vrijdag, april 26

DE WAARHEID HEEFT ZIJN RECHTEN, BESTE VRIENDEN VAN HET LAATSTE NIEUWS EN VAN DE VOETBALBOND: De Witte Duivel lanceerde al in juni 2018 de oproep voor de wereldkampioenenster van 1920.

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vrijdag 6 december 2019 met enige – en ook wel lichtjes stijgende – verbazing gelezen in Het Laatste Nieuws het artikel: ‘Waarom de Rode Duivels een ster op hun truitje verdienen.’ Met als ondertitel: ‘Als Uruguay dat mag, dan België ook.’

Daarin werd betoogd: ‘Omdat de Spelen van Antwerpen honderd jaar geleden zijn en de Belgen nu het nummer één van de wereld, groeit het besef dat ze zo’n symbool op hun truitjes verdienen.’ Vervolgens: ‘Het initiatief komt van de Frans-Uruguayaanse zanger Francis Lalanne, die in Brussel woont.

Vervolgens bis: ‘De Belgische Voetbalbond zelf stapte na het WK in Rusland vorig jaar al naar de FIFA met de sterrenvraag.’

Nou moe, sprak Guus Flater.


Even een chronologie:

  • In de herfst van 2016 borrelde het idee bij De Witte Duivel voor het eerst op. Een boek over de Rode Duivels als winnaar van de Olympische Spelen van Antwerpen 1920, honderd jaar later. Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Front Wanderers: een team van Belgische internationalen dat in 1916 achter het oorlogsfront benefietwedstrijden speelde ten voordele van Belgische oorlogsvluchtelingen en de soldaten die achter de IJzer vochten in de Eerste Wereldoorlog. Auteurs François Colin en Raf Willems – ondergetekenden dus – begonnen zich in de geschiedenis te verdiepen van die tijd.
  • We ontdekten dat de Rode Duivels na het behalen van het Olympisch goud op de Olympische Spelen van Antwerpen werden omschreven als: ‘België, de eerste wereldkampioen voetbal’. Niet enkel door de Belgische pers, maar vooral door de internationale media. Onder meer door Le Miroir des Sports uit Parijs. Het invloedrijkste sportweekblad van West-Europa uit die tijd blokletterde immers: ‘Les Belges Champions du Monde de Football’.
  • Toen we vaststelden dat Uruguay tijdens de Wereldbeker 2018 in Rusland met vier sterren op het shirt speelde, lanceerden we onmiddellijk onze oproep via ons onlineplatform. Zie onderaan dit artikel. Dat was op 28 juni 2018. Daarnaast stuurden we een bericht naar persagentschap Belga. En…uitgerekend Het Laatste Nieuws nam dit, als enige medium, enkele dagen nadien over. Mét bronvermelding.
  • In ons boek ‘Briljant België. De Wereldbekerdroom 2018 van de Gouden Generatie’ dat in september 2018 verscheen en exclusief door Het Laatste Nieuws werd gepromoot, namen we deze oproep over. En we lanceerden hem nog eens opnieuw op ons onlineplatform in maart 2019, aan de vooravond van het begin van de campagne voor het EK 2020.
  • François Colin trok naar Nederland voor een gesprek met Adidas, de shirtsponsor, met de vraag of de sportkledijgigant een ster op het nieuwe shirt van de Rode Duivels wilde zetten. Adidas was geïnteresseerd, maar wilde een officieel standpunt van de FIFA. François voerde nadien een briefwisseling met FIFA-historicus Guy Oliver met de vraag of de gouden ster ook voor België 1920 kon gelden. Die antwoordde dat ‘de sterren enkel geldig waren voor de Wereldbeker, niet voor amateurkampioenschappen.’ So far, so good. Tot daar nog aan toe dus, die sterrenkwestie. Maar dat België door de internationale media dus als ‘champions du monde de football’ werd aangeduid, staat buiten kijf. Niet onbelangrijk om weten is dat de voetbalbond geen enkel initiatief nam voor de ster. De inbreng was beperkt tot de kennisname van het antwoord van Guy Oliver aan de Witte Duivel.
  • Raf Willems publiceerde daarom in oktober 2019 het pocketboek ‘België, de eerste wereldkampioen voetbal’. Met als ondertitel ‘Rode Duivels Winnaar Olympische Spelen Antwerpen 1920’. Dat verscheen in onze Voetbalbibliotheek De Witte Duivel.

Ontkennen of negeren dat het ontwikkelen van deze denkpiste en de eerste  initiatieven ter zake bij ons lagen, is dus enigszins dwaas.

Is dit de eerste keer dat De Witte Duivel het overkomt dat één van onze ideeën ‘gratis ende voor niets’ wordt ‘ontleend’ door anderen? Welnee. Wordt een mens dit stilaan meer dan beu? Welja.

Daarom: de waarheid heeft zijn rechten, beste vrienden van Het Laatste Nieuws en van de Voetbalbond.

Daarom bis: plaatsen we hieronder nog een keer onze oorspronkelijke oproep van 28 juni 2018.

Pleidooi voor de Gouden Ster van 1920 op het Rode Duivelsshirt: een oproep van denktank De Witte Duivel!

 By RAF WILLEMS  juni 28, 2018

Uruguay speelt op dit toernooi met vier sterren op het shirt: ze verwijzen naar de gouden medailles op de wereldbekers van 1930 en 1950 maar ook naar die van Olympische Spelen van 1924 en 1928. Omdat in 1930 pas het eerste officiële wereldkampioenschap werd georganiseerd, heeft de FIFA beslist om de Olympische Spelen van voor dat jaar te aanvaarden als de belangrijkste voetbaltoernooien van de wereld op dat moment. België won goud op de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen. Voor de eerste keer werd er toen gespeeld met vijftien deelnemers en met één land van buiten Europa. De internationale pers schreef na afloop: ‘De Rode Duivels zijn de beste voetballers van de wereld.’ Met onze denktank De Witte Duivel, die zich bekommert om zowel toekomst als erfgoed van ons voetbal, pleiten we hier om het voorbeeld van Uruguay te volgen. En om na het WK 2018 ook met een ster op de shirts te spelen tijdens interlands: de ster van de Olympische Spelen van 1920.

François Colin & Raf Willems, initiatiefnemers De Witte Duivel

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

3 reacties

  1. Pingback: devops consulting companies

  2. Pingback: about us

  3. Pingback: Browning A5

Leave A Reply