maandag, april 22

Onze Twee Wijzen over André Onana

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Onze Twee Wijzen bespreken de schorsing van Ajax-doelman André Onana.

André Onana is een échte dopinggebruiker en verdient een lange schorsing!

contra

Frank (tegen de stelling): Het verbaast me dat de voetbalwijzen des lands – Peter incluis – unaniem de immer vrolijke Onana het liefst aan de hoogste boom zien hangen, maar het past helaas in de tijdgeest van toenemende intolerantie Tegen hen wil ik zeggen: ga zelf eens in een wildvreemde stad – Yaondé bijvoorbeeld of Nkol Ngok, de geboorteplaats van de beste man in kwestie – met een jengelend kind en zwangere vrouw op een kamertje zitten zonder af en toe in vertwijfeling naar een medicijnkastje te grijpen om wat kalmerende of juist stimulerende middelen tot je te nemen. De kans is groot dat je daar geeneens een medicijnkastje aantreft. Voor een keeper lijkt het mij überhaupt volslagen zinloos om prestatieverhogende middelen te gebruiken, want hij hoeft immers geen marathon te lopen of een discus honderden meters ver te werpen. Het is Onana dan ook helemaal niet te doen om zijn prestaties op het veld.

Sinds de komst naar Amsterdam is hij na het zien van de Canal Parade steeds meer vrouwendingetjes gaan gebruiken. Het begon met wat simpele lippenstift en mascara, maar daarna ging hij in het nachtleven al snel all the way: Laatst kreeg hij met moeite zijn keepershandschoenen aan omdat hij de nail extensions was vergeten af te doen en de oplettende kijker zag wel eens een inlegkruisje aan zijn trainingsbroek plakken.

Aangezien wij in 2021 leven is het niet aan ons oude mannen om hier grappig over proberen te doen, laat staan dit te veroordelen. Laten we het juist met een open blik omarmen, want in de voetballerij zijn er op dit vlak nog vele taboes te doorbreken. De Ajax-spelers hadden laatst beter in netkousen uit Emmen het veld kunnen betreden om hun solidariteit te betuigen in plaats van die goedkope bedrukte T-shirts. Doodzonde dus dat een voorbeeldfiguur als Onana nu weer minstens een jaar op een zijspoor wordt gezet: een klap in het gezicht van de wereldwijde LHBTIQAPC-gemeenschap, wat de rest er ook van vindt. ABCDrEFree!

Peter (voor de stelling):

‘De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn’, zei Johan Cruijff ooit. Voor Cruijff was het woord ‘waarheid’ in tegenstelling tot Van Dale een mannelijk woord. Johan was weliswaar eigenzinnig, maar toch gaan zijn uitspraken vaak op. Dat geldt ook voor bovenstaande uitspraak in relatie tot de zaak Onana. Vertelt de keeper echt het ware verhaal?

Deze column had alleen al gevuld kunnen worden met de koppen van alle artikelen die de laatste week over Onana zijn verschenen. Iedereen heeft wel een mening over de kwestie. Waar kennen we dat van? Nu zijn het de ‘niet-apothekers’ die ons de werking van een plaspil uitleggen. Ook ík weet natuurlijk niet of Onana de waarheid vertelt, maar ik kan wel spreken uit eigen ervaring. Niet dat ik ooit doping heb gebruikt, maar in de loop der jaren is het aantal medicijnen in mijn medicijnkastje aardig toegenomen. Nou ja, medicijnkastje, het is gewoon een houten kistje waarin ik mijn geneesmiddelen bewaar. Elders in huis worden de huistuin-en-keukenmiddeltjes en paracetamol bewaard, samen met nog wat pilletjes van mijn echtgenote. Nog nooit heb ik de pillen in mijn eigen kistje verwisseld, noch heb ik bij hoofdpijn ooit per ongeluk een pilletje van mijn vrouw genomen.

De Onana’s zijn nog jong, dus zullen er niet zo veel medicijnen in huis zijn. De kans op het innemen van het verkeerde medicijn is daarom klein. En dan neemt de keeper toch per ongeluk een pilletje van zijn vrouw? En dat middel camoufleert ook nog eens het gebruik van doping! Het is me wat te veel toeval. Maar eigenlijk is het hoe en waarom ook helemaal niet van belang. Feit is dat er een verboden middel bij Onana is gevonden en daarom is hij terecht gestraft. Hij mag van geluk spreken dat de UEFA geen moedwil kan bewijzen.

Ondertussen probeert Ajax de schade te beperken en laat men naar buiten toe zien, volledig achter de keeper te staan. Het is begrijpelijk, want per slot van rekening vertegenwoordigt de keeper een flink kapitaal voor de club. Bij de bekerwedstrijd tegen PSV kwamen de spelers van Ajax het veld op in een shirt waarop Onana’s naam stond. Directeur Van der Sar sprak tijdens een persverklaring zijn vertrouwen uit in de keeper. De UEFA zal echter niet gevoelig zijn voor deze toneelstukjes en dus blijft Onana de komende tijd geschorst.

Van Appie tot Ziyech | Henk Mees

Share.

About Author

Peter Verkooijen Panellid rubriek ‘De Twee Wijzen’ in de Pingelieër, het digizine van RIOS ’31. Voetballiefhebber met een onbevangen kijk op zaken die in de voetbalwereld spelen. Frank Bukkems was als speler actief bij RIOS31, voormalig landskampioen waar hij part noch deel aan had en stortte zich daarna in Den Haag met evenveel succes op tal van andere carrières. Hij maakt sinds 2001 deel uit van dit tweekoppige panel waar hij ongehinderd door enige kennis van zaken reageert op stellingen die direct of zijdelings met de voetbalactualiteit te maken hebben.

Comments are closed.