zaterdag, april 20

Club tegen de ploeg van Blochin – Eddy Vercammen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Morgen speelt Club Brugge de terugmatch tegen Dynamo Kiev. Telkens weer worden de Europese opponenten van onze Belgische clubs omschreven als zware, gevaarlijke tegenstanders. In dit stadium van de Europabeker zijn er geen zwakke tegenstanders, maar om van elke tegenstrever een topper te maken, dat is voer voor de pers. Laat ons zeggen dat Kiev momenteel een haalbare kaart is. Misschien moeten ze in Brugge eens terugdenken aan hun voorgangers uit de vorige eeuw. Toen achtereenvolgens Zenit Leningrad 5-0, Rode Ster Belgrado 4-0 en Borussia Dortmund 5-0 na verlengingen, in Brugge weggespeeld werden. Maar nu is er een ander Brugge. Aan de huidige spelers om te bewijzen wat zij in hun mars hebben.

Dertien titels en Blochin

Ook Dynamo Kiev heeft een mooi verleden. Hun Europese exploten dateren ook van in de vorige eeuw. Geen enkele Belgische club had in die glorieperiode van Kiev de gelegenheid om zich te meten met de, toen, Sovjets. Of was het een geluk dat ze die ploeg toen niet moesten bekampen …

Dynamo Kiev is de ploeg van de hoofdstad van Oekraïne. Sinds in 1936 in de Sovjet-Unie een officiële nationale competitie werd opgericht is Dynamo Kiev 13 x kampioen geweest. De sterkste periode was in de jaren 70 waarin ze vijf titels haalden. Sinds 1992 heeft Oekraïne zijn eigen competitie. In het eerste seizoen werd Tavria Simferopol kampioen maar nadien en tot vandaag werden alle titels verdeeld tussen Shakhtar Donetsk en Dynamo Kiev. Van 1993 tot 2004 elf keer Kiev en één keer Donetsk, tussen 2005 en 2020 12 x Donetsk en 4 x Kiev. Donetsk trekt meer vedetten aan, ze hebben momenteel meer dan tien Brazilianen in hun kern. Kiev speelt meer met Oekraïners, slechts een drietal buitenlanders draafden dit seizoen regelmatig op.

Maar de glorieperiode van Dynamo Kiev op Europees vlak dateert zich meer in de vorige eeuw tussen 1960 en 1990 in, toen nog, de Sovjet-Unie. Zij wonnen dan die 13 titels maar ook acht bekers en drie supercups. Europees wonnen ze twee keer Europacup II en de UEFA-Supercup. Het was een periode dat Kiev nog met Russen uit alle deelstaten speelde. Maar ze hadden met een kerel uit Oekraïne wel de hoofdvogel in hun rangen, Oleg Blochin.

211 goals

Men kan geen vergelijkingen maken met het huidig voetbal maar als je zijn profiel bekijkt heeft hij wel iets van Haaland, de huidige vedette van Borussia Dortmund. Blochin was wel eerder een linksbuiten, maar hij nam de kortste weg naar doel, was supersnel, was sterk, had een dribbel en hij kon scoren met rechts, links en met het hoofd, het maakte niet uit. Met Blochin haalde Kiev die Europabekers binnen. In 1975 klopten ze Ferencvaros met 3-0. En in 1986 versloegen ze Atletico Madrid eveneens met 3-0. Blochin scoorde in beide finales een doelpunt en was de enige die in beide finales meedeed.

Hij heeft in de Sovjet-competitie wel wat records staan ook. Hij speelde de meeste matchen, 433 !!. Hij scoorde daarin de meeste goals, 211! Daarnaast werd hij drie keer speler van het jaar en vijf keer topschutter. Voor de nationale ploeg van de Sovjet-Unie speelde hij 101 matchen waarin hij 35 goals maakte. Daarbij dient vermeld te worden dat dit een nationale ploeg was die samengesteld werd met spelers uit gans de Sovjet-Unie. Nu heeft elk land zijn eigen nationale ploeg. Een reden te meer om Blochin’s prestaties nog meer in de verf te zetten.

Men kan via YouTube nog wat acties en goals bewonderen van deze klasbak en hoewel het beelden zijn van meer dan 40 jaar geleden loont het toch de moeite.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Comments are closed.