vrijdag, december 8

Spanningen vroeg tastbaar bij Ajax

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Drie Eredivisie-wedstrijden gespeeld pas, vier punten verspeeld bij nota bene Excelsior en Fortuna Sittard en het knettert al bij Ajax. Het ongenoegen kwam zondag naar buiten in bijtende opmerkingen van Maurice Steijn, de nieuwe coach van Ajax. Ze waren bedoeld voor Sven Mislintat, een 50-jarige Duitser die sinds vier maanden technisch directeur is in Amsterdam.

De aanstelling van Maurice Steijn, succesvol als coach van Sparta, was een van de eerste daden van Mislintat  bij Ajax. In de vloot aan spelers die volgde kreeg Steijn nauwelijks een stem – volgens afspraak. Liefst 108 miljoen euro gaf Ajax uit voor 12 nieuwe spelers. Ze moeten de uittocht compenseren van 18 spelers voor wie 156 miljoen plus een fiks bedrag aan huursommen is ingeboekt.

Zes nieuwelingen stonden zondag in Sittard opgesteld, drie maakten hun debuut. Daartoe behoort ook de Kroatische international Josip Sutalo (23), een centrumverdediger die snel indruk maakte. Sutalo mocht meteen de aanvoerdersband dragen, een unicum wellicht. ‘Met een nieuwe speler als Sutalo kan ik wel leven. Van de rest moet ik nog zien of ze de kwaliteiten bezitten die Sven ze toedicht. Ik hoop dat ze kunnen brengen wat Sven van ze verwacht’, zei  Steijn.

SPANNINGEN

Het was niet zijn enige opmerking die bloot legt welke spanningen Ajax nu al doormaakt. Technische staf en scouting houden er andere opvattingen op na dan de technisch directeur. Steijn:  ‘Wij als staf en scout hebben onze ideeën neergelegd, maar Sven heeft andere keuzes gemaakt.’ Zo onverbloemd hoor je zelden een coach uit de school klappen, zo snel al na zijn start, zonder respect voor de afspraken die bij zijn komst zijn gemaakt.

Mede op voorspraak van de Ajax-scouts had Maurice Steijn in de afgelopen maanden zijn voorkeur uitgesproken voor Noa Lang (Club Brugge, inmiddels bij PSV), Jerdy Schouten (Bologna, inmiddels bij PSV)) Nick Olij (doelman van Sparta) en de Argentijnen Tagliafico (Lyon) en Thiago Almada (Atlanta United). Mislintat ging elders winkelen, met name op een lager niveau. ‘In het verleden heb ik diverse spelers bij lagere clubs weggehaald die zich daarna uitstekend hebben ontwikkeld. Pas over een periode van drie tot zes maanden kun je Ajax goed beoordelen’, aldus Mislintat.

‘DIAMANTAUGE’

Sven Mislintat brengt ervaring mee als scout van Borussia Dortmund en Arsenal.  Daarna werd zijn positie als ‘Sportdirektor ’ bij VfB Stuttgart zozeer ondermijnd dat er na veertien maanden een eind kwam aan het dienstverband. ‘Diamantauge’,  is de bijnaam die hij overhield aan zijn Duitse avonturen,  een waardering voor zijn oog voor talenten. Vijftien maanden na het vertrek van Marc Overmars vond Ajax in Sven Mislintat, geboren in Dortmund, diens gewenste opvolger, nadat het eerst nog tevergeefs had gehengeld naar Julian Ward,  tot eind mei 2023 ’Sporting Director’ bij Liverpool FC.

Met zijn blonde, wilde lange haren en zijn laptop in de rugzak, oogt Mislintat als een avontuurlijke bezige bij. Hij geniet bij Ajax het vertrouwen van de Raad van Commissarissen, met name daarin van oud-speler Jan van Halst die inmiddels tot tijdelijk algemeen directeur is benoemd. Na de komst van Mislintat werd oud-speler/technisch manager Klaas-Jan Huntelaar snel naar de jeugdopleiding weg-gedegradeerd. Ook Mislintat kon eind vorig seizoen niet meer voorkomen dat Ajax niet verder kwam dan de derde plaats in de Eredivisie waardoor deelname aan de Chanpions League uit zicht raakte.

PETER BOSZ

De eerste beslissingen van Mislintat betroffen invulling van de positie van hoofdcoach. Interim-coach John Heitinga werd lang in het ongewisse gelaten, maar kreeg uiteindelijk te horen dat Ajax zonder hem verder ging. De kandidatuur van Peter Bosz werd door Mislintat terzijde geschoven. Bosz liet in diverse tv-optredens nadrukkelijk blijken graag terug te willen naar Ajax. De aanhang juichte zijn komst al toe, zich herinnerend hoe Ajax in 2017 onder Bosz terugkeerde op het Europese podium en de finale van de Europa League bereikte. Onenigheid met toenmalig algemeen directeur Edwin van der Sar over bemanning van de technische staf deed Bosz toen besluiten Ajax te verruilen voor Borussia Dortmund.  Bij Borussia werkte Bosz korte tijd samen met Mislintat. Als technisch directeur van Ajax had Mislintat geen behoefte de band met Bosz weer aan te halen.

Met Maurice Steijn haalde Mislintat nog wel een Nederlandse coach naar Amsterdam. In het twaalftal nieuwelingen is Branco van den Boomen (27) de enige Nederlander. Hij speelde ooit in de jeugdopleiding van Ajax en kwam daarna via een lange omweg terecht bij Toulouse, de bekerhouder van Frankrijk. In de Franse Ligue 1 maakte Van den Boomen vorig seizoen indruk  met zijn passing, vrije schoppen en oog voor de ruimte. Vaardigheden die hij bij Ajax nog maar sporadisch heeft kunnen etaleren.

JEUGDOPLEIDING

De elf overige nieuwelingen komen uit negen landen, van wie drie uit Kroatië. De vaak geprezen jeugdopleiding van Ajax is nog maar mager vertegenwoordigd in het eerste elftal. De 17-jarige Jerrel Hato heeft in de verdediging wél een plekje veroverd, Oranje-international Kenneth Taylor startte zondag op de reservebank, spits Brian Brobby werd na een uur gewisseld.

Bij de 0-0  in Sittard galmde het fluitconcert nog na dat Ajax vorige week begeleidde bij kwalificatie voor de groepsfase van de Europa League. Nadat de uitwedstrijd bij het Bulgaarse Ludogorets dank zij een half uurtje flitsend voetbal met 4-1 was gewonnen, ging de thuiswedstrijd met 1-0 verloren. Anderhalf uur lang lag Ajax op dood spoor, wat de volle Johan Cruijff Arena weinig moed geeft voor het serieuzere werk in Europa. Met Olympique Marseille , Brighton & Hove Albion en AEK Athene stuit Ajax daarin op pittige  tegenstand. De vraag wordt hoe Mislintat en Steijn dit zullen doorstaan.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply