donderdag, juni 20

Offside & onside – 30 november 2023 – Hoe goed is slecht?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

OFFSIDE

 • Axel Witsel stelt zich opnieuw kandidaat voor de Rode Duivels. Zoals zovelen twijfelen we tussen goed en slecht nieuws.
 • Vanhaezebrouck slaat mea culpa in verband met Orban. Ook hier twijfelen we tussen goed en slecht nieuws
 • Zou het goed nieuws zijn, mocht België morgen Albanië, Slovenië en eventueel nog Zwitserland loten? En dan zoals zo vaak op kousenvoeten naar de volgende ronde hoppen. Het kan even goed Denemarken, Nederland en Italië zijn. Wil je echter de finale winnen, dan moet je zowel van Albanië als van Italië winnen.
 • We twijfelen er ook aan of de Belgische coëfficiënt nu goed dan wel slecht nieuws is. Op korte termijn is dat goed nieuws, want onze ploegen doen het goed (ook al is het grotendeels in de karamellenversie van de Champions League) en daar kunnen we alleen maar blij om zijn. Maar tegelijk is dat ook minder goed nieuws, want dan wordt de toegangspoort tot de Champions League wat meer opengezet en we zien ook nu weer dat Belgische ploegen in die competitie niets (meer) meer te zoeken hebben. Het lijkt dan meer op een Pyrrusoverwinning. Dat is de decadentie van het systeem. Een vergiftigd geschenk.
 • De KNVB heeft de straf van Overmars doorgestuurd naar de FIFA. De kans is reëel dat hij zijn werkzaamheden bij Antwerp moet stopzetten.
 • Het tribunaal van de Engelse voetbalbond heeft de nieuwe regeling van Fifa voor de makelaars strijdig gevonden met het Britse recht. Fifa wil de percentages die makelaars opstrijken bij transfers plafonneren.
 • De verschrikkelijke beelden van Paul Nardi, de ongelukkige doelman van AA Gent, blijven op het netvlies kleven. Een zware blessure zonder dat ook maar een tegenstrever in de buurt was. Het zet te denken over spelers die zware tackles op de enkels van tegenstrevers uitvoeren en vaak zelfs zonder kaart wegkomen.
 • Gert Verheyen staat als kwisser duidelijk offside. Hij kon beter voetballen. Hoewel, een carrière in de showbizz had ook gekund.
  Neen, meer nieuws hebben we deze keer voor offside niet te melden, want zelfs Nainggolan gaat weer sjotten, zij het dan aan de andere kant van de wereld.

ONSIDE

 • De UNFP, de Franse spelersvakbond, eist een hertekening van de speelkalender. De Franse spelersvakbond doet dit na de vele blessures bij hun leden (Tchouameni, Camavinga, Zaïre-Emery, enz.). De blessures gaan, volgens UNFP, ten koste van het spektakel.
 • In Nederland zijn al acht straten vernoemd naar Abe Lenstra en er zijn plannen voor nog meer.
  Heeft er iemand weet van straten bij ons die naar voetballers vernoemd zijn? De Vic Meesstraat? De Rik Coppenslaan? Het Paul Van Himstplantsoen? Het Wilfried Van Moerplein? De Jean-Marie Pfaffsteeg of in München de Jean-Marie Pfaff Sackgasse?
 • Claudio Ranieri zat vorig weekeinde voor de 450e keer in een dug-out bij een wedstrijd in de Serie A.
 • Jude Bellingham staat na zijn eerste vijftien competitiewedstrijden voor Real Madrid op 14 doelpunten. Hij doet daarmee beter dan Cristiano Ronaldo (13), Alfredo di Stefano (13), Pruden Sanchez (13) en Ferenc Puskas (11). Nog ter vergelijking: Raul (7), Hugo Sanchez (7), Benzema (5).
 • In december zal bij de Club World Cup voor het eerst gebruikgemaakt worden van een automatisch offsidesysteem. De assistent krijgt een bericht zodra een aanvaller meer dan 50 cm buitenspel staat.
 • Henry Kissinger is op 100-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken onder Richard Nixon was een grote voetbalfan. Met zijn Duitse afkomst kan het niet verbazen dat hij een fan was van Bayern München. Kissinger speelde ook een belangrijke rol bij het binnenhalen van het WK 1994. Volgens de Nederlandse sporthistoricus Jurryt van de Vooren was zijn voetbalkennis in 1970 belangrijk op het geopolitieke toneel. Toen hij op satellietbeelden van Cuba voetbalvelden zag, sloeg hij alarm. ‘Cubanen spelen honkbal’, zei hij. ‘Dit wil zeggen dat er Russen op het eiland zijn.’

(Paul Catteeuw & François Colin)

Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

Leave A Reply