zondag, maart 26

SERIE: DE RIJKE GESCHIEDENIS VAN MALINWA – DOOR MALINWA ARCHIEF (1)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

KV Mechelen bestaat in 2019 precies 115 jaar. Het team van ‘Malinwa Archief’ levert www.dewitteduivel.com de volgende maanden op geregelde tijdstippen teksten met herinneringen uit het geelrode verleden aan.

De Malinwa Obliclub

Na tien jaar van successen moest John Cordier, de toenmalige sterke man achter KV Mechelen, in 1992 zijn noodlijdend bedrijf Telindus redden en trok zich, samen met zijn investeringsmaatschappij ‘Cova Invest’, terug uit de club.

Met Geert Deferm bleef slechts één speler over, die eigendom was van de club. Tijd voor de nieuwe voorzitter Willy Dussart om iets nieuws in de voetbalwereld te brengen: de Malinwa Obliclub.

Dussart, die zich tijdens de topjaren onsterfelijk maakte met het organiseren van grootse feesten voor geel-rood, probeerde met de leuze ‘KV WORDT WEER DE MALINWA’ de supporter en het Mechelse bedrijfsleven te overtuigen om aandelen te kopen van de club.

In ruil voor 10.000, 50.000 en 500.000 oude Belgische franken (respectievelijk 250, 1.250 en 12.500 euro) kreeg men gedurende tien seizoenen tal voor voordelen, afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag. Met het opgehaalde kapitaal kon KV zo een deel van de spelers van Cordier overkopen. De club ontving immers de helft van het bedrag en de supporter kreeg na tien jaar zijn geld volledig terug, gewaarborgd door de toenmalige Generale Bank.

Door een speling van het lot liep de termijn uitgerekend op het moment van het faillissement van KV Mechelen in 2002 af. Hierdoor kregen de leden van de Malinwa Obliclub de kans om hun vrijgekomen centjes rechtstreeks in de reddingsactie ‘Piet, Fi en Mark’ te steken – iets waar heel wat mensen op in gingen. Op deze manier heeft de Obliclub mee bijgedragen tot het overleven van de club.

Hoe dan ook, het plan van Dussart lukte grotendeels met 380 inschrijvingen en KV behaalde in 1992-93, het eerste seizoen na de machtswissel, een mooie derde plaats onder trainer Fi Vanhoof.

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

Leave A Reply