woensdag, mei 29

Het eigen gelijk van Van Gaal

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ook na een week in trance willen de beelden van de Ajax-fiesta in Bernabéu maar niet vervagen.  De extase blijft nagalmen. Gelukkig hebben we nog Louis van Gaal die ons terug op aarde kan brengen in Nederland. ,,Het resultaat was fantastisch. Ajax was zeer effectief. Maar de euforie die in de media is losgebarsten, vind ik zeer overdreven”, sprak Van Gaal in het Algemeen Dagblad (AD).

Was hier een verzuurde veteraan aan het woord die niet overtroffen wil worden als de laatste coach die met Ajax triomfeerde in de Champions League? Of kwam er toch weer oud zeer naar boven uit zijn ervaringen met De Telegraaf, de rechtstreekse concurrent van het AD in het Nederlandse krantenland.

De Telegraaf had vorige week niet eens genoeg aan één voorpagina om de prestatie van Ajax te bejubelen. Anderhalve dag na de triomf in Madrid werd de uitslag daar in klinkende munt omgezet. Elf spelersportretten beheersten het beeld op pagina 1. Elke basisspeler kreeg een taxatiewaarde. Opgeteld waren de elf nu 375 miljoen euro waard. Gemiddeld bijna 35 miljoen per speler! Dagkoersen!

ERIK TEN HAG

Veel zuiniger daarentegen was de waardering in De Telegraaf voor Erik ten Hag, de verantwoordelijke coach. Al een jaar lang ligt hij onder vuur bij de Amsterdamse krant. ,,Bij Ajax hebben we iemand nodig die snapt hoe het werkt in Amsterdam”, zei Sjaak Swart al vooraf aan diens met scepsis ontvangen komst in januari 2018. Met een vet Amsterdams accent vertolkt en verbeeldt Swart, voormalig sterspeler en oud-international, als tachtigjarige nog regelmatig de arrogantie die altijd al bij Ajax heeft gehoord.

Erik ten Hag is geen Amsterdammer, hij komt uit het oosten, hij praat met een tongval die ze in Amsterdam maar gek vinden. Ten Hag heeft ook geen grote status als oud-speler bij clubs als FC Twente, De Graafschap, RKC Waalwijk en FC Utrecht. Dan kost het veel moeite om in de gratie te raken in hoofdstad van Nederland, zeker als in 2018 opnieuw naast de landstitel wordt gegrepen, evenzeer als er met ferme cijfers (3-0 en 6-2) wordt verloren bij PSV en Feyenoord, en helemaal na verlies bij Heracles. Bij zulke uitglijders heeft Erik ten Hag het flink moeten bezuren.

STEMMINGMAKERIJ

In de stemmingmakerij rond Ten Hag volgde De Telegraaf gretig de vox populi  in Amsterdam. ,,De Telegraaf heeft Ten Hag alleen maar lopen afzeiken. Hij heeft tegen alle winden in moeten werken, de chef voetbal van De Telegraaf reisde niet eens meer af naar Madrid omdat Ajax volgens hem kansloos was. Onbegrijpelijk dat de hoofdredactie van De Telegraaf dit toelaat”, sprak Van Gaal afgelopen zondag op bijna briesende toon in de wekelijkse voetbaltalkshow VTBL op de commerciële zender RTL. 

Fijntjes herinnerde Van Gaal daar aan tafel ook aan zijn voorspelling dat Ajax zeker niet kansloos hoefde te zijn in Madrid. ,,Vóór de wedstrijd gaf niemand Ajax nog een kans. Ik heb al van te voren  aangegeven welke kansen er lagen. En de doelpunten zijn ontstaan zoals ik het heb uitgelegd”, pochte Van Gaal.

NUANCEREN

We hoefden dus niet eens op te kijken van die 1-4 in Madrid, althans volgens Van Gaal. Ajax had zijn plicht gedaan, vertrouwen geput uit de woorden van zijn vroegere coach. Tja…  Om het resultaat nog verder te nuanceren wees Van Gaal op het verloop van de wedstrijd, op de krachtsverhoudingen, op de meevallers en de pech van Real, dat snel verder moest zonder aanvallers Lucas Vázques en Vinícius Júnior.

Van Gaal: ,,Het was een fantastisch resultaat. Ik heb genoten van deze trainer die zijn elftal zo overtuigend laat spelen, zo vrij en toch gedisciplineerd. Ajax was de effectiefste ploeg. Maar Real was wel de dominantste – in het verloop van de wedstrijd, in de statistieken. Als die eerste kopbal van Varane niet tegen de lat was gekomen maar erin was gegaan, zou het toch heel moeilijk zijn geworden voor Ajax.”

In de roes van zijn eigen gelijk greep Van Gaal naar de statistieken, naar de beelden van de wedstrijd.  Ongeremd, nauwelijks tegengesproken door de andere gasten aan de tafel van VTBL. ,,Het gebeurt bijna nooit, maar ik heb Ajax in deze wedstrijd Ajax regelmatig met tien man in het eigen strafschopgebied zien verdedigen. Real had 60 procent balbezit. En dan was Real Madrid nog in slechte doen. In de thuiswedstrijd, ja, daar speelde Ajax beter dan in Madrid. Toen had Ajax minder te duchten van Real. Nú hadden de media  verstandiger moeten zijn. Ze hadden beter naar het verloop van de wedstrijd moeten kijken.

VERGELIJKING MET ‘95

Als Van Gaal over Ajax praat, ontkomt hij niet aan vergelijkingen met de tijd dat de Amsterdamse club onder zijn leiding de Champions League en de Wereldbeker won. In november 1995. Zes dagen voordat Ajax in Tokio tegen het Braziliaanse Grêmio ‘wereldkampioen’ bij de clubs werd, triomfeerde het al eens met 2-0 in Madrid. ,,Die wedstrijd is niet vergelijkbaar met die van nu. Wij hadden de Champions League gewonnen, wij gingen als favoriet naar Madrid, met de druk  die daarbij komt. Dat maakt een groot verschil.”

Onder Van Gaal kon Ajax destijds de druk aan, nu mocht het onbevangen en zonder pretenties de slagen binnenhalen, wil hij er maar meezeggen. Met andere woorden: Ajax heeft nog een lange weg te gaan voor het de prestatie uit zijn tijd zal evenaren. Of het zo ver kan komen?

Van Gaal: ,,Barcelona is echt een maatje te groot. Naast het meer ervaren team, met Rakitic, met Busquets, heeft het ook nog Messi. Dat wil niét zeggen dat Ajax de Champions League niet kán winnen. Ik heb vijf jaar geleden al gezegd dat Nederlandse clubs altijd in staat zullen blijven de Champions  League te winnen, ondanks de financiële verhoudingen.”

Zijn argumentatie: ,,Want wij hebben de beste jeugdopleidingen, de beste infrastructuur van de hele wereld. Wij zullen er altijd komen. We blijven daarbij wel afhankelijk van de talenten die zich aandienen, maar ook van de coach. Want de coach start het proces.”

Van Gaal (67) zal dat niet meer doen. ,,Truus heeft haar baan opgegeven voor mijn carrière. Ik heb haar beloofd dat ik met pensioen ben.” Behalve op tv.

TWITTER: @hmees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

3 reacties

  1. Pingback: https://skywars.com/proxy.php?link=https://gg4.store/vc/

  2. Pingback: Browning A5

  3. Pingback: helpful resources

Leave A Reply