maandag, april 15

Hein for President

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vaak heb ik Hein Vanhaezebrouck hier al afgeschilderd als een zagevent. Hij kan verschrikkelijk betweterig uit de hoek komen. Als een schoolmeester, wordt er dan vaak bij gezegd, maar eigenlijk vind ik dat nogal beledigend voor al wie in het onderwijs staat. Het is zelfs te hopen dat schoolmeesters en leraars meer weten dan hun leerlingen en studenten. Nu, de appel valt niet ver van de boom, want zijn vader was hoofdonderwijzer in Lauwe en secretaris van mijn favoriete voetbalploeg White Star Lauwe, in het plaatselijke dialect “wietstar”. Maar terug naar Hein. Een zagevent dus, maar net nog te jong om hem een oude zeur te noemen. Toch is er maar weinig waarop de man nog geen kritiek heeft gehad. Vaak was dat terecht, maar even vaak niet. En al zeker niet als hij na weer een belabberde prestatie van zijn ploeg onterecht naar de scheidsrechter wees en de voetbalreglementen naar zijn hand probeerde te zetten. Want de regels manipuleren zit hem als gegoten en hij schept er telkens ook duidelijk plezier in. Hij zegt op die manier ook heel vaak waar het op staat.

Maar deze keer leverde AA Gent helemaal geen slechte prestatie af. Er had meer in gezeten, maar zoals we ondertussen allang weten voetbal is een van de oneerlijkste sporten. Het is niet per se de beste ploeg die wint, ook al valt er op de 2-3-overwinning van Racing Genk in deze aangename wedstrijd weinig af te dingen. En Hein toonde zich in de persconferentie absoluut positief over zijn spelers. Niets op aan te merken. Het zal de spelers van de Gantoise deugd hebben gedaan.

Het tweede gedeelte van de persbabbel na de wedstrijd was geheel onverwacht van een andere aard. Met Hein weet je natuurlijk nooit, maar het leek er ook wel op dat hij de tijd rijp achtte voor een nieuw incident met het bestuur, in casu Michel Louwagie. Wat er precies achter zit, zullen we binnenkort wel weten, want HVH blijft anderen meestal een stap voor en houdt altijd een slag om de arm. Hij hekelde in ieder geval heel duidelijk ondubbelzinnig en openbaar het aankoopbeleid en de jeugdwerking van zijn werkgever. En niet een klein beetje ook. De manier waarop liet niets aan de verbeelding over. In ongeveer alle commentaren is de teneur dat zijn kritiek helemaal terecht is. Op beide vlakken. Het wordt zelfs niet in twijfel getrokken. Neen, in de commentaren ging het vooral over het tijdstip waarop en de ruimte waarin zijn woorden werden uitgesproken.

Vlak na een wedstrijd zitten spelers nog vol adrenaline en zeggen dan vaak enkele zaken in overdrive die ze daarna terugnemen of nuanceren, zoals Toby Alderweireld na de match tegen Union. In de casus Hein leek dat echter helemaal niet het geval. Wat hij zei was duidelijk vooraf doorgedacht en helder geformuleerd. Hij wist dus wat hij deed en waar hij het deed. En hij wist ook zeer goed dat zijn uitspraak voor de nodige deining zou zorgen, ook al valt er weinig of niets op af te dingen.

Was dit dan het juiste forum? Als dit al vooraf ter sprake is geweest, maar misschien telkens in dovemansoren is gevallen, dan weet je dat Hein dit ogenblik en de plaats weloverwogen heeft gekozenom zijn gram te halen. Net omdat er behalve de uitslag van de wedstrijd geen kritiek op de spelers kon worden geuit. Dan maar inderdaad het aankoopbeleid van Louwagie en de mogelijk ondermaatse jeugdwerking van AA Gent.

Maar is het ook nestbevuiling, zoals Youri Mulder stelde? Ook hier past toch wel enige nuance, omdat we de beweegredenen niet kennen. Is dit de laatste stap in een lang proces? Of de beste manier om toch weer in het voetlicht te staan? Want – en daarvoor mogen we niet blind zijn – Vanhaezebrouck is een ijdeltuit die graag de spotlights opzoekt en misschien wel vindt dat Louwagie de laatste tijd wat te veel in grote reportages in de nationale kranten verschijnt. Neen, liegen doet hij niet, maar hij vertelt ook niet de hele waarheid. Er zijn weinig of geen trainers in eerste klasse die zoveel in de (bestuurs)pap te brokken hebben als HVH. En daardoor is hij natuurlijk ook wel deel van het probleem. Het zou in ieder geval vreemd lijken, mocht de hoofdtrainer geen weet hebben van wat er bij de jeugd eventueel verkeerd loopt en mocht diezelfde hoofdtrainer niet mee de richting aansturen waarin die jeugdwerking werkt.
In ieder geval, wordt vervolgd, maar toch lijkt het weinig waarschijnlijk dat Hein de laan wordt uitgestuurd, want al bij al is hij – naast zagevent – één van de beste trainers van het land. Neen, hij is nog lang geen magere Hein.

Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

Leave A Reply