woensdag, januari 22

Sarkozy, Platini en hun rol bij keuze Qatar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sepp Blatter wast zijn handen schoon. Niet hij, maar de stemmen van Michel Platini en zijn kompanen gaven in 2010 de doorslag toen het WK voetbal van 2022 aan Qatar werd toegewezen, zo stelt de oud-president van de FIFA in ’Van Praag, achter de coulissen van het voetbal’, de in april verschijnende  biografie van Michael van Praag, oud-voorzitter van Ajax en de KNVB.

De politieke druk van Nicolas Sarkozy, destijds president van Frankrijk, verleidde Platini c.s. tot hun keuze voor Qatar, betoogt Blatter. Het is een bevestiging, nu uit de mond van de voormalig FIFA-president, zoals die wel vaker naar buiten is gekomen. Willem Vissers, de auteur van de biografie, heeft de uitleg van Blatter gepubliceerd in zijn krant De Volkskrant.

De publicatie volgt enkele dagen na de veroordeling van Sarkozy tot celstraf wegens corruptie en ruim een week nadat The Guardian tot een getal kwam van 6.751 gastarbeiders die zijn overleden tijdens hun werkzame jaren vanaf 2010 in Qatar. Die onthulling leidde opnieuw tot veel discussie over het WK en de houding die onder meer Nederland, de KNVB en de spelers in Qatar eventueel moeten aannemen.

HANDELSBELANGEN

Franse handelsbelangen in Qatar speelden een beslissende rol bij de stemming in 2010, bevestigt  Blatter: ,,Platini en zijn kompanen hebben op Qatar gestemd, terwijl eigenlijk niemand aanvankelijk naar Qatar wilde. Zelfs nu nog is Qatar ver verwijderd van waardering door de voetbalwereld. Het is in mijn ogen nog steeds niet goed om een WK te houden in Qatar. Er is altijd gezegd dat er omkoping in het spel is geweest, maar volgens mij was het vooral een politieke beslissing om naar Qatar te gaan.”

Het bod van de Verenigde Staten lag  steeds  op pole position, tot vlak voor de verkiezing. Blatter: ,,Toen kwam de politieke interventie door president Sarkozy van Frankrijk, die UEFA-voorzitter Michel Platini duidelijk maakte hoe groot de Franse belangen waren in Qatar. Ongeveer een week voor de stemming kwam Platini naar me toe. Hij zei: We hebben een probleem met de Verenigde Staten, want de president van Frankrijk heeft me gevraagd op een ander land te stemmen.”

DERTIEN LANDEN

Aanvankelijk hadden zich dertien landen met elf bids gemeld voor de toernooien in 2018 en 2022. België en Nederland lonkten naar het WK van 2018, dat toegewezen werd aan Rusland. Ook Spanje en Portugal hadden elkaar gevonden in een gezamenlijke kandidatuur. Voor het WK van 2022 waren de Verenigde Staten, Australië, Japan en Zuid-Korea de andere kandidaten.

In de biografie van Van Praag vertelt Blatter:  ,,De dag voor de stemming heb ik gebeld met president Obama om hem te informeren dat het plan om het WK in de Verenigde Staten te houden vermoedelijk niet zou werken. Hij vroeg waarom. Hij had zijn voorganger Bill Clinton, voorzitter van de bid, nog wel naar Zürich gestuurd, waar de stemming was.“

Sarkozy had Platini een ‘dienstopdracht’ meegegeven, volgens Blatter. Hij moest als bestuurslid van de UEFA, meer bestuursleden in het Qatar-kamp zien te krijgen, zeker de stemgerechtigden uit Europa. Van het verhaal van Sarkozy en Qatar was al veel bekend. Veel details ontbreken nog, onder meer omdat Platini sinds zijn aftreden in juridische procedures is verwikkeld.

ONTMOETIING OP ELYSEE

Volgens artikelen van onderzoeksjournalisten ontving Sarkozy eind november 2010, kort voor de verkiezing, een hoge Qatarese delegatie in het Élysée, de residentie van de Franse president. Ook Platini was uitgenodigd, al zei hij later verrast te zijn door de aanwezigheid van onder anderen de toenmalige kroonprins (de huidige Emir) Tamim Al Thani. Enkele maanden na die ontmoeting werd Qatar Sports Investments eigenaar van Paris Saint-Germain, dat sindsdien veel ruimere financiële mogelijkheden kreeg.

Als voorzitter van Ajax (veertien jaar), de KNVB (elf jaar) en als nu aftredend lid van het UEFA-bestuur hield ook Michael van Praag (73)  zich jarenlang op achter de coulissen van het topvoetbal. Tijdens het WK van 2014 stond hij als enige bestuurder op tegen Sepp Blatter, omdat hij vond dat de voorzitter van de FIFA zich niet meer herkiesbaar mocht stellen. Toen dat toch gebeurde, stelde hij zichzelf kandidaat. Uiteindelijk trok hij zich terug. Later greep Van Praag ook mis bij de verkiezingen voor het voorzitterschap van de UEFA.

111 legendarische voetbalhelden sinds 1920 | Raf Willems

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Comments are closed.