donderdag, september 19

Onze Twee Wijzen over Maradona

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Frank en Peter zijn niet over een nacht ijs gegaan… Alles hebben ze waarlijk onderzocht over D10S. Maar: is ie echt dood of leeft hij? Lezen en genieten!

Maradona is niet dood, hij leeft!

Frank (vóór de stelling): Laat u niet in de luren leggen: de werkelijke sterfdag van Diego Armando Maradona is 10 november 2001, toen hij door 100.000 uitzinnige Argentijnen in het volgepakte La Bombonera-stadion te grave werd gedragen nadat hij voor de laatste keer zijn onnavolgbare kunsten op het veld had vertoond. Een paar kilo te zwaar, maar wonderbaarlijk genoeg nog in het bezit van alle ledematen die in de loop der jaren de meeste aanslagen hadden weten te omzeilen. Tevens in het koppie nog een ongelofelijke spirit, getuige zijn bevlogen speech na het laatste fluitsignaal. Je moet maar durven op je eigen uitvaart!

Het voetbaldier Maradona was niet meer, maar gelukkig vierden wij op 25 november jl zijn herrijzenis. Okay, buiten het veld was Pluisje niet de allerhandigste of slimste, maar wie neemt hem dit kwalijk? Als ik zó goed hadkunnen voetballen, had ik ongetwijfeld veel minder Tolstoj of Nietzsche gelezen en meer oog gehad voor de verlokkingen die dan ongetwijfeld op mijn pad waren gekomen.

Maar de ellende van de tussenliggende jaren was eind november snel vergeten en de wereld werd weer uitbundig getrakteerd op de fantastische acties en documentaires van het jongetje uit de sloppenwijken van Buenos Aires die honderdduizenden volgelingen met een lichtblauw hart aan weerszijden van de oceaan trots en geluk schonk. Het viel me nog mee dat sommige programma’s iets dieper hun archieven naplozen, want op zeker moment kwamen die twee doelpunten tegen Engeland mijn neus uit.

Tattooshops in Napels en Argentinië hebben overuren gemaakt om Maradona’s portret te vereeuwigen. Als ik ergens op mijn goddelijke lichaam een plekje vrij had gehad, zou ik hetzelfde hebben gedaan, als levende bewijs dat Diego allerminst dood is.

contra

Peter (tegen de stelling): De redactie gaat deze keer met de stelling op de filosofische toer. Is er leven na de dood? Het is een thema waarmee godsdiensten zich al eeuwen bezighouden. Freek de Jonge maakte jaren geleden een lied waarin hij de vraag beantwoordde. Voor hem was het duidelijk: ‘Er is leven na de dood’, zelfs na het missen van een penalty. Het lied was een succes en Seedorf werd jarenlang gezien als notoire penaltymisser, terwijl generatiegenoten als Cocu en de broertjes De Boer ook geen zekerheid waren vanaf elf meter. Zo zie je maar hoe een luchtig liedje van een cabaretier de mening van de massa kan beïnvloeden.

Terecht werd in alle nieuwsuitzendingen ruimte ingeruimd voor het melden van het overlijden van Maradona. Niemand kan ontkennen dat de Argentijn een uitzonderlijk voetballer was. Ofschoon het voor sommigen in ons land moeilijk te verkroppen was, had de dood van Maradona meer impact in de wereld dan de dood van Cruijff een aantal jaar geleden. Naast zijn voetbalkwaliteiten zal dat ook te maken hebben gehad met de manier waarop we hem in de loop der jaren steeds een stapje dichter naar het einde zagen wankelen. Het deed pijn als er weer een filmpje te zien was van een brabbelende en aftakelende Maradona.

Tijdens het laatste WK zagen we tot vervelens toe hoe Maradona op de tribune in slaap doezelde. Diego was een groot voetballer, voor mij zelfs de allergrootste, maar naast het veld kon hij de vele verleidingen niet weerstaan. Als trainer was hij niet geschikt, maar dat is begrijpelijk. Een virtuoos heeft niet het geduld om minder begenadigde spelers zaken bij te brengen die hijzelf intuïtief doet.

In de media werd veel aandacht geschonken aan de hand-van-god-goal van Maradona tegen Engeland en zijn warming-up op de tonen van Live is Life van Opus. Het is jammer dat juist deze twee momenten veel aandacht kregen, terwijl er zoveel mooie voetbalacties van Maradona zijn geweest. Zelfs de mooiste voetbalactie uit de vorige eeuw haalde amper de nieuwsuitzendingen. Hierdoor is op 25 november niet alleen de mens Maradona gestorven, maar hebben de media ook de voetballer Maradona doodverklaard. Een ‘foetelende’ en jonglerende Maradona was blijkbaar interessanter voor de media dan de geweldige voetballer die Maradona was!

Share.

About Author

Peter Verkooijen Panellid rubriek ‘De Twee Wijzen’ in de Pingelieër, het digizine van RIOS ’31. Voetballiefhebber met een onbevangen kijk op zaken die in de voetbalwereld spelen. Frank Bukkems was als speler actief bij RIOS31, voormalig landskampioen waar hij part noch deel aan had en stortte zich daarna in Den Haag met evenveel succes op tal van andere carrières. Hij maakt sinds 2001 deel uit van dit tweekoppige panel waar hij ongehinderd door enige kennis van zaken reageert op stellingen die direct of zijdelings met de voetbalactualiteit te maken hebben.

Comments are closed.