vrijdag, april 26

Pais en vree is ver weg bij PSV

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Johan Cruijff zei het ooit toen hij weer eens in een filosofische bui verkeerde:  ‘Voor uitzonderingen moet je uitzonderingen maken, daar zijn het uitzonderingen voor.’ De gedachte van Cruijff krijgt weinig ruimte in de rechtlijnige aanpak die Roger Schmidt als coach van PSV hanteert.  Waartoe dat leidt ondervindt Mohamed Ihattaren, de nog maar net 19-jarige belofte die in november 2019  door Ronald Koeman al tot international werd benoemd, maar nog altijd niet in Oranje heeft gespeeld.

NO CHANCE

,,Mohamed Ihattaren moet even hard werken als de anderen, als Mario Götze, Cody Gakpo, Noni Madueke, Ryan Thomas of Mauro Junior. If not, no chance”, sprak de Duitse coach van PSV zondagmiddag onverbiddelijk. Zijn oordeel klonk hard na de thuiswedstrijd tegen Ajax (1-1) waarin de meest besproken speler ontbrak.

De afwezigheid van Ihattaren verleidde PSV vooraf aan de wedstrijd tot een publieke verklaring, die hoogst ongewoon is:

‘Mohamed Ihattaren maakt geen deel uit van de selectie van PSV. Die beslissing heeft de club eerder dit weekend genomen. De voltallige staf, spelersgroep en directie heeft er de afgelopen periode alles aan gedaan om Ihattaren te ondersteunen en van waarde te laten zijn voor PSV. Die mogelijkheid heeft hij niet aangegrepen. PSV heeft daarom besloten dat de 19-jarige middenvelder dit weekend geen deel uitmaakt  van de A-selectie.’

Mohamed Ihattaren reageerde (nog) niet op de verklaring op de website van de club. Mino Raiola, zijn zaakwaarnemer, ontplofte. ,,Deze trainer is de weg kwijt wanneer hij zijn eigen mening moet laten rechtvaardigen door de spelersgroep. Dit hoort toch niet. Amateuristisch gehandeld door de club en aantoonbaar gelogen, want de spelersgroep staat helemaal niet volledig achter de beslissing”, aldus Raiola, die ook de belangen van de PSV-spelers Donyell Malen en Denzel Dumfries behartigt.

KNIPPEREND LICHT

Het is niet het eerste conflict waarin Ihattaren en Schmidt tegenover elkaar staan. Het hele seizoen al knippert het licht in de relatie trainer/speler. Zijn lichaamsgewicht, zijn instelling, zijn inzet, de uitvoering van tactische opdrachten, de verwijzing naar de reservebank, de wissels – de steeds oplaaiende tegenstellingen hebben de twee al vaker uit elkaar gedreven.

Een maand geleden leek alles toch weer pais en vree bij PSV.  Ihattaren had, eindelijk, weer eens gescoord. Hij had weer vleugjes laten zien van de staaltjes waarmee hij als 16- en 17-jarige indruk maakte met Mark van Bommel als coach. Hoewel nog lang niet ‘de oude’ viel Ihattaren zijn nieuwe trainer in de armen. ,,Hij heeft me laten zien hoe het profleven eruit ziet. De trainer is hard en eerlijk geweest tegenover mij”, zei de speler.

CONTRACT TOT MEDIO 2022

Het klonk oprecht en berouwvol, maar vervolgens bekoelden de verhoudingen toch opnieuw. Ihattaren meldde zich weer eens ziek. Hij én Raiola lieten PSV wachten op een nieuw contract vanaf medio 2022. En ondertussen etaleerde de speler op de sociale media zijn waardering voor wat zijn maatjes bij Ajax presteren. Vorige week donderdag liet Schmidt hem buiten de ploeg die zich in de Europa League liet uitschakelen door Olympiakos Piraeus. Ook daarop reageerde Ihattaren op een wijze die de coach niet beviel.

Met het publieke statement is de tweespalt nu geëscaleerd. De handtekening onder een nieuw contract lijkt inmiddels uitgesloten, tot ergernis van PSV dat al enkele jaren droomt van een transfer die ruim boven de 10 miljoen uitkomt.  De verklaring die zondag werd uitgegeven kan als een steunbetuiging aan Schmidt worden geïnterpreteerd, zeker nu ook clubleiding, staf en spelers daarin hun solidariteit (moesten?) uitspreken.

MEMPHIS DEPAY

De kloof met Ihattaren lijkt alleen maar verbreed. De ervaring die PSV in de loop der jaren heeft opgedaan bij conflicten met Memphis Depay biedt nu kennelijk geen soelaas. Net als Depay gold Ihattaren in de jeugdopleiding al een ‘groeibriljantje’. Mootje werd gekoesterd als een prinsje. Daarom genoot hij wel eens privileges, net als Depay, net als dat Cruijff was gegund in zijn jonge jaren bij Ajax.

Ook bij Cruijff lagen er hobbels op het pad naar de top. In zijn tweede interland werd hij al uit het veld gestuurd na een slaande beweging naar de scheidsrechter. Cruijff kwam wel eens te laat opdagen bij Oranje, bijvoorbeeld omdat hij met zijn Danny schoenen was wezen kopen in Florence. Met Cruijff kwam het goed, ook omdat er wel eens een uitzondering  voor hem werd gemaakt.

SCHMIDT VOELT DE DRUK

Zo’n buiging wil Roger Schmidt bij PSV  kennelijk niet maken. Is het de druk die hem zo star maakt?  De hoge verwachtingen bij zijn komst  kan hij niet realiseren. In Europa is PSV uitgerangeerd, in het nationale bekertoernooi werd PSV door Ajax uitgeschakeld, in de competitie telt de ploeg uit Eindhoven negen verliespunten meer dan Ajax. Het beloofde Vollgas-Fußball blijft uit.

Steeds vaker verwijst Roger Schmidt in zijn verklaringen naar de financiële mogelijkheden die in Amsterdam zoveel groter zijn dan in Eindhoven. Hij bestrijdt dat zijn gekozen aanpak met veel roulerende spelers niet werkt. Gekozen had hij daarvoor, zei hij,  om zijn spelers optimaal fit te krijgen in ‘de maanden van de waarheid’, in de eerste maanden van 2021.  Het tegendeel blijkt waar,  in vrijwel elke wedstrijd valt het op hoe uitgeput de spelers van PSV in de slotfase raken.

AANVOERDERS MAKEN RUZIE

In veel wedstrijden van de afgelopen maanden liep PSV daardoor late puntenschade op. Zo ook zondag tegen Ajax toen de weer eens vermoeide Donyell Malen aan het eind uitgeput een overtreding beging waardoor Ajax nog fortuinlijk langszij kon komen. De emoties liepen vervolgens zo hoog op dat de aanvoerders, Dumfries en Tadic, ruzie gingen maken en na afloop slechts moeizaam uit elkaar konden worden gehouden. Het was een beschamende ontknoping, die buiten het stadion een vervolg kreeg toen Tadic door aanhangers van PSV werd bekogeld.

De haat jegens Ajax lijkt met het jaar toe te nemen in Eindhoven. Ihattaren weet nu alvast wat hem te wachten kan staan, mocht hij in de toekomst met een nieuwe club (Ajax?) bij PSV op bezoek moeten.

Roger Schmidt, het boek van een trainer | Roger Schmidt

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Comments are closed.