zaterdag, april 20

AUGUST HELLEMANS, SIKI DE PRACHTATLEET: DE EERSTE RODE DUIVEL VAN MALINWA

Pinterest LinkedIn Tumblr +

August Hellemans ofwel ‘Siki de prachtatleet’ had zijn bijnaam niet toevallig te danken aan zijn gebronsde huid en het feit dat hij naast muzikant – hij speelde enkele jaren in de harmonie van Kapelle-op-den-Bos – ook een prima zwemmer was.

De polyvalente Gust debuteerde als 17-jarige in het eerste elftal van Malinois en speelde vooral in het begin van zijn carriere op verschillende plaatsen. Uiteindelijk bezette hij de centerhalf-positie, wat ‘de spil’ werd.

De club van de kanunnik kon twee seizoenen na zijn debuut (één promotie en meteen degradatie), tijdens het seizoen 1927-1928, definitief de poort naar de ere-afdeling openbreken waar de club tot en met 1956 speelde. Een periode waar Gust achteraf in een interview nog aan terugdenkt:

“Tijdens de verloren wedstrijd op Daring (vermoedelijk op 6 december 1936, 6-0) werd de Kannunik uitgemaakt door de plaatselijke aanhang. Dit kon hij moeilijk verdragen… Toen ik enkele dagen voor de terugwedstrijd bij hem werd geroepen, zei hij tegen mij: ‘Gust, jongen, ik reken op u om den Daring een lesje te leren want wat er toen is gebeurd, ben ik nog niet vergeten’. Daring kon die dag op Malinois de titel pakken. We hebben ons dubbel ingezet, maar stonden tien minuten voor het eindsignaal 0-1 achter. Toen maakten we gelijk en luttele seconden voor het einde scoorden we de 2-1… Niet te geloven, om zot te worden! Daring nog geen kampioen… en de kanunnik stormde de kleedkamer binnen, waar ik onder de douche stond. ‘Waar is mijn kapitein’, hoorde ik hem roepen. Hij sleurde mij vanonder het water, gooide zijn hoed op de grond en danste met mij de kleedkamer rond; ik in mijn blootje en hij in zijn lange rok. Kan je je inbeelden? Dat was een schone tijd!”

Op de positie van spil brak hij door in de nationale ploeg, waar Hellemans in totaal 28 ‘caps’ verzamelde en het ook tot aanvoerder bracht. De international bleef echter niet gespaard van blessures, na onder andere een val van een paard tijdens de legerdienst, maar vocht telkens terug. Zo kon hij deelnemen aan het allereerste wereldkampioenschap in Uruguay 1930, waar de herinnering aan de reis naar het Zuid-Amerikaanse continent groter was dan aan de prestaties van de nationale ploeg zelf. De Belgen deden twee weken over de reis naar Montevideo met de stoomboot ‘Conte Verde’, om er uiteindelijk geen enkele match te winnen.

La Louvière kocht de 31-jarige Hellemans bij RFCM weg voor een toenmalig recordbedrag van 100.000 Belgische franken. Na twintig jaar van dienst verliet de kapitein het schip.

Op Erfgoeddag zal het Malinwa Archief, in samenwerking met Racing Mechelen, onder het thema ‘Grenzeloos’ in de congreszaal van de Lamot te Mechelen dit WK toelichten. België was het eerste Europees land dat zich inschreef voor het eerste WK voetbal in het verre Uruguay. In de Belgische delegatie bevonden zich vier Mechelaars: Racingers Jan Diddens, Theodoor Nouwens en delegatieleider Oscar Vankesbeeck en dus ook Malinwajer August Hellemans. Via een mini-expo van sprekend beeldmateriaal en live interviewsessies reconstrueren we hun overzeese expeditie-avonturen. Kom dus zeker een kijkje nemen in de Lamot op zondag 27 april.

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

1 reactie

  1. Pingback: https://www.linn-high-temp.de/fileadmin/templates/_css/_Archiv/index.html

Leave A Reply