donderdag, juni 20

Nu heeft Feyenoord het hoogste woord

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nog acht wedstrijden, 6 punten vóór op Ajax. De hunkering is tastbaar bij Feyenoord. Nergens is de hartstocht naar de landstitel zo groot als in Rotterdam-Zuid. De 3-2 zege op Ajax, in de Johan Cruijff ArenA nog wel, bracht niet alleen het landskampioenschap dichterbij voor Feyenoord; méér nog streelde de afrekening met Ajax de trots van spelers én fans.

Zo’n vierduizend aanhangers liepen daarom zondagavond uit om de spelers bij terugkeer in Rotterdam te onthalen op een oorverdovende ovatie, een mengeling van daverend applaus en wilde juichkreten. Eind augustus 2005 was het Feyenoord voor het laatst gelukt in Amsterdam te winnen. Bijna achttien jaar later is met name de rivaliteit nog vele maken groter, als symptoom van de  verhoudingen die steeds verder opgeklopt lijken te worden.

Met het oog op de veiligheidssituatie moesten daarom ook deze keer, op last van de burgemeester van Amsterdam,  Feyenoord-supporters worden geweerd. Niet alleen de Rotterdamse supporters geven voedsel aan een ongezonde benadering van wat in Nederland de Klassieker heet. De Ajax-aanhang warmde het spektakel op door zowel bij de laatste uitwedstrijd in Heerenveen als bij de laatste training ‘Bommen op Rotterdam’ te scanderen – refererend  aan het Duitse bombardement op 14 mei 1940 op Rotterdam waarbij 711 doden vielen en 80.000 mensen dakloos werden, aanleiding voor de overgave door Nederland. Tijdens het duel mocht een spandoek over de volle breedte anderhalf uur lang Ajax-fan Carlo Pikornie laten voortleven, in 1997 dodelijk slachtoffer bij een massale vechtpartij tussen volgelingen uit beide kampen.

SUPERIORITEITSGEVOELENS

Ook spelers en coach van Ajax etaleerden in de week vooraf met prikkelende opmerkingen superioriteitsgevoelens ten opzichte van Feyenoord.  Hun gedrag past in een bij Ajax diepgewortelde geest. Steevast dragen vertegenwoordigers van de Amsterdamse club de gedachte uit dat de Ajax-speelstijl een bijzondere dimensie vertegenwoordigt binnen Nederland; ook nu de club uit de hoofdstad dit seizoen ver is weggeleden van wat voortleeft in herinneringen aan nog vrij recente tijden in de Champions League.

‘Praatjesmakers’, vinden ze die Amsterdammers daarom in Rotterdam. Daar wordt de hoofdstad niet met naam maar slechts met het telefonische kengetal 020 aangeduid. ,,We zijn er klaar mee om steeds te moeten horen dat zij de allerbesten zijn”, zei Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökçü zondag, hamerend op de Rotterdamse lijfspreuk ‘Geen woorden maar daden.’

TRANSFORMATIE

Orkun Kökçü (22) was tegen Ajax één van de slechts vijf spelers (op de 16 die aan bod kwamen) uit de selectie van vorig seizoen. De geslaagde transformatie is de verdienste van coach Arne Slot. Een tweede kunststuk op zijn cv;  vorig jaar was  Slot in zijn eerste seizoen als opvolger van  Dick Advocaat al verantwoordelijk voor een ingrijpende gedaantewisseling in spelers en spel, bekroond met een finaleplaats in de European Conference League.

Slot heeft met verhoudingsgewijs geringe financiële mogelijkheden ook dit seizoen weer een team gesmeed dat zich niet snel van de wijs laat brengen. Feyenoord raakte niet geïmponeerd door een prima half uur van Ajax in de eerste helft, resulterend in een 2-1 voorsprong. Na de hervatting was Feyenoord weer zichzelf, zo weerbaar en zelfbewust met een teamgeest die inmiddels een kwartfinaleplaats in de Europa League heeft opgeleverd en in  de Eredivisie telkens weer veerkracht mogelijk maakt. Opvallend vaak lukt het Feyenoord dit seizoen om in een laat stadium alsnog de volle winst te grijpen, ook tegen Ajax.

LUTSHAREL GEERTRUIDA

In Amsterdam kopte verdediger Lutsharel Geertruida in de 86ste minuut Feyenoord naar de winst. Geertruida is een  ‘kind van Rotterdam-Zuid’ geboren en opgegroeid op 200 meter van de Kuip, Opmerkelijk genoeg speelde hij eerst drie jaar bij Sparta Rotterdam voordat Feyenoord hem elf jaar geleden wegplukte bij de stadgenoot. Geertruida illustreerde zijn vreugde zondag met onstuimige juichkreten. Verdere uitleg bleef opnieuw achterwege want Geertruida mijdt vrijwel steevast de media, voornamelijk omdat hij stottert en zich bij interviews niet op zijn gemak voelt. Wanneer hij kan rappen en zingen hindert hem dat niet, samen met de bekende rapper Dubbel T heeft hij al twee nummers uitgebracht.

Deze week behoort Lutsharel Geertruida, met roots van Curaçao, tot de 25 spelers voor de eerste wedstrijden van Oranje in de EK-kwalificatiefase. Bij afwezigheid van de geschorste Denzel  Dumfries is Geertruida kandidaat om het vrijdagavond in Parijs op te nemen tegen Frankrijk, met als mogelijk rechtstreekse tegenstander Kylian Mbappé.

Het kan dan een krachtproef worden voor Geertruida, net als wellicht voor zijn snel doorgestoten teamgenoot Mats Wieffer, die vorig seizoen nog een divisie lager speelde bij Excelsior Rotterdam. Inmiddels is Wieffer een belangrijke gegadigde om vrijdag Frenkie de Jong te vervangen, die zondagavond in de laatste minuut van de topper tussen Barcelona en Real Madrid een spierblessure in het bovenbeen opliep.

Ronald Koeman sprak maandag bij de start van de interland-campagne alvast vol vertrouwen over de twee Feyenoord-debutanten bij Oranje. Verder gaat het aandeel van Feyenoord niet. Met vijf spelers behoudt Ajax daarom nog wel binnen Oranje het hoogste woord.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply