woensdag, november 13

Futbol, een boek om lief te hebben

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Af en toe zit er al wat lente in de lucht. Een glaasje sangria en het boek ‘Futbol’ van onze voortreffelijke Nederlandse collega Koen Greven en de zomer is al begonnen. Een must voor iedere voetballiefhebber.

Greven werkte zeven jaar lang als correspondent van de Nederlandse kwaliteitskrant in Spanje. Een verscheurd land, zo leerde hij. Zelfs het voetbal is geen bindmiddel. Alleen in uitzonderlijke omstandigheden, zoals bij het binnenhalen van de wereldtitel in 2010, is dit het geval. La Roja, de nationale ploeg, komt dan ook pas achteraan in het boek aan bod.

Spanje is het land van het clubvoetbal. De clubliefde is vaak cultureel bepaald. Voetbal is immers meer dan religie, het is ook politiek en cultuur. ‘Voetbal maakt in het katholieke Spanje meer los dan God’, schrijft hij. Geen wonder dan ook dat Cruijff de Verlosser was, Messi God en San Mames (het stadion van Athletic Bilbao) de kathedraal.

Spanje is een lappendeken van zeventien regio’s en provincies en Greven vertelt over het voetbal in een aantal regio’s. Het gaat dus niet alleen over Barcelona en Real Madrid. Koen out zich als ‘colchonero’ (matrassenmaker), de bijnaam van de fans van Atletico Madrid, en houdt van de underdog.

Zo trekt hij ook naar Albacete, het gebied van Don Quichote de la Mancha en één van de saaiste steden van het land. Het plaatselijke Balompié is niet meteen een grootmacht uit de Spaanse voetbalgeschiedenis, maar een van de grootste voetballers van deze eeuw werd in de buurt geboren. In Fuentealbilla staat het monument voor Andrés Iniesta.

Greven kijkt overal verder dan wat in de Spaanse voetbaltempels gebeurt en spreekt met de vader van Iniesta, een plaatselijke wijnboer, en heeft het over de depressie van het voetbalgenie van La Masia.

Natuurlijk komen ook de Madrileense clubs en Barcelona aan bod. Je leert dat Mas que un club, het motto van de Catalaanse club, uit de inaugurale speech van president Narcis de Carreras uit 1968 komt. En dat de Clasico al decennia bol van de politiek staat. Op 13 juni 1943 verloor Barça in de beker met 11-1 van de Koninklijke. De geheime politie van dictator Franco zou vooraf de spelers van de azulgrana in de kleedkamer onder druk hebben gezet. De spelers van Real hadden het er later nooit meer over, omdat het geen ‘echte wedstrijd’ was geweest.

De Nederlanders lopen als een rode draad door de geschiedenis van zowel Real als Barça: Cruijff, Beenhakker, Hiddink, Koeman, enz. Maar ook voor ons zuiderburen zijn er leuke, nieuwe en interessante weetjes. Zoals dat Leo Beenhakker in 1986 zijn contract bij Real Madrid tekende in een cafeetje in Zaventem.

En dan is er het verhaal van de Clasico van 6 juni 1970 waarin de Koninklijke in Nou Camp een onterechte penalty kreeg van scheidsrechter Emilio Guruceta. De fout gebeurde ver buiten het strafschopgebied en het woeste publiek bestormde het veld. De wedstrijd werd gestaakt en jarenlang wordt een omstreden scheidsrechterlijke beslissing aangeduid als ‘een Guruceta’.

‘Een Guruceta’ is ons niet onbekend. Guruceta Muro was de scheidsrechter die door Anderlecht was omgekocht in de Europese halve finale van de Uefacup in 1984 tegen Nottingham Forest.

En je kan zelf nog veel meer van dergelijke verhalen vinden in ‘Futbol’, een boek om lief te hebben en verplichte lectuur voor wie van Spaans voetbal houdt. En dat doen we allemaal? Zelfs zonder sangria.

Futbol van Koen Greven kan via deze site besteld worden

 

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply