zaterdag, maart 25

Liet Cercle Gianni Bruno en Xavier Mercier te gemakkelijk vertrekken? – Daniël Christiaens

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Cercle Brugge kan zich na de bekeruitschakeling op Anderlecht concentreren op het behoud. In het Lotto Park bood het zich aan met slechts twee basisspelers uit de ongewijzigde elf die tegen Anderlecht, Moeskroen en Waasland-Beveren waren begonnen: Marcelin en Bates. Vier basisspelers waren in Brugge gebleven, vijf zaten er op de bank waarvan er vier inkwamen, na een uur of nog later. Toch had Cercle kansen genoeg in de tweede helft om de vroege 1-0 uit te wissen, en voor verlengingen of zelfs de winst te gaan.
Redding is voorbarig
In Extra Time van vorige maandag verklaarden de vier analisten eensgezind dat Cercle nu wel gered is. Heel voorbarig als je het ons vraagt. Met vier punten voorsprong op Waasland-Beveren en twee op Moeskroen is het spel met vijf competitierondes voor de boeg nog niet gespeeld. Die gasten hadden blijkbaar niet goed naar de programma’s gekeken. Moeskroen heeft wellicht een even zwaar of nog zwaarder programma, maar dat van Cercle is ook niet van de poes. Zondag naar Racing Genk, een week later naar AA Gent (beide ploegen moeten winnen om PO1 en PO2 te halen) en op de slotdag naar de revelatie KV Oostende. Voordien ontvangt men thuis eerst Beerschot en dan OH Leuven. Die matchen zouden moeten gewonnen worden als er in de twee matchen voordien weinig of niets wordt geraapt. De ploeg uit het Waasland heeft op papier het gemakkelijkste programma, al is geen enkele match gemakkelijk als je onderin staat.
Niettemin vragen we ons af of Cercle Brugge (en AS Monaco die de transferbewegingen stuurt) geen spijt hebben dat ze anderhalf seizoen terug twee sterkhouders lieten vertrekken: Gianni Bruno en Xavier Mercier. Bruno was toen 27. Kwam aan bij Cercle van het Russiche Samara, maar had het eerste seizoen veel pech met langdurige blessures. Hij kende nochtans met Franky Vercauteren de coach goed want hij had er mee samengewerkt in Samara. In 12 matchen scoorde hij drie keer, de rest zat hij in de ziekenboeg. Toch kreeg hij een verlenging van één jaar aangeboden en in zijn seizoen in eerste scoorde hij in 34 matchen toch 13 goals en had hij nog een voet in een aantal doelpunten. Bij die goals zat een half dozijn penalty’s. Eén gegeven: hij mist zelden vanop de stip, in vier jaar in België is het bij één misser gebleven. Niettemin kreeg hij geen nieuw contract aangeboden door Cercle, al wou hij aan dezelfde voorwaarden blijven. Integendeel, een forse loonsvermindering was het aanbod en dat aanvaardde hij niet.
Vaste penaltynemer
Zulte Waregem nam hem over en heeft zich dat nog niet beklaagd. Zijn eerste seizoen maakte hij er in 27 matchen 9, waarvan slechts één strafschop, want op dat moment was Davy De fauw toen de vaste strafschopnemer bij de ploeg van Dury. Dit seizoen is Bruno echt op dreef. Hij scoorde in 29 matchen al liefst 17 keer, en staat derde bij de topschutters. Drie op strafschop, nu is hij wel de vaste penaltynemer. Hij zorgde ook voor 7 assists.
Xavier Mercier kwam in 2017 over van KV Kortrijk, was toen 27. De braafste Fransman die men er ooit had, zei ons een KVK-vertrouweling, met als gevolg dat hij dikwijls op de bank belandde want hij maakte nooit kabaal. In 2 seizoenen maakte hij slechts 7 goals, maar hij was ook niet de onbetwiste patron. Dat werd hij wel in 1B bij Cercle. Hij werd de vaste tien -nog wat ouderwets- die de vrije trappen voor zijn rekening nam en het spel verzorgde. Hij promoveerde met Cercle mee maar zijn aandeel was groot: tien goals (in 27 matchen) en een aantal assists. Vercauteren maakte er zijn “patron” van en hij werd algemeen beschouwd als de beste speler in 1B.
Te snel verkocht
In de Jupiler Pro League het seizoen nadien speelde hij 30 matchen en scoorde maar vier keer, naast een half dozijn assists. Een pure “negen” liep er toen bij Cercle niet rond. Mercier was inmiddels 29 en lieveling van het publiek, dat niet begreep waarom Cercle hem liet vertrekken. “Te licht voor eerste, te traag, kan het tempo niet aan”, waren veel gehoorde uitdrukkingen van de “zogenaamde” kenners. Cercle maakte een behoorlijke winst op de transfersom, zijn contract liep wel nog. Mercier herleefde helemaal bij het OH Leuven van Franky Vercauteren -die hem nog kende van Cercle- en Vincent Euvrard. Mercier scoorde in 26 matchen 9 keer en vond een afnemer voor zijn assists in Henry, die heel goed inliep op zijn doorsteekpasses.
Hoewel Beerschot kampioen werd kon OHL toch mee promoveren door het optrekken van de Jupiler Pro League tot 18 clubs. En welk nut heeft Mercier daar niet voor zijn club? Koning assistgever in de pilsjescompetitie met 15 stuks, en ook 5 goals, na 29 matchen. Fraaie cijfers. Ook te danken aan Marc Brys, die Mercier harder doet trainen dan ooit, waardoor de Fransman, nu 31, sneller en fysiek sterker lijkt dan in zijn KVK- en Cercle-periode.
Bruno en Mercier halen cijfers die geen enkele Cercle-speler vorig noch dit seizoen kon voorleggen in het offensieve compartiment. Beiden lagen ook goed in de spelersgroep. Cercle heeft hen te snel van de hand gedaan als je het zo bekijkt.
(Daniël Christiaens)
https://dewitteduivel.com/product/eeuwige-25-cercle-brugge-patrick-cornillie/
Share.

About Author

Regelmatig publiceren we artikels van eenmalige gastschrijvers. Ook zin om een artikeltje te plegen? Neem contact op met info@dewitteduivel.com en bezorg ons jouw tekst.

Comments are closed.