woensdag, mei 29

LIONEL MESSI, VOETBALLEN TUSSEN BACH & MOZART – RW

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Leo Messi werd verkozen tot Ballon d’Or van het  Jaar 2019.

In totaal won hij de trofee al zes keer, een record.

En met zijn 35 ste hattrick in La Liga tegen Mallorca op zaterdag 7 december 2019, ging hij ook op dat gebied voorbij de eeuwige rivaal Cristiano Ronaldo.

Lionel Messi. Voor de fans van FC Barcelona is hij de eeuwige heerser van Camp Nou, de voetballende messias die ze voor geen godheid willen inruilen. Is hij de voetballende Bach?

Dat beweerde de beste Bachinterpretator ter wereld. Joao Carlos Martins uit Sao Paulo vergeleek Messi met Johann Sebastian Bach. En Bach met Messi: ‘Omdat hij zijn melodieën componeerde als synthese van muzikale stijlen voor hem. En evengoed inzicht gaf in wat komen zou.’

Lionel Messi, kind van Rosario, stad der oppositie tegen militaire dictators. En van de strijd voor ‘voetbalvrijheid’. Noemt zichzelf een ‘Leproso’, een ‘melaatse’: de roepnaam van zijn oorspronkelijke club Newell’s Old Boys, waarvan zijn vader lid was. Die staat bekend om de koppeling van artistiek spel met sociaal mededogen, vandaar: Familia Leprosa.

Lionel Messi. Messi Lionel. Pelé. Cruijff. Maradona. Messi. Ziedaar de Darwiniaanse voetbalevolutie. Wie is Messi? Het begon met zijn Maradoniaanse solo op 18 april 2007 in de halve finale van de Copa del Rey tegen Getafe: vertrekken met de bal aan de voet aan de rechterzijlijn ter hoogte van het middenveld; glippen tussen twee tegenstanders in; versnellen, nog eens versnellen en drie andere verdedigers voor paal zetten; uitwijken en doelman dribbelen. Het vervolgde met 12 mei 2015 in de halve finale van de Champions League tegen Bayern München met een beweging die Boateng niet alleen op het veld maar ook wereldwijd voor schut zette: bal in de loop mee graaien met rechts; schijnbeweging naar links; meenemen met rechts en scoren terwijl Boateng intussen naar alle kanten spartelde. Van de improviserende adolescent van 20 tot de overzicht houdende man van 27. En het eindigde voorlopig op 1 mei 2019 tegen FC Liverpool, opnieuw in de halve finale van de Champions League: vrije trap met links over de muur, klimmend naar de onderkant van de lat en trillend tegen het net eindigend. Daar zat een rijpe, bebaarde voetbalgod gedecideerd met de vuisten voor zich uit op de grond. Van Maradoniaans naar Messiaans.

Moeit zich intussen ook openlijk met maatschappelijke thema’s en geeft steun aan de beweging Ni Una Menos (Geen Enkele Meer) in Buenos Aires van 200.000 vrouwen tegen de golf van gendermoorden die het land teisteren. Zijn boodschap op Facebook luidde: ‘Genoeg moorden op vrouwen. We roepen alle Argentijnen op op Ni Una Menos te scanderen.’ Tussendoor stond hij terecht voor een fraudeproces rondom zijn portretrechten. Zo steekt het leven van Messi intussen in elkaar.

Is Messi de voetballende Bach? De bescheiden jongen van weleer, die is alleszins verdwenen. Vandaag verschijnt hier een ‘nieuwe man’, die samenwoont met zijn levensgezellin. Hij trad toe tot de tattooclub en is blijkbaar van plan het halve lichaam te laten versieren met de kunstzinnige inktnaald. Hij lacht ook openlijk met zijn coach als het hem niet aanstaat. Hij mijdt niet langer het conflict in de kleedkamer en bezondigt zelfs aan overtredingen op brutale verdedigers: oog om oog, tand om tand. Hij zwijgt niet tegen de gevestigde machten en noemt de functionarissen van het landenkampioenschap om de Copa America zonder blad voor de mond ‘corrupt’.

Bekwaamde zich ook in de fiscale spitstechnologie. De tijd van de goedaardige mens op zoek naar de hemelse verering is voorbij. Hij mat zich een aantal trekken van het rebelse genie aan. Messi werd als Mozart. Bach of Mozart? Bach én Mozart. Schepper van schoonheid met een subversieve kant. Lionel Messi.

Lees meer in Eeuwige 25 Voetbalrebellen & Culthelden. Van Billy Meredith tot Lionel Messi. Nu te koop in de boekhandel, via internet of als ‘Supporter’ te bestellen bij www.dewitteduivel.com. 120 pagina’s, 12,5 euro.

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

3 reacties

  1. Pingback: mellow fellow

  2. Pingback: 外贸独立站建站

  3. Pingback: ราคาบอลวันนี้

Leave A Reply