maandag, mei 20
PSV

PSV, dé kampioen van de 21ste eeuw

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bijna vier uur live-tv op de nationale sportzender ESPN, voor de huldiging van PSV kwamen volgens de gemeente Eindhoven circa 100.000 mensen bijeen. Zo kreeg het 25ste landskampioenschap op maandag een vervolg met Latijnse dimensies. Tweeënhalf uur duurde de feestelijke rit, door dichte hagen, naar het Stadhuisplein. Een klein uur lang werden spelers en trainers daar vervolgens toegejuicht en toegezongen.

‘Dit is meer dan voetbal, dit is wat voetbal verbindt tot een feest voor iedereen’, zei PSV-directeur Marcel Brands met een blik op de onstuimige massa terwijl de spelers maar geen eind konden maken aan hun gebral. Zelden in Nederland werd een voetbalsucces zo uitzinnig gevierd als de titel van PSV, ook al was het máár een landstitel in een seizoen zonder internationale roem. Het kampioenschap maakte ‘Brabant’ blij en trots, alsof de provincie het nodig had los te komen uit de schaduw van de Randstad.

Voor PSV is het niet alleen de 25ste landstitel, ook is het al de elfde sinds 2000.Twee méér dan Ajax in dat tijdsbestek, negen méér dan de onttroonde titelverdediger Feyenoord. Dé kampioen van de 21ste eeuw is PSV daarmee in Nederland. Zes jaar lang had het niet meer zo ver kunnen reiken. PSV moest overeind komen na financieel mindere tijden, veroorzaakt door mislukte investeringen en te hoog gegrepen salarisbudgetten.

TRANSFERS

De sprong naar de troon werd in de winter van 2022/2023 ingeleid door noodzakelijke, maar wel lucratieve transfers. Liverpool betaalde 42 miljoen voor Cody Gakpo, Chelsea 35 miljoen voor Noni Madueke, in de zomer nog eens gevolgd door de 35 miljoen die Nottingham Forest betaalde voor Ibrahim Sangaré uit Ivoorkust. Daartegenover stond voor veel minder miljoenen de komst van onder anderen Jerdy Schouten (Bologna, 12 miljoen), Noa Lang (Club Brugge, 12 miljoen) en de huurlingen Serginio Dest (Barcelona) en Malik Tillman (Bayern München).Van dat viertal kwam Noa Lang door een blessure sinds januari niet meer in actie.

Onder de vorige coach Ruud van Nistelrooij was het perspectief voor PSV vorig jaar al zichtbaar geworden, onder meer door de snelle ontwikkeling van de Belgische opleidingsspelers Johan Bakayoko  en Ismael Saibari. Onder Peter Bosz als nieuwe coach viel alles in elkaar,  met stabiel, aantrekkelijk en offensief spel. Bosz had bovendien de meevaller dat de Franse verdediger Olivier Boscagli na lang blessureleed stabiliteit terugbracht in de verdediging en Luuk de Jong na een jaar tobben, en zonder Oranje-verplichtingen,  dit seizoen wel blessurevrij kon blijven.

LUUK DE JONG MVP

Op zijn 33ste speelde Luuk de Jong, die in augustus 34 wordt, nooit sterker dan dit seizoen. De mvp van PSV kwam in 46 wedstrijden tot 36 goals en 17 assists. Zijn eerzucht spoort hem nu aan in de resterende twee wedstrijden de topscorerstitel na te jagen. Mét PSV wil hij volgend seizoen ook op Europees niveau beter scoren dan dit jaar in de Champions League. In de achtste finales ging de Eindhovense ploeg vrijwel gelijk op met Borussia Dortmund, maar bleef het steken omdat het in de return verzuimde zijn surplus aan kwaliteit te laten renderen.

HYPERCUBE

Op termijn wil PSV het plafond ook verhogen door het stadion uit te breiden. Met 35.000 toeschouwers loopt het elke wedstrijd vol, op de wachtlijst kijken 10.000 gegadigden uit naar plaatsen die vrijkomen. Op verzoek van PSV kwam adviesbureau Hypercube onlangs in een  ‘potentie-onderzoek’ tot de conclusie dat uitbreiding van de stadioncapaciteit met 10.000 plaatsen reëel is – alsof daarvoor Hypercube moest worden ingehuurd. Gelukkig voor  Hypercube kon het steun vinden bij bouwbedrijf BAM, dat renovatie tot een groter stadion mogelijk acht.

Hypercube is in België bekend als de geestelijke vader van het systeem met de play-offs in de Pro League. In Nederland laat PSV-directeur Marcel Brands zich door een soortgelijk idee leiden. Brands acht een ‘kampioenspoule’ noodzakelijk  om tot sterkere concurrentie te komen in de Eredivisie. Meer strijd en grotere intensiteit moeten volgens Brands clubs als PSV beter vertrouwd maken met de tegenstand  waarop in Europa kan worden gerekend.

VERHOUDINGEN

Hóe de Eredivisie daarvoor hervormd kan worden, laat Brands liever nog in het midden. Met zijn idee zal hij geen vrienden maken in het tweede rijtje van de Eredivisie. De verschillen op de ranglijst maken duidelijk hoezeer de verhoudingen in Nederland uiteengroeien. De tientallen miljoenen die PSV, Feyenoord en mogelijk FC Twente of AZ komend seizoen in de Champions League gaan verdienen, zullen de kloof alleen maar verbreden.

De vraag daarbij wordt niet alleen  óf en hoe Ajax uit het dal kan klimmen, óók of PSV nu genoeg financiële draagkracht zal hebben om het elftal méér internationaal niveau te geven. Van het huidige team zijn Johan Bakayoko en Joey Veerman de spelers bij wie nu het eerst aan een buitenlandse transfer wordt gedacht.

BAKAYOKO

Voor Bakayoko, een geliefde rechtsbuiten in Eindhoven, bood Premier League-club Brentford vorig jaar al 30 miljoen. Ook Paris Saint-German werd toen als geïnteresseerde club genoemd. ‘Johan Bakayoko wilde zelf niet naar Brentford. Als Manchester City 50 miljoen betaalt om Doku weg te halen uit Frankrijk, laten wij Bakayoko zeker niet meer voor 30 miljoen weggaan’, zei Brands alvast, als voorschot op de transferhandel die kan losbarsten nu de titel binnen is.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply