woensdag, juni 19

Wat te onthouden van het weekeinde? De onrechtvaardige rechters

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN HET SEIZOEN: ploeg van de play-offs was Club Brugge, maar de ploeg van het seizoen is Union en niemand anders

SPELER VAN HET SEIZOEN: Cameron Puertas, maar voor de Gouden Schoen telt alleen de eerste helft van dit jaar en dan zet ik Hans Vanaken op 1, Puertas op 2 en Anders Dryer op 3

TRAINER VAN HET SEIZOEN: Nicky Hayen was de trainer van de play-offs en moet daarom dinsdag ook een nieuw contract krijgen, maar de trainer van het seizoen is Alexander Blessin

BELGIE

Met Club Brugge gaat de landstitel naar de beste ploeg, maar de verdiende kampioen is het niet. Dat is Union, dat dit seizoen zeven punten meer behaalde dan blauw-zwart maar 9,5 punt cadeau moest doen aan wat zijn belangrijkste concurrent bleek. De onrechtvaardige rechters (de halvering van de punten) maakten het verschil. Oneerlijk en, zoals Philippe Bormans – de CEO van Union – zei: een slechte zaak voor de geloofwaardigheid van ons voetbal.

Die had zondagavond nog een grotere deuk kunnen krijgen, maar de VAR had in minuut 82 buitenspel gezien van Lopes da Silva. Anders had het ontbreken van doellijntechnologie kunnen beslissen over de landstitel en was het woord amateurs nog maar eens gevallen. Al zal er de komende dagen ook nog wel wat te doen zijn over dit buitenspel.

De pole position had in de derby nu ook Club in zijn greep. De slotwedstrijd werd alweer een zenuwslopende bedoening en ook al had doelman Warleson meer en moeilijker werk dan zijn overbuur Mignolet, toch was Cercle – zoals net aangegeven – het dichtst bij de overwinning (0-0).

Vlak voor de afgekeurde treffer leek Mignolet overigens het sein voor een salonremise te willen geven. Union leidde immers met twee goals verschil tegen Genk, zodat Cercle zeker was van rang vier en Europees voetbal. Het sierde groen-zwart dat het kort nadien nog – uit buitenspel – scoorde. In de toegevoegde tijd leek het toch nog een beetje op Westerlo-Genk, maar gelukkig kwam niemand op het kwalijke idee om de bal naar een tegenstander te schuiven.

Club kon dus zijn 19de titel, de zesde in negen jaar (met dank aan de uitvoerig gevierde en afscheidnemende Vincent Mannaert – meer dan Bart Verhaeghe verantwoordelijk voor het sportieve succesverhaal), vieren en zo evolueren we toch steeds meer in de richting van Duitse (waar het na elf jaar eindelijk niet Bayern München werd) en Engelse toestanden (vierde keer op rij en de zesde in zeven jaar voor Man City).

Sinterklaas

Anderlecht bewees voor de tweede keer in een week dat het niet goed genoeg was om kampioen te worden. Het verloor op Antwerp (3-1), dat toch nog zes punten pakte in tien play-off-wedstrijden. Mark van Bommel mocht zo met min of meer opgeheven hoofd afscheid nemen. In de bestuurskamer zal echter nog wel een tijdje tandenknarsend teruggekeken worden op de eindronde, waarin de Great Old van de derde naar de zesde plaats tuimelde en Europees met lege handen achterbleef. Van Bommel was de voorbije maanden immers meer met zichzelf dan met zijn team bezig en gaf zijn spelersgroep vrije dagen alsof hij Sinterklaas in hoogsteigen persoon was.

Union versloeg Racing Genk (2-0) en mag naar de voorronde van de Champions League. Samen met de bekerwinst toch nog een beetje troost na de onrechtvaardige play-offs. Genk is veroordeeld tot een barragematch voor Europees voetbal. Terecht, nadat het tegen Westerlo de play-offs bereikte dankzij bedenkelijk gedrag. Een barragematch tegen AA Gent, het slachtoffer van het handjeklap in het Kuipje. Hein Vanhaezebrouck zal weinig nodig hebben om zijn troepen op scherp te zetten.

Hein kreeg overigens een emotioneel afscheid bij AA Gent. Zo kan het dus ook. Als hij zondag nog dat Europees ticket pakt, wordt hij echt onsterfelijk aan de Graslei en aanpalende straten.

KV Kortrijk blijft in eerste klasse en dat is altijd beter dan een club van de City Group (Lommel). Het blijft echter koffiedik kijken waar de Maleisiër Tan met de Kerels naartoe wil.

EUROPA

*Manchester City zou voor de tweede keer de ‘treble’ winnen, maar het pakte zelfs naast de ‘double’. The Citizens, met een onherkenbare Kevin De Bruyne, verloren de Cup Final van buur United (2-1).

*Paris Saint-Germain haalde wel de ‘double’ binnen. Het won immers de bekerfinale tegen Lyon (2-1).

*Ook Bayer Leverkusen won na de titel de beker. Het had echter weinig overschot tegen tweedeklasser Kaiserslautern (1-0).

*In Spanje sloot Real Madrid het seizoen af met een gelijkspel tegen Real Betis (0-0). Courtois stond een uur onder de lat in een match die in het teken stond van het afscheid aan de Koninklijke van Toni Kroos.

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply