donderdag, september 29

Hoofd én geest van Luuk de Jong redden PSV

Pinterest LinkedIn Tumblr +

‘De beste kopper van Europa’, noemt het Nederlands magazine Voetbal International hem deze week. Die status voor Luuk de Jong is gebaseerd op een lijstje waarop de beste kopspecialisten in de competities van Engeland, Spanje, Duitsland, Frankrijk en Italië staan gerangschikt. Gemeten naar speeltijd was vorig seizoen niemand effectiever met kopballen dan Luuk de Jong, vrijwel steeds als invaller-spits van FC Barcelona.

Alleen Anthony Modeste (FC Köln, nu Borussia Dortmund) en Victor Osimhen (Napoli) scoorden vaker met het hoofd. Met zijn vijf goals in La Liga was De Jong als kopper elke 129 minuten succesvol, een rendement dat niemand haalde op Europees topniveau. Na drie jaar in Spanje (bij Sevilla en een seizoen op huurbasis bij Barcelona ) keerde Luuk de Jong deze zomer terug bij PSV, de club die hij in 2019 verliet voor gedroomd succes in Spanje.

Twaalf miljoen euro incasseerde PSV destijds. Voor 3 miljoen kon het hem terughalen. De investering kan inmiddels ruimschoots worden gefinancierd uit de eerste Champions League-bonus. Dinsdagavond hing PSV in de 89ste minuut vrijwel reddeloos in de touwen tegen AS Monaco toen Luuk de Jong de bal met een wanhopig laatste krachtsinspanning naar Erick Gutiérrez toe kopte. Diens gelijkmaker stond haaks op de spelverhoudingen, maar gaf PSV nieuwe kracht die door Luuk de Jong in de 109e minuut werd omgezet in de winnende goal: 3-2.

‘SPRINGEN VOOR LUUK’

,,Zo gek zit voetbal in elkaar. Je moet altijd blijven strijden, nooit opgeven, altijd blijven geloven in wat onmogelijk lijkt. Dit zijn de mooie avonden”, sprak Luuk de Jong. In het stadion waar nog vrijwel elke wedstrijd Luc Nilis wordt toegezongen, galmde nu vanaf de tribunes: ‘lk spring voor Luuk, jij springt voor Luuk, wij springen allemaal voor Luuk, Luuk, Luuk, Luuk’.

Of het gezang ook Louis van Gaal kan raken, moet nog blijken. Bij  de eerste schiftingen in 2022 werd Luuk de Jong weggelaten uit de selecties van Oranje. Wout Weghorst, nu spelend voor het Turkse Besiktas, kreeg met zijn lengte van 1.97 (8 centimeter langer dan De Jong) de voorkeur als mogelijk noodzakelijk pinchhitter.

VAN NISTELROOIJ

Met Luuk de Jong, die eind deze maand 32 jaar wordt, heeft PSV zich niet alleen verzekerd van kopgoals. Zijn positie op de topscorerslijst wordt ook gedragen door oog voor andere kansen. Vooral ook brengt De Jong ervaring, leiderschap en inspiratie in. Vanzelfsprekend haast was het dat hij de aanvoerdersband overnam van Cody Gakpo. ‘In zijn benadering is Ruud een superprof. Hij denkt mee in de processen op en buiten het veld. Samen met andere jongens geeft hij de richting aan. Als je dat van binnenuit, vanuit het team hebt, dan kan je iets bereiken’, zegt Ruud van Nistelrooij, de nieuwe coach van PSV.

In Luuk de Jong herkent Van Nistelrooij veel van zichzelf, met name de gedrevenheid die ze gemeen hebben. De Jong is kwalitatief aanzienlijk minder, vooral qua skills en traptechniek, maar als teamspeler belangrijker dan Van Nistelrooij was. Opmerkelijk is dan weer dat zo’n op zichzelf gerichte spits als Van Nistelrooij  was, als coach er snel in is geslaagd de geest terug te brengen bij PSV.

De machinale stramienen van zijn voorganger Roger Schmidt zijn verdwenen, de vaak geprezen snufjes van Mario Götze en de lang niet altijd effectieve geldingsdrang van Eran Zahavi worden niet gemist. Als het Van Nistelrooij lukt tot betere afstemming binnen het team te komen, dan is het nieuwe PSV méér dan vorig seizoen een serieuze concurrent voor Ajax in de race om de landstitel.

IBRAHIM SANGARÉ

Afgewacht moet nog wel worden wat zich in de laatste drie weken van de transferperiode voordoet. Ibrahim Sangaré, krachtbron op het middenveld, haalde zijn neus op voor interesse vanuit de Premier League bij Crystal Palace en Everton.  Hij tekende weliswaar een nieuw contract (tot 2027), maar Cody Gakpo staat nog in de belangstelling van onder meer Arsenal.

Nieuw dit seizoen zijn naast Luuk de Jong onder anderen doelman Walter Benítez (transfervrij gekomen van OGC Nice), aanvallend middenvelder Xavi Simons (transfervrij weggelokt bij Paris SG)  en Guus Til, international die door Spartak Moskou was verhuurd aan Feyenoord. Een lift heeft PSV ook gekregen doordat Benítez een stabielere keeper lijkt dan zijn voorgangers en de ontwikkeling die Joey Veerman  en Armando Obiespo hebben doorgemaakt.

JONGELINGEN UIT BELGIË

In het vernieuwde PSV vervullen ook twee jonge spelers uit België een rol. Ismael Saibari (21) was tegen AS Monaco twee keer basisspeler, Johan Bakayoko (19) viel dinsdag in nadat het team van Philippe Clement in de tweede helft de leiding had genomen. Beiden verkozen Nederlands Brabant boven België.  Drie jaar geleden vertrok Bakayoko bij Anderlecht, een jaar later verruilde Saibari KRC Genk voor PSV, nadat Anderlecht enkele jaren eerder het vertrouwen in hem had verloren.

Als coach van Jong PSV raakte Ruud van Nistelrooij gecharmeerd van de twee jongelingen. In de Keuken Kampioen Divisie, op het tweede niveau in Nederland, rijpten ze en deden ze voldoende hardheid op voor een slijtageslag in het voorportaal van de Champions League. De volgende etappe confronteert PSV met Rangers, de bedwinger van Union Sint-Gillis. Het wordt niet alleen een duel met twee Nederlandse coaches, Van Nistelrooij en Van Bronckhorst die elkaar kennen van Oranje.  Het worden ook wedstrijden waarin PSV met Luuk de Jong een bijzonder wapen heeft in de luchtduels.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply