dinsdag, januari 19

Hakim Ziyech, van verguizing naar verering

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Een jaar geleden nog maar kreeg Hakim Ziyech een klap van een Ajax-fan. Op het parkeerdek van de Johan Cruijff ArenA gebeurde dat toen hij uit de bus stapte, terug uit Eindhoven waar de titelkansen waren vervlogen door een 3-0 nederlaag bij PSV. Met name Ziyech moest het ontgelden, op hem reageerden de supporters hun frustratie af.

Zondag werd Hakim Ziyech vanaf dezelfde plek toegejuicht en toegezongen. Alsof hij daar, op een afgesloten deel van de ArenA op een bordes stond zoog Ziyech de jubel op als de nieuwe held van de fans die met duizenden een etage lager waren verzameld. Na vijf jaar droogte mochten ze daar weer eens een landskampioenschap vieren.

Verguizing kan snel omslaan in verering, in het geval van Hakim Ziyech zelfs binnen enkele maanden.

Nog geen vier maanden geleden verkondigde Aad de Mos in het wekelijkse tv-programma De Tafel van Kees op zondagmorgen: ,,Met Ziyech word je geen kampioen. Hij kiest zijn wedstrijdjes uit. Grote jongens staan op in grote wedstrijden. Zijn lichaamstaal tegen Heerenveen vond ik verschrikkelijk.”

De Mos vertolkte die zondagmorgen weer eens de stem van het volk, een week nadat Ajax met een 4-4 gelijk spel in eigen huis tegen sc Heerenveen was ontsnapt aan een nieuwe blamage, en enkele uren voordat Feyenoord met 6-2 hardhandig uithaalde tegen de Amsterdammers.

Aad de Mos is inmiddels bijgedraaid; nu Ajax naam heeft gemaakt in Europa en ver daarbuiten; nu 14 wedstrijden verder in de Eredivisie een achterstand van 5 punten op PSV is omgebogen in 3 punten voorsprong met een riant doelsaldo als doorslaggevende factor om het kampioenschap al te mogen vieren. ,,Ik vond ook dat hij te veel zijn mannetje liet lopen. Maar ik moet een diepe buiging voor die jongen maken. Hij heeft de knop omgezet en is één van de aanjagers van dit elftal geworden. Als de vedette van de ploeg bepalend is bij het druk zetten, dan weet je dat het goed zit. Dat hebben trainer Erik ten Hag en zijn staf perfect gedaan”, zegt De Mos deze week in het AD.

METAMORFOSE

De metamorfose van Hakim Ziyech (26) staat model voor de gedaanteverandering die Ajax heeft ondergaan in de anderhalf jaar dat Erik ten Hag aan het roer staat. Niet langer worden overwinningen van Ajax voornamelijk gedragen door individuele kwaliteit. Mentale kracht en teamwork zijn evenzeer belangrijk geworden, ook al gaat dat nog wel eens mis als de spanning het kookpunt bereikt zoals in de beslissende fase tegen Tottenham Hotspur.

Ziyech is zelfs uitgegroeid tot de aanjager die de meeste sprints op volle snelheid trekt, tot degene die zijn tegenstanders het felst op de huid zit. Zo hadden ze hem in Amsterdam lange tijd nooit gekend. Ruim 2,5 jaar was Ziyech vooral de speler die loerde op persoonlijke kunststukjes; op dribbels, op mooie passes, op glanzende goals, altijd met zijn linkerbeen. Dan leed hij ook vaak te veel balverlies, dan sjokte hij ook dikwijls met gebogen schouders over het veld, nors en onbegrepen, ontmoedigd door de hoon vanaf de tribunes.

ANDERLECHT

‘The imagination of Ajax’, noemt de New York Times hem nu, drie jaar nadat Anderlecht de Roemeen Nicolae Stanciu prefereerde boven Ziyech. Daarmee kwam de weg vrij voor Ajax. Het leek toen slechts een stapje in een nog traag verlopende carrière die hem vanuit Flevoland via sc Heerenveen naar FC Twente had geleid. Als kandidaat voor Oranje werd hij niet eens serieus genomen door Guus Hiddink en Danny Blind. Daarom koos Ziyech liever voor Marokko, het land van zijn ouders.

Die beslissing kwam hem op veel kritiek te staan. Het voetbalvolk keerde hem de rug toe. Marco van Basten, assistent-bondscoach destijds, noemde hem daarom een ‘koekenbakker’. Anders dan Oranje kwalificeerde Marokko zich wel voor het WK in 2018. Onder zijn Marokkaanse voetbalnaam Ziyach kon hij buitenlandse clubs nog niet ten volle overtuigen. Nu willen Ajax én de fans hem niet meer kwijt, zelfs niet voor tientallen miljoenen euro’s.

PETITIE ASSCHER

Lodewijk Asscher, politiek leider van de Partij van de Arbeid ging vorige week zo ver dat hij een petitie startte met de oproep ‘Ziyech hoeft niet naar een topclub, hij zit al bij een topclub. Oproep aan Ajax en Hakim Ziyech: Laat Ziyech  blijven en geef ons meer seizoenen als 18/19.’ Ondertekend als Lodewijk A., inmiddels gesteund door 25.000 sympathisanten. Zo’n oproep van een socialistisch politicus, voor een voetballer met een miljoenensalaris en een Marokkaans paspoort, zelfs dat kan Hakim Ziyech nu losmaken.

Interessant is wat Hakim Ziyech heeft bewogen om zijn attitude zo’n lift te geven dat fans, spelers en media hem nu wel hartstochtelijk omarmen. Hijzelf liet zich er nog niet duidelijk over uit. Tot een uitgesproken mening valt Ziyech sowieso zelden te verleiden. Misschien kwam Dusan Tadic wel aardig in de buurt van een deugdelijke analyse toen hij vorige week over Ziyech en de anderen van Ajax sprak op het televisiekanaal van Ajax.

KRACHTHONK

In Tadic heeft Ziyech dit seizoen een begripvolle en aantrekkelijke aanvalspartner gevonden. In vier jaar Premier League maakte Tadic, door Koeman van FC Twente naar Southampton gelokt, geen bijzondere indruk. Vanuit Engeland bracht hij vorig jaar wel een instelling mee zoals ze die bij Ajax niet kenden. Tadic: ,,Wat mij bij Ajax meteen opviel was dat de spelers zo weinig deden op het gebied van voeding en fitness. In het begin was ik hier vaak de enige in het krachthonk. In de loop van het seizoen heb ik steeds meer spelers om me heen zien komen in het krachthonk. Ze vragen mij nu om tips over voeding. Ze voeren nu allemaal programma’s uit in het krachthonk. Misschien is daarmee wel een heel belangrijke stap gezet in dit seizoen.”

Zo kan Hakim Ziyech ook overeind blijven nu de Ramadan is begonnen en toegenomen fysieke kracht hem ook mentaal sterker heeft gemaakt. In de voorlaatste competitieronde, bij het slaan van de beslissende kloof met PSV, etaleerde Ziyech dat nog maar eens nadrukkelijk. Hij raakte niet van slag door een vroege openingstreffer van FC Utrecht. Ziyech stuwde zijn team naar voren, hij joeg en zette zijn tegenstanders onder druk. Een steekpass van hem, met buitenkant links, leidde, naar de gelijkmaker, hij leverde weer indrukwekkende passes af en dwong  ten slotte de strafschop af die het laatste restje twijfel wegnam (4-1).   

‘Zi-yech, Zi-yech’, scandeerden de fans vervolgens. Hij antwoordde met applaus en ging na afloop op de schouders bij Danny van de Beek. Alsof hij zo zijn afscheid wilde aankondigen.

Twitter: @mees_henk

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees was verder medewerker van het maandblad ELF en schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal.

Leave A Reply