zaterdag, april 13

Lazio, in de geest van Mussolini. Waarom er beter geen publiek is vanavond.

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Zulte Waregem speelt vandaag in een leeg  stadion tegen Lazio Roma. Als gevolg van het zoveelste racistische incident – oerwoudgeluiden tegen de Zimbabwaan Costa Nhamoinesu van Sparta Praag – greep de UEFA in.

 Groet met de gestrekte arm

Laziofans vechten altijd weer om de erfenis van Mussolini. Soms gaan de spelers hen zelfs voor. Paolo di Canio is de spits met de getatoeëerde Mussolini op het lichaam. In de herfst van 2005, tijdens het duel met Livorno, bracht hij voor de zoveelste keer de groet met de gestrekte arm aan het publiek. De Laziofans juichten uit volle borst hun ‘held’ toe. Het is inwisselbaar met 2013 toen 300 tifosi van de zogenaamde ‘Irriducibili’ hetzelfde deden tijdens de match tegen Borussia Mönchengladbach.  En met 2016 toen hun supportersvak door de Italiaanse bond werd gesloten als gevolg van racistische uitlatingen tegen Napolispeler Koulibaly.

Italiaanse grootmacht rond 2000 en dan bankroet

In de zomer van 1999 leek een nieuwe Italiaanse grootmacht in de maak. Lazio Roma versloeg Champions Leaguewinnaar Manchester United met 1-0 in de mondaine wereld van Monaco. De Romeinen schreven daarmee de Europese Supercup op hun conto en leken klaar voor de aanval op de top: de titel in 2000, de Europese Supercup en Europacup der Bekerwinnaars in 1999 en de Coppa Italia in 1998. ‘By this stage, Lazio was fully ensconced in the salotto buono of Italian football, thanks in part to Eriksson.’ Zo schreef Paddy Agnew het in Forza Italia. A journey in search of Italy and its football. Sven-Göran Eriksson, de Zweedse succescoach. Hij importeerde niet alleen de vrije liefde naar de hoofdstad van het rooms-katholicisme, maar ook zijn relatief aanvallend voetbalconcept. Hij baseerde zich voor zijn theorieën op het vernuft van technische spelers als de Tsjech Pavel Nedved, de Joegoslaaf Sinisa Mihajlovic, de Kroaat Alen Boksic en de Chileen Marco Salas en de spijkerharde Italiaanse verdediger Alessandro Nesta. Het financiële brein achter de club luisterde naar de naam Sergio Cragnotti, de man van het multinationale levensmiddelenbedrijf Cirio. Cragnotti gooide met miljarden lires en plaatste met een assertieve aanval op Milan en Juventus zijn club Lazio als eerste op de beurs. Het verhaal ontwikkelde een verkeerde plot. In 2001 verdween Eriksson richting Engeland en werd er de eerste buitenlandse bondscoach. In 2006 ging het imperium van Cragnotti bankroet en hing Lazio als een uitgetelde bokser in de touwen. Vooral het gedrag van de harde kern deed de boot van de biancocelesti kapseizen.

Met de Europese successen van Lazio  kwam ook de ware aard van het minst fraaie deel van zijn fans bovendrijven.

Hakenkruisvlaggen in het publiek

De Curva Nord van Lazio Roma wordt sinds de jaren negentig geïnfiltreerd door de Irriducibili, een irritant zootje neofascistische fanatici. In het Stadio Olimpico hijst men zonder schaamte de hakenkruisvlag. Xenofobe spreekkoren joelen elke gekleurde speler van de tegenpartij ongenadig uit.

Naar aanleiding van de Champions Leaguewedstrijd Lazio-Olympique Marseille in 2000 duidde de Franse pers het stadion van Lazio aan als een oord van ‘racistische kanker’. Na de dood van de Servische oorlogsmisdadiger Arkan werden spandoeken ontrold met hulde aan ‘de tijger’. Ook de Joegoslavische Lazioverdediger Mihajlovic werd betrokken in de ode. Mihajlovic moest in 2001 een schorsing slikken van de UEFA naar aanleiding van een racistische scheldpartij tegen Patrick Vieira van Arsenal. Voor de toenmalige centrumlinkse Italiaanse regeringscoalitie deed dat de emmer overlopen. Ze voerde verontrust een parlementair debat. De Laziofans kregen in het parlement echter gloedvolle steun van Allesandra Mussolini.

Met steun van blonde Allesandra Mussolini

De populaire blonde politica van de rechts-radicale oppositiepartij Alleanza Nazionale  had vampallures. Ze paradeerde graag op het Lazioterras van de eretribune en genoot dan van het bewonderende applaus van de ultra’s van Lazio. Haar grootvader is Benito Mussolini. Hij legde zijn fascistische dictatuur over Italië van 1922 tot 1943 en verborg zijn voorkeur voor Lazio nooit. In het naslagwerk La Lazio Un Amora wordt hij via een foto opgevoerd als ‘socio’. Hij liet het Stadio del Patrio Nazionale Fascista bouwen en vulde alle hoeken en gaten met zijn standbeelden. Lazio vond er een thuisbasis in 1928.

Blitse boys met rinkelende gsm’s in de skyboxen

Volgens The Rough Guide of European Football werd de club van il biancocelesti, lees de withemelsblauwen, in 1900 van de grond getild door militair Liugi Biglarelli. Hij noemde de club Lazio, naar één van de rijkere regio’s in het noorden van Rome, tegen de heuvels van Pairoli, die later zou uitgroeien tot een regeringswijk. De Romeinse burgerij sympathiseerde onmiddellijk met Lazio. Zo is het vandaag nog getuigt The Rough Guide: ‘Blitse boys met snelle Italiaanse auto’s en rinkelende gsm’s verdringen zich in de skyboxen.’

De Irriducibili rekruteren puberjongens uit de Romeinse voorsteden. De beweging propt hen vol met extreemrechtse waanbeelden en lokt geregeld gevechten uit met de fans van AS Roma uit de Ultras Curva Sud.

Roberto Fiore, de leider van de fascistische militie Forza Nueva, wond er geen doekjes om in de media: ‘Wij zien het voetbalstadion als hét middel bij uitstek om bij jongeren onze politieke overtuiging te lanceren.’ Rond 1980 had de hooligangolf zich vanuit Groot-Brittannië verplaatst naar Italië. Uit een universitair onderzoek bleek dat de Laziofans in de periode 1980-1985 verreweg voor het hoogste aantal incidenten hadden gezorgd.

Oerwoudgeluiden van brave huisvaders, vrouwen en kinderen

Onder invloed van de Laziofans kraakte de Serie A de voorbije jaren onder racistische oproerkraaiers. De oerwoudgeluiden hebben zich als een olievlek over de hele natie verspreid. De stichting Football Against Racism in Europe stelde geschokt vast dat de vernederende kreten niet behoren tot de exclusieve woordenschat van neonazi’s en skinheads. Hun afkeer voor donkere voetballers wordt gedeeld door brave huisvaders, vrouwen en kinderen. Er daalt vanaf de tribunes nog steeds geen ongenoegen neer als zwarte spelers verbaal worden geteisterd met krenkende beledigingen. In dit concert der wanklanken speelt Lazio de eerste viool.

Auschwitz is jullie thuis

 Studies naar het profiel prikten het traditionele beeld door van de berooide hooligan. Na hevige rellen tijdens de Romeinse derby van 2004 werden de leiders van de Laziogang ontmaskerd: een cameraman en een financiële consultant. John Foot onthult in zijn boek Calcio, a history of Italian football ook nog andere wanklanken. Zoals het virulent antisemitisme dat in derby’s tegen AS Roma in slogans en banieren wordt gedebiteerd: ‘Squadra de negri, Curva d’ebrei’. Te begrijpen als: ‘club van zwarten, curva van joden.’

De Laziofans kennen geen scrupules: ‘Auschwitz la vostra casa.’ Auschwitz is jullie huis. Een antwoord op het feit dat rivaal AS Roma via haar presidenten bindingen heeft gehad met de joodse gemeenschap.

De schaduw van de dictator hangt nog steeds over het Stadio Olimpico en verzuurt de geest van vele voetbalfans. Op de eretribune van het Lazioterras stapt Alessandra Mussolini – vandaag parlementslid voor Forza Italia – nog steeds parmantig in het rond. Na de groet met de gestrekte arm van Paolo di Canio, als provocatie tegen AS Roma, stuurde Alessandra hem een bedankbriefje.

Misschien is het toch beter dat er vandaag zonder publiek wordt gespeeld in het Stadio Olimpico.

 

 

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

2 reacties

  1. Pingback: visit here

  2. Pingback: ดูซีรี่ย์

Leave A Reply