vrijdag, februari 23

‘Klungelige’ Weghorst mikpunt van spot

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het aanbod aan spitsen voor Oranje droogt op. Het is behelpen voor bondscoach Ronald Koeman, een week voor de halve finale in de Nations League tegen Kroatië.

Memphis Depay heeft zich geblesseerd afgemeld. Luuk de Jong en Vincent Janssen maken niet langer tijd vrij voor Oranje. Quincy Promes, topschutter bij Spartak Moskou en vorig seizoen voetballer van het jaar in Rusland, durft al twee jaar het land niet meer uit omdat hij anders als crimineel in Nederland meteen in de cel wordt vastgezet.

Voor de spitsposities zijn alleen Cody Gakpo en Wout Weghorst beschikbaar. Gakpo vindt na zijn winterse transfer naar Liverpool FC gaandeweg zijn draai in de Premier League. Zeven goals liet de voormalige topscorer van PSV dit seizoen noteren in Engeland. Bij Liverpool heeft Jürgen Klopp hem een centrale positie toebedeeld, nadat hij bij PSV vooral vanaf links zijn doelpunten maakte.

Wout Weghorst is voor Oranje geen uitgesproken eerste spits. Hij is het ‘breekijzer’ in de selectie, die in die rol alleen indruk maakte met zijn twee goals in de WK-kwartfinale tegen Argentinië. De laatste maanden was Weghorst bij Manchester United meestal slechts invaller. Deze week meldt hij zich bij Oranje als het ‘lachertje van de Premier League’. Nul treffers in 17 wedstrijden (waarvan tien in de basisopstelling), 800 minuten zonder dat hij scoorde in de Premier League, één assist.  Dan word je vanzelf mikpunt van spot in Engeland.

WREED EN HILARISCH

Ook twaalf minuten in de finale om de FA Cup tegen Manchester City konden het beeld dat Wout Weghorst heeft opgebouwd niet meer kantelen. Zijn optreden was voor verslaggever Jonathan Liew in de kwaliteitskrant The Guardian aanleiding om wreed af te rekenen met de huurspeler, voor een half jaar, van Besiktas. De invalbeurt van de 1.97 meter lange Nederlander vormde inspiratie voor enkele hilarische passages onder de kop ‘Weghorst’s klungelige beker glimprol’:

‘Een groot en log object als Weghorst van de reservebank naar een voetbalveld verplaatsen is geen eenvoudige taak. Je kunt hem niet zomaar doorsturen, processen en protocollen moeten worden gevolgd. Er was een team van acht man, een hydraulische lift en een ingewikkeld systeem van touwen en katrollen voor nodig om de 30-jarige Nederlander naar de zijlijn te lieren, waar hij zijn laatste instructies kreeg van Ten Hag. Naar de inhoud kunnen we alleen maar gissen.

“Get us a goal” zou waarschijnlijk het geluk hebben gepusht voor een jongen die twee keer heeft gescoord in 30 wedstrijden voor United. Waarschijnlijker was het iets minder ambitieus. “Geef ons een vrije trap.” “Geef ons een pasje.” “Geef ons een kopbal.”

Weghorst sjokte in ieder geval door, klonterde een tijdje rond als een verwarde herkauwer en raakte vier minuten na zijn aantreden voor het eerst de bal.  Hij stond buitenspel.

Niet dat we hier te hard moeten zijn voor Weghorst: een fatsoenlijke, eerlijke, hardwerkende speler die simpelweg faalde doordat hij op het verkeerde moment op de verkeerde plaats terecht kwam, en misschien in de verkeerde sport. Het echte probleem is hoe een club van de omvang van United in tien jaar tijd een miljard pond kan uitgeven aan transfersommen en toch Weghorst en Scott McTominay op stuurt  om te proberen een bekerfinale te winnen.’

ERIK TEN HAG

Niet alleen Wout Weghorst, ook Erik ten Hag mag zich zulke opmerkingen aantrekken. De Nederlandse coach oogstte in Engeland lof met zijn standvastige houding ten opzichte van Cristiano Ronaldo.  Met Ten Hag vond United de weg terug naar de Champions League en won het de League Cup. Zijn keuze voor Weghorst en het lang vasthouden aan hem, heeft daarentegen het vertrouwen in zijn aanpak afgezwakt.

Wout Weghorst gelooft zo sterk in zichzelf dat hij zich niks zal aantrekken van wat een journalist van The Guardian over hem schrijft. Hij is zoveel stijfkop dat hij zich er ook niet voor geneerde om met Lionel Messi ruzie  te maken na de uitschakeling op het WK. Weghorst kan er op wijzen dat hij met zijn gebrekkige techniek en onbeholpen wendbaarheid toch maar mooi de Premier League heeft gehaald; eerst bij Burnley,  dit seizoen bij een grootmacht als Manchester United.

Met United heeft Weghorst in een klein half jaar twee keer op Wembley gespeeld en er de League Cup gewonnen. Zijn bankrekening is flink gespekt. Dat hij maar twee keer heeft gescoord (in League Cup en Europa League)  neemt hij mee als een litteken op zijn grenzeloze ambities.

ZONDER BROBBEY EN PROMES

De Nations League ( 14-18 juni) wordt zijn laatste klusje dit seizoen. Aangenomen mag worden dat Ronald Koeman alleen op hem teruggrijpt als het met Gakpo alleen in de spits niet lukt voldoende te scoren tegen Kroatië. Veel meer  keus had Koeman niet. Op Brian Brobbey, de jonge spits van Ajax maar nog zonder interlands, deed hij geen beroep. Brobbey, een broer van Derrick Luckassen (ex-Anderlecht),  gaat met Jong Oranje naar het EK onder 21 in Georgië en Roemenië.

Quincy Promes is allang uit de gratie. Frank de Boer selecteerde hem nog wel voor de EK-eindronde in 2021, hoewel toen al lang vast stond dat de aanvaller van Spartak Moskou vervolging door de Nederlandse justitie boven het hoofd hing. Deze week behandelde de rechtbank zijn zaak, zonder dat Promes aanwezig was. Voor het  toebrengen van ernstige steekwonden werd twee jaar cel geëist. Hij wordt bovendien verdacht van cocaïnesmokkel op grote schaal, een vergrijp dat later voor de rechter komt.

Behalve Depay schrapte Ronald Koeman ook Daley Blind, al maandenlang bankzitter bij Bayern München, en nieuweling Tiijani Reijnders (AZ). Beiden houden zich als stand-bye-speler beschikbaar, mochten er vervangingen nodig zijn in de 23-koppjge selectie. Voor de Ajacieden Steven Berghuis, Davy Klaassen en Kenneth Taylor was op voorhand geen plaats ingeruimd, ook dat maakt het verval van Ajax zichtbaar.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply