vrijdag, maart 29

Wat te onthouden van het weekeinde?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: wie had dit ooit kunnen denken? Excelsior Moeskroen, het lelijke eendje van ons voetbal dat bij Club Brugge ging winnen en de beste ploeg van 2019 blijft

SPELER VAN DE WEEK: waren de drie goals van Cristiano Ronaldo tegen Juventus straffer dan de twee goals en twee assists van Lionel Messi tegen Lyon? De Argentijn voegde dit weekeinde nog maar eens een hattrick aan zijn verzameling toe. Onmogelijk om deze week een keuze te maken tussen die twee.

BELGIE

Nog één wedstrijd in de reguliere competitie had echt belang: STVV-AA Gent. De Buffalo’s wonnen op Stayen en pakken daarmee het zesde en laatste deelnemingsbewijs aan Play-off 1. Jammer voor de Limburgers, die vaak bijzonder goed voetbalden, maar wie zesde eindigt en dat na een rechtstreeks duel met de nummer zeven verdient het. Met deze bemerking: AA Gent deed een paar uitstekende wintertransfers, terwijl St.-Truiden zijn smaakmakers Bezus moest verkopen aan … AA Gent, waar hij weer op de bank zat. Geld gaf dus weer maar eens de doorslag.

Het tweede nieuwsfeit van het weekeinde was de derde thuisnederlaag van kampioen Club Brugge. Helemaal verrassend was dat niet, Moeskroen is op dit moment immers de sterkste ploeg van het land en voor het voetbal is het jammer is dat de Henegouwers niet in Play-off 1 zitten. Pini Zahavi kan echter tevreden zijn. Wat het gerecht ook beslist over zijn club, hij heeft een stel spelers die grofwild zullen zijn op de (Belgische) transfermarkt. Ook trainer Bernd Storck mag zich opmaken voor een promotie.

De schade voor Club bleef echter beperkt, omdat leider Racing Genk aan de Gaverbeek een 1-3 voorsprong verkwanselde (3-3). Vorige week dacht ik nog dat blauw-zwart de beste titelkansen had, maar de Limburgers maakten bij Zulte Waregem aanvallend weer indruk. En dat zonder Alejandro Pozuelo. Bovendien is de terugkeer van Berge nakend en zou de Japanner Ito nog kunnen verrassen.

Antwerp zakte op de valreep nog van drie naar zes door de nederlaag in Kortrijk (2-0). De Great Old mocht voor een keer terecht klagen over én de scheidsrechter én de VAR. Bolat werd in de lucht weggezet door Lepoint, die geen bal raakte. In Engeland zou het doelpunt ongetwijfeld ook goedgekeurd zijn, maar in ons land golden tot nu toe andere richtlijnen.

De club met stamnummer 1 werd met de meet in zicht nog voorbijgefietst door Standard, Anderlecht en Gent. Sporting dankte de zege in Oostende (0-2) aan twee assists van de 17-jarige Yari Verschaeren. Standard toonde weer zijn zotste gezicht. De Rouches kwamen op Sclessin 0-3 achter tegen Waasland-Beveren maar wonnen nog met 4-3.

Genk begint met nauwelijks vier punten voorsprong op Club Brugge (eigenlijk maar 3,5 maar Ceci n’est pas du football), vijf op Standard, zes op Anderlecht en zeven op AA Gent. Ja, hoe slechter je presteert in de reguliere competitie hoe meer punten je cadeau krijgt in de Jupiler League. Alles kan dus nog, maar stel je voor dat Anderlecht of Gent nog kampioen zouden worden. Twee clubs die in een crisis belandden en van trainer wisselden. Alleen een ploeg die de volledige achterstand op Racing Genk kan goedmaken, mag als de echte kampioen beschouwd worden.

EUROPA

*Een beperkt competitieprogramma in de Premier League, met één opvallend resultaat. Chelsea ging onderuit bij Everton (2-0) en compromitteerde weer danig zijn kansen op Champions’ League-voetbal. Liverpool had de handen meer dan vol bij bodemploeg Fulham en haalde het dankzij een overbodige strafschop van doelman Rico (1-2).

In de kwartfinales van de FA Cup ging een zwak Manchester United onderuit bij het Wolverhampton van Leander Dendoncker en makelaar Mendes (2-1). Man City ontsnapte in de slotminuten aan een blamage bij tweedeklasser Swansea City (2-3, na een 2-0 achterstand). De late beslissende treffer van Agüero kwam er na buitenspel. In Wolverhampton veranderde de VAR (ten onrechte) een rode kaart voor Lindelöf in een gele, maar in Swansea was er geen videoref. Stadions uit de Championship zijn niet uitgerust voor een videoref. Vreemd dat er in dezelfde competitie andere regels gelden.

*In Duitsland verteerde Bayern München bijzonder vlot de uitschakeling door Liverpool op het kampioenenbal. Het won dankzij een hattrick van James Rodriguez met 6-0 van Mainz. Borussia Dortmund kon slechts gelijke tred houden door een late treffer van Marcus Reus (2-3) in Berlijn.

*Zinedine Zidane vierde zijn onverwachte rentree bij Real Madrid met een thuiszege tegen Celta de Vigo, maar het voetbal was nog steeds kurkdroog. Meest opvallende feit was dat Thibaut Courtois naar de bank was verwezen. ZZ greep met Navas, Isco en Marcelo terug naar zijn succesformatie van de vorige jaren.

Atletico Madrid incasseerde een dreun in Turijn en verloor ook in de Primera Division: 2-0 bij Athletic Bilbao. Het is al een tijdje geleden dat Diego Simeone nog obscene gebaren kon maken.

Messi, sorry Barcelona, loopt daardoor tien punten uit en lijkt zorgeloos op de titel af te stevenen. Het won moeiteloos bij Real Betis (1-4). De Catalanen verloren niet meer sinds de thuisnederlaag tegen Betis eind september.

*Juventus leed bij Genoa zijn eerste nederlaag van het seizoen (2-0). Cristiano Ronaldo en nog enkele basisspelers kregen rust. Napoli ‘nadert’ tot op 15 punten. Het won met 4-2 tegen Udinese. Dries Mertens was met een goal en twee assists de man van de match. Inter, zonder Nainggolan, won de Derby della Madonnina tegen Milan (2-3).

*De voorsprong van Paris Saint-Germain bedraagt nu al 20 punten. Geeuw, geeuw, geeuw. Het hield in het Prinspark Olympique Marseille af (3-1), maar zag Thomas Meunier uitvallen. Eerste achtervolger Lille verloor in eigen huis van Monaco, dat stilaan helemaal uit de problemen klautert. Het ontslag van Thierry Henry was dus een voltreffer.  

LEES WOENSDAG OOK MIJN COLUMN IN SPORT/VOETBALMAGAZINE

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.