vrijdag, april 19

In 1B wordt soms beter gevoetbald – Eddy Vercammen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Over de zeven wat genegeerde profploegen.

Zaterdag hebben de voetballiefhebbers weeral kunnen genieten van een mooie match in 1B, Union-Lommel 3-2. Mooi positief voetbal, en spanning en sensatie van in minuut één, 0-1 na 27 seconden, tot minuut 93, de 3-2 winning-goal. Het was genieten als neutraal voetbalkijker.

Ik heb véél minder aangename matchen gezien in 1A dit weekend. In 1B spelen ook meerdere voetballers die absoluut een reeks hoger aankunnen. Vorig seizoen waren onder meer Holzhauser, Henry en Mercier de echte toppers in 1B, maar de straffe analisten ontdekten die kanjers pas dit seizoen in 1A. We zijn benieuwd wanneer die specialisten de toppers van dit seizoen in 1B zullen opmerken. Ik zal er hun eentje voorzeggen, of neen … toch niet … dat ze er zelf naar zoeken. In de media wordt er al bij al toch te weinig aandacht geschonken aan die zeven profclubs, want de achtste ploeg in de reeks is een belofteploeg.

Wat scorebordjournalistiek van 1B.

1. Union steekt er bovenuit, 53 punten na 21 matchen. Als Seraing alles wint kunnen ze op 59 punten uitkomen. Als Westerlo alles wint komen ze op 58 punten uit. Dus maximum nog 7 punten halen en Union is kampioen. Ze scoorden al 52 goals (het meest) in 21 matchen en kregen er maar 18 (het minst) binnen. En dat onder trainer Mazzu, je weet wel, die wordt al seizoenen aan een stuk door de Vlaamse pers bestempeld als een defensieve trainer. Degenen die dat zeggen kennen niks van voetbal of ze hebben de matchen van Mazzu’s ploegen niet gezien.

2. Seraing doet het verrassend goed als nieuwkomer in 1B. De ploeg van trainer Emilio Ferrera speelt een heel ander soort voetbal dan hetgeen zijn ploegen in het verleden lieten zien, een positieve verandering. Mooi opgebouwd voetbal met technisch onderlegde spelers en met aanvallende bedoelingen maken hun matchen aangenaam om te bekijken.

3. Westerlo blijft in het zog. Volgens de uitspraken in de vorige seizoenen is het jaar drie van hun driejarenplan om naar de hoogste reeks te gaan. Het zit er nog in, maar makkelijk zal het niet worden.

4. Lommel sloeg een heel andere weg in. De City Footbal Groupe heeft zijn intrede gedaan en mede daardoor kwamen heel wat jonge talenten vanuit alle windstreken naar de Gestelse Dijk om zich daar verder te ontwikkelen en alzo Lommel sterker te maken. Dat lukt alsmaar meer en meer. Er was natuurlijk een aanpassing nodig van de nieuwe jongens aan het Belgisch voetbal in de moeilijke 1B-reeks. Ook de samenwerking met de reeds aanwezige spelers vergde tijd. Dat leidt nu stilaan tot beter voetbal en betere resultaten. Of ze ook het beoogde doel om ‘mee te stijgen’ zullen halen, dat is andere koek.

5. RWDM is een andere nieuwkomer uit 1ste amateurs. De eerste lading aankopen bleek het moeilijk te hebben en dus werd de trainer ontslagen. Met een nieuwe trainer en nog wat winteraankopen hopen ze in Molenbeek op betere uitslagen. Er is een lichte verbetering qua resultaten maar of er meer in zit dan een vijfde plaats is twijfelachtig.

6. Deinze was leider toen de vorige competitie werd stopgezet in 1ste amateurs en de oranje-zwarten mochten dus verdiend in 1B aantreden dit seizoen. Er werden grote plannen gemaakt wat een nieuw stadion betreft en de beugel ging wijd open om spelers aan te trekken. Met Vargas en Neto kwamen blessuregevoelige spelers toe. Met daarbij nog dertigers als De Witte, Blondelle en Lecomte aan te trekken zijn de oudjes goed vertegenwoordigd want ook Le Postollec en De Schutter bleven aan boord. Het deed wat denken aan Lokeren vorig seizoen, dat met oudjes van hetzelfde kaliber helemaal wegzonk naar de diepste wateren. Is na die financiële injectie een zesde plaats voor Deinze dan voldoende?

7. Lierse Kempenzonen sloot het kampioenschap in 1ste amateurs af als dertiende. Even daarvoor stonden ze zelfs op een degradatieplaats. Toch mochten ze overgaan naar 1B. Dat is België en 1B is hier toch bijzaak, want wie van de bobo’s is geïnteresseerd in welke club daar wel of niet speelt? En Lierse K. koos zelf de leuze “jong en Belgisch”. Mooi initiatief, maar hoe geraken ze aan dat soort spelers? Ze kochten enige Belgen (?) zoals Placca, Petrov, Bitsindou en Sadiku. En afgelopen week zei de trainer “als de makelaars met jonge spelers zitten, kunnen ze bij Lierse misschien een kans krijgen”. Dus geen scouting en spelers aantrekken via makelaars. Dat is eerder een leuze om kapot te gaan. Nochtans hebben ze op Lierse al meerdere ervaringen van slecht beleid meegemaakt in het verleden. Ik vrees dat de huidige beleidsmensen dat al vergeten zijn. En als ze op hun huidige plaats blijven staan hopen ze, nadat ze vorig jaar onterecht mochten stijgen, om nu ook onterecht in 1B te mogen blijven.

8. Brugge B staat afgescheiden laatste. Twintig matchen gespeeld, één zege en 4 draws, 15 goals gemaakt en 50 geïncasseerd. Het is een spijtige zaak dat die (te) jonge gasten van Brugge in deze reeks moeten meedraaien. Ze geven nochtans elke match het beste van zichzelf maar de ervaring en de kracht die in de andere teams zit, hebben zij nog niet. En nu bij Club het coronavirus heeft toegeslagen moeten er verschillende jongens van amper 16 jaar de degens kruisen met krachtpatsers die alle knepen van het voetbalspel kennen. Dat is een hopeloze missie zoals blijkt uit de resultaten.

De toekomst

Geruchten doen de ronde dat geen enkel team gaat stijgen uit 1ste amateurs omdat die slechts enige matchen speelden. Anderzijds zouden de beloften van Anderlecht , Genk en Standard samen met de Brugse beloften in 1B gezet worden. Dat is allemaal een geldkwestie en een gevecht voor eigenbelang wat achter de schermen zal geregeld worden. En er is misschien nog een bijkomende verrassing want als Virton terug gaat aantreden, zou dat vermoedelijk ook in 1B zijn.

O Belgisch voetbal | Raf Willems

Share.

About Author

Regelmatig publiceren we artikels van eenmalige gastschrijvers. Ook zin om een artikeltje te plegen? Neem contact op met info@dewitteduivel.com en bezorg ons jouw tekst.

Comments are closed.