woensdag, juni 19

Wat te onthouden van het weekeinde? Wie doet Club nog wat?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Club Brugge, nog maar eens de winnaar van het weekeinde; en een beetje ook Cercle, dat hét resultaat van het weekeinde neerzette

SPELER VAN DE WEEK: Hans Vanaken, de maestro van blauw-zwart

BELGIE

19 op 21, na de zesde overwinning op rij in de play-offs: indrukwekkend. Club Brugge staat alleen op kop en eigenlijk gelooft niemand dat ze dit nog afgeven. Volgende week maandag kan blauw-zwart definitief korte metten maken met Union. Dan is er ook nog een uitmatch op Anderlecht en een Brugse derby. Tegen Cercle de titel pakken: wat zou dat mooi zijn voor de blauw-zwarte fans.

Eerlijk zou het niet zijn, want zonder de halvering van de punten was het ‘mission impossible’ geweest. Maar voor een keer zal ik daar niet over zeuren. Het positieve is dat de beste ploeg alsnog kampioen zou worden. Dat Nicky Hayen op de Bosuil zes spelers verving in vergelijking met de Italiaanse trip van donderdag, en dat in de match nooit duidelijk werd, toont aan hoe sterk Club is. Geen enkel ander team kan zich dit permitteren.

Antwerp blijft dus verliezen in de play-offs (1-2). Het had tegen Club Brugge gelijk kunnen spelen, maar op de Bosuil tegen een team dat drie dagen eerder nog een Europese halve finale had afgewerkt, was dat als uitgangspunt eigenlijk al het minimum. De Great Old sleept zich naar het einde van het seizoen, terwijl donderdag nog de bekerfinale op het programma staat. In één match kan alles, maar dan moet de Great Old de komende dagen toch uit zijn winterslaap ontwaken.

Teleurstellend ook hoe Toby Alderweireld van zijn pluimen verliest. Niet vanwege een ongelukkige owngoal, maar vanwege zijn kritiek op de arbitrage. Die is van het niveau van ons voetbal. Niet meer of niet minder. Rood-wit had tegen Club een tweede strafschop kunnen krijgen, maar het was zo’n 50-50-geval en de beslissing van de ref en de VAR was verdedigbaar.

De Brusselse derby was voetbaltechnisch ook al geen hoogvlieger. Door de 0-0 dreigt zowel Union als Anderlecht naast de oppergaai te grijpen.

Racing Genk werd twee weken terug nog tot titelkandidaat uitgeroepen, maar loopt zo leeg als een lekke ballon: 4-1 verlies bij Cercle Brugge, een blamage. Maar knap hoe groen-zwart met zijn eendimensionaal voetbal de tegenstand pijn blijft doen.

Sportswashing

In Play-off 2 is AA Gent, na winst in Mechelen (2-4), zeker van een barragematch. De drie volgende speelrondes zijn om des keizers baard. Ondanks de halvering van de punten. Wat aantoont dat de format veel maar niet alles bepaalt. Overigens ook hallucinant hoe Standard onder Ivan Leko blijft verliezen: 3-1 in Leuven.

KV Kortrijk kan zich nog redden na winst tegen Eupen, dat degradeert. Geen groot verlies, maar misschien ook geen grote winst. De sportswashing uit Qatar (Eupen) wordt mogelijk ingeruild voor de sportswashing vanuit de Emiraten (Abu Dhabi). Al heeft Deinze, dat in de beslissende match thuis speelt, de beste papieren tegen Lommel (City).

EUROPA

*Manchester City behoudt een punt voorsprong op Arsenal. City hakte de Wolves in mootjes (5-1 met vier goals van Haaland), de Gunners hadden geen kind aan Bournemouth (3-0, één keer Trossard).

Nog dit. Als je onze media volgt, moet je geloven dat bij Manchester City alles rond Jérémy Doku en vooral Kevin De Bruyne draait. De Engelse pers denkt daar enigszins anders over. Bij de verkiezing van Voetballer van het Jaar eindigden twee Citizens in de top-drie: eerste Phil Foden, derde Rodri. Geen Doku en geen De Bruyne in de top-zes.

*Real Madrid is opnieuw kampioen. Het won met de wederoptredende Thibaut Courtois in doel van Cadiz (3-0) en nadien verloor Barcelona de Catalaanse derby tegen Girona (4-2). Girona staat nu tweede voor Barça. Girona gaat dus volgend seizoen de Champions League in, terwijl dit volgens de reglementen niet kan. Het is immers eigendom van Man City en dan kan je Europees niet in dezelfde competitie aantreden. Maar voetbal is zoals het leven, voor de rijken gelden andere regels.

*In Italië verloor kampioen Inter bij het bedreigde Sassuolo (1-0).

*Dé ploeg van het seizoen is Bayer Leverkusen, nu al 48 wedstrijden op rij ongeslagen: 1-5 bij Eintracht Frankfurt (zesde in de stand). De Duitsers evenaren het record van Benfica tussen december 1963 en februari 1965.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply