval stil legde met een opzettelijke handsbal. En hij hield de rode kaart op zak nadat Leandro Paredes de bal keihard en opzettelijk in de Nederlandse dug-out had geschoten.

Wie de beelden terugkijkt zal wellicht méér kunnen ontdekken waarop Van Gaal zijn beweringen staaft. Maar Lahoz was ook de scheidsrechter die de spelregels volgde met de vrije schop waaruit Oranje aan het eind van de eerste anderhalf uur op 2-2 kwam. Sympathie kon hij daarmee niet meer winnen in Nederland.

GEZONDHEID

Het gezwam van Louis van Gaal doet vooral internationaal afbreuk aan zijn status. In Nederland past zijn gedrag bij het beeld van de coach die nooit een blad voor zijn mond neemt, zelfs niet als het zijn eigen gezondheid betreft. Zo vertelde hij maandagavond nog openhartig voor een groot tv-publiek hoe het nu met zijn lichamelijk welzijn is gesteld. In april 2022 onthulde Van Gaal dat hij al geruime tijd te kampen had met prostaatkanker. Het weerhield hem er niet van om met Oranje naar het WK te gaan. Nu blijkt dat hij drie weken geleden opnieuw behandeld moest worden en dat op 19 september een nieuwe afspraak volgt. ‘Dan hoop ik mijn waterhuishouding weer onder controle te krijgen’, zei Van Gaal maandag. Typisch Van Gaal de controlfreak, die over alles waakt maar zijn hart altijd ongeremd laat spreken.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply