donderdag, juni 20

De twee wijzen: Van Gaal moet zich terugtrekken als bondscoach van Oranje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Louis van Gaal (70) is een veelbesproken man. Helaas ook ziek en dus is de insteek dat hij zich moet terugtrekken als coach van het Nederlands Elftal. Dat is beter voor hem en Oranje. Voor de jacht op de wereldtitel moet je topfit zijn.

Maar is die stelling juist? Dokter Frank en Professor Peter hebben onderzoek verricht en hier zijn de adviezen.

Frank (vóór de stelling): Er ging een schok door voetbalminnend Nederland toen Van Gaal wereldkundig maakte dat hij al een poos gebukt gaat onder prostaatkanker. Het is te hopen dat de – tot dusver heimelijk uitgevoerde – behandelingen succes hebben, want dit gun je niemand. Het zou een reden kunnen zijn om het bijltje erbij neer te gooien, maar zo zit Louis niet in elkaar. Gelukkig zijn er nog wel een aantal andere redenen te bedenken die ervoor pleiten om het bondscoachschap spoedig te beëindigen. Want wat zou het prachtig zijn als Van Gaal vlak voor aanvang van het toernooi het geweten écht laat spreken en onder het motto ‘geen ferme woorden, maar daden’ of ‘met alle Chinezen, maar niet met den deze’ weigert af te reizen naar het WK. Bovendien moedigt hij ook spelers en begeleiders aan om hem in die keuze te volgen.

Laat de Qatarezen en Fifa-bonzen onder leiding van Gianni Infantilo in de met bloed doordrenkte stadions op hun eigen feestje in hun sop gaarkoken. De sponsoren van het Nederlands elftal hebben al het goede voorbeeld gegeven … wie volgt? Met Dylan van Baarle en bekerfinales als PSV-Ajax hebben we eerlijk gezegd dat hele WK überhaupt niet nodig.

Een ander argument om het stokje voortijdig aan spijtoptant Ronald Koeman over te dragen is het besef dat de groepsfase helemaal geen appeltje & eitje is, maar toch enkele bananenschillen herbergt. Het zal niet de eerste keer zijn dat een dwergstaatje tijdens hun openingswedstrijd voor een knetterende sensatie zorgt. En reken maar dat de Qatarezen met de jarenlange kritiek in hun mik voor eigen publiek tot op het bot gemotiveerd zijn. Met Senegal en Ecuador dan nog in het vooruitzicht zou de rentree op het WK-podium zo maar op een flinke deceptie kunnen uitlopen, met een enorme smet op Louis’ loopbaan tot gevolg. Maar Van Gaal maakt zich pas echt onsterfelijk als hij de oranjeboel de boel laat en per direct terugkeert naar zijn oorspronkelijke roeping en nog een paar jaar op een basisschooltje in de Watergraafsmeer voor de klas gaat staan. Stel dat dit de ogen opent van een half procentje van de 16 miljoen bondscoaches die ons land telt, dan is het tekort voor dit prachtige vak in één klap opgelost en mag Louis wat mij betreft iedere dag over een rode loper zijn gymnastieklokaal betreden.

Peter (tegen de stelling): ‘Ik heb het geluk aan mijn kont hangen.’ Het zijn de gevleugelde woorden van Louis van Gaal. Ook na de loting van het komende WK bezigde hij deze uitdrukking. Op dat moment had hij al een groot aantal bestralingen voor prostaatkanker achter de rug. Het tekent Van Gaal, maar het wrange is dat het ook duidelijk maakt dat geluk gekoesterd moet worden. Wellicht dat Van Gaal de persoon is over wie in de loop der jaren de meeste stellingen hebben gehandeld. Wij konden echter alleen maar oordelen over de trainer Van Gaal en hoe deze zich in de media presenteerde. De mens Van Gaal kenden we niet. De film ‘Louis’, die sinds kort te zien is in de bioscoop, had ons daarvan een beter beeld kunnen geven. Gezien de fragmenten die op tv te zien waren en de verhalen van mensen die de film gezien hebben, lijkt het echter alsof Louis ook bij de film de regie naar zich toe heeft getrokken. In dat geval krijgen we dus alleen maar te zien hoe Louis wil dat wij hem zien.

Om de film te promoten, schoof Van Gaal de afgelopen periode in diverse tv-programma’s aan. Dit soort optredens verlopen altijd op dezelfde wijze: een paar korte scènes uit de film en de obligate vragen van de presentator. De onthulling dat hij al langere tijd in behandeling was voor kanker kwam uiteraard ook ter sprake. Hoe triest deze aanleiding ook is, het zal het aantal bezoekers van de film ongetwijfeld doen stijgen.

Er zijn een aantal redenen waarom Louis nog even door moet gaan als bondscoach. In de tv-interviews zagen we geen zieke, maar een gemotiveerde man die er alles aan zal doen om goed voor de dag te komen op ket WK. Misschien dat de ziekte van hun trainer voor de Oranjespelers zelfs een extra motivatie is. Het is ook de vraag wie Van Gaal op zo’n korte termijn zou moeten opvolgen. Koeman, die Van Gaal opvolgt per 1 januari 2023, heeft bij mij veel krediet verspeeld door de wijze waarop hij achteraf zijn gelijk wil halen over het – in zijn ogen onterechte – ontslag bij Barcelona. De veelgenoemde Peter Bosz staat nog bij Lyon onder contract en is ook geen optie.

Laat Louis nu maar fijn met Oranje naar Qatar gaan. In 2014 had hij succes met een matig team, een uitblinkende Robben en het nodige geluk. Gezien de gunstige loting, maar ook de succesvolle bestralingen, heeft dat geluk hem nog niet in de steek gelaten. Ook het huidige Oranje is geen topteam, zoals bleek in de wedstrijd tegen Duitsland. Het enige verschil met 2014: Louis heeft deze keer geen Robben in de ploeg en dat maakt de opgave een stuk moeilijker!

Bron: de Pinge–lieër

Share.

About Author

Peter Verkooijen Panellid rubriek ‘De Twee Wijzen’ in de Pingelieër, het digizine van RIOS ’31. Voetballiefhebber met een onbevangen kijk op zaken die in de voetbalwereld spelen. Frank Bukkems was als speler actief bij RIOS31, voormalig landskampioen waar hij part noch deel aan had en stortte zich daarna in Den Haag met evenveel succes op tal van andere carrières. Hij maakt sinds 2001 deel uit van dit tweekoppige panel waar hij ongehinderd door enige kennis van zaken reageert op stellingen die direct of zijdelings met de voetbalactualiteit te maken hebben.

Leave A Reply