zaterdag, april 20

AA Gent stak er bovenuit – Daniël Christiaens

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bilan van de competitie 22-23, P02 en andere conclusies

PO2 kende al na vier speeldagen de winnaar van het resterende Europees ticket (Conference League) en dat was AA Gent. Heel verdiend ook.

1)AA Gent startte met 28 punten (na halvering punten van 56), evenveel als Standard (dat 1 punt minder had, 55 en een half puntje bijkreeg, net als Westerlo dat 7de eindigde (51 pt) en in de competitie één punt meer had dan Cercle (50).

AA Gent had altijd in PO1 moeten zitten maar wierp die positie weg door op de laatste speeldag van de reguliere competitie thuis te verliezen van het al gedegradeerde KVO. Echt een faux-pas bleek het, want het haalde in P02 16 op 18. Het verloor enkel twee punten thuis tegen Cercle en dat hadden er toen ook drie kunnen zijn – al gaf ref Lambrechts voor één keer een gevleide penalty voor Cercle, terwijl hij al het ganse seizoen toevallig of niet beslissingen in het nadeel van groen-zwart had getroffen. Cercle ging er met 2-2 weg, al had het er meer kansen dan de Gentenaars. Die hadden verder alleen in Westerlo één moeilijke helft, maar gingen toch met 1-1 rusten. Zowel de matchen in Standard als in Brugge (0-4) als de tweede helft in Westerlo (het werd 1-3) én thuis tegen Westerlo en Standard ging het vrij simpel. Vandaar de dikverdiende vijfde plaats, met een straatlengte voor op de concurrentie. Ook dankzij misschien het effectiefste spitsenduo in eerste klasse, Cuypers-Orban, eerstgenoemde maakte er 27, vijf meer dan zijn naaste achtervolger Ueda (22). Orban komt in een niet volledig seizoen aan 16 stuks en daar waren enkele pareltjes bij. En dan kwam op het eind van de competitie en in P02 ook nog eens Tissoudali piepen. Zonder diens blessure en de problemen met Depoitre en Lemajic was Orban wellicht nooit gekomen.

2)Cercle begon vanuit laatste positie en pakte 11 op 18. Het ging alleen echt onderuit tegen AA Gent thuis, met 0-4. Ook al stond het 0-0 toen het een rode kaart kreeg (Ravych) maar die was terecht en Cercle was al enkele keren goed weggekomen. Tegen Standard werd het 0-0 en kreeg Cercle niet de verdiende penalty (weet U nog : de ongelooflijke reactie van de Franse baas vanuit het scheidrechterscompartiment na de overtreding van Canak op Siquet). Nadien werd op Westerlo (3-5), Standard (0-4) en thuis tegen Westerlo (2-0) verdiend gewonnen.

Verbazende vaststellingen : Cercle scoorde in de competitie moeizaam in uitmatchen, niet echt effectief buitenhuis, maar in P02 scoorde het buitenhuis 11 keer in 3 matchen. Thuis enkel 2 goals tegen Westerlo waarvan dan nog één owngoal. Maar met 11 op 18 heeft Cercle een goeie PO2 gespeeld en verdiende het zeker zijn plaats in deze nacompetitie. Tevreden supporters, zij die er waren, want eigenaardig genoeg waren er minder dan voor de reguliere competitie. Nochtans: het is misschien niet zo verfijnd, maar die pressie heeft wel iets. De bal veroveren op de helft van de tegenstander, dat levert soms snel doelgevaar op. En oogt soms spectaculair.

3)Westerlo en vooral Standard lieten het afweten in deze PO 2. De Kempense ploeg leek wat vermoeid, pakte 4 op 18. Standard deed nog slechter met 2 op 18 en bleef toch zevende.

De ploeg van Jonas De Roeck en die van Ronny Deila stonden quasi de hele competie in de top acht. Cercle pakte het achtste ticket door de winst op Zulte Waregem op de slotdag (2-3), toen de thuisploeg mits winst misschien nog de degradatie had kunnen afwenden. Cercle had STVV had op speeldag 33 zelf uitgeschakeld en op die speeldag was ook Anderlecht uitgeschakeld voor PO2. Alleen Charleroi en OHL konden nog roet in het eten gooien. OHL pakte ook de winst in de laatste twee partijen maar bleef 2 punten achter en eindigde op gelijke hoogte met Charleroi dat op de slotspeeldag niet voorbij RC Genk geraakte (2-2). Charleroi had meer matchen gewonnen& werd negende, OHL tiende. Kon Mazzu zich nog bij het resultaat neerleggen, dan kwam de meest zure reactie van het seizoen toch van Marc Brys, die vond dat zij achtste had moeten worden. Tja, als je 2 putnen tekort komt, soms cruciale matchen verloor en het op de slotdag niet in eigen handen hebt dan moet je niet klagen maar berusten.

Gent is soweiso volgend seizoen weer kandidaat voor PO1 dat met zes wordt gespeeld, met of zonder Orban. Standard lijkt een bouwwerf te zullen worden, daar is ook nog geen T1. Bij Westerlo verliezen ze wat kwaliteit met De Cuyper (terug Club) en heel wat vraagtekens. Cercle ziet Hotic vertrekken (einde contract), Majecki (goeie keeper) en Marcelin (altijd een risico-geval) keren terug naar Monaco, Vanhoutte’s optie werd gelicht maar de speler wil zelf vertrekken en een aantal spelers lijkt in de picture te staan. Cercle verwacht dat ze zullen vertrekken en kan dan zelf cashen, met Monaco. We denken aan Daland, Lopès Da Silva, Vanhoutte en Ueda. Technisch directeur Avina heeft al zes inkomende transfers beloofd. Toch afwachten of Westerlo en Cercle volgend seizoen kunnen bevstigen en wat er gebeurt met Standard. Voor hetzelfde geld slaan de transfers tegen, of missen ze hun start en moeten ze zorgen dat ze uit de gevarenzone blijven.

De clubs die PO2 misten, Anderlecht voorop maar ook Charleroi, OHL, STVV en het echt matig presterende KV Mechelen (wat een grijs seizoen), hopen straks beter te doen. In Kortrijk weten ze nog niet wie bij het begin van het seizoen eigenaar, ceo of trainer zal zijn en wie er zal blijven, vertrekken en bijkomen. RWDM komt er bij maar het is daar momenteel ook geen peis en vrede.

Dat Seraing zou zakken zat er lang aan te komen. KVO speelde een zwak seizoen. Tot de laatste speeldag hoopte Zulte Waregem op een mirakel maar als ze degraderen was dat toch ook omdat ze de zwakste defensie hadden van de ganse reeks.. Een pak meer tegengoals (10) dan de allerlaatste Seraing, twee meer dan KVO.

Volgend seizoen 16 clubs in 1B, het wordt weer drummen om te promoveren. In 1A zullen alle ploegen in een Play Off zitten. Al blijf ik het nieuwe format ook niet goed vinden. Beste systeem: 16 ploegen, reguliere competitie, de kampioen is degene die eerst staat, de laatste zakt, de tweede laatste eventueel in een nacompetitie met periodekampioenen van 1B. Wat is daar verkeerd aan ?

Share.

About Author

Regelmatig publiceren we artikels van eenmalige gastschrijvers. Ook zin om een artikeltje te plegen? Neem contact op met info@dewitteduivel.com en bezorg ons jouw tekst.

Leave A Reply