maandag, juni 21

Wat te onthouden van het weekeinde?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Club Brugge dat zijn laatste kans op de titel greep

SPELER VAN DE WEEK: Krépin Diatta, dé ontdekking van het seizoen bij Club Brugge en met een goal en een assist aan de basis van de zege tegen Racing Genk

BELGIE

De titelstrijd wordt pas deze week beslist. Daar heeft Club Brugge zelf voor gezorgd door Racing Genk te verslaan. De overwinning was niet onverdiend, maar de Limburgers komen mentaal minimaal gehavend uit de strijd en konden kort voor tijd de titel zelfs ruiken, maar Samatta kopte tegen de paal en werd in de nabeurt afgeblokt. Het bleef dus 3-2.

Philippe Clement en co kunnen donderdag al kampioen zijn. Op voorwaarde dat het minstens gelijk speelt op Anderlecht en Club onderuitgaat op Sclessin. Waarschijnlijker is dat de beslissing pas volgende zondag valt, want zowel Anderlecht als Standard lijken op dit moment niet in staat de titelpretendenten veel in de weg te leggen.

Racing Genk moet donderdag in het Astridpark gelijk spelen. Dan is de buit zo goed als zeker binnen. Standard raakt al maanden geen bal buitenshuis en het lijkt onwaarschijnlijk dat het in de Luminus Arena plots wel zou lukken. Club zal wellicht een taaiere klus hebben aan het stugge, bikkelharde Antwerp.

De Bosuil was gisteren helemaal volgelopen voor de komst van Anderlecht en de Brusselaars mochten zich gelukkig prijzen dat ze een puntje mee naar huis konden nemen (1-1). Het werd nog maar eens duidelijk hoe weinig het begrip ‘assist’ betekent. Najar raakte de bal totaal verkeerd, maar daardoor werd het een voorzet voor de scorende Santini.

Assist is een term uit het basketbal die gelijk staat met het aanreiken van een zeker gemaakte korf. Het voetbal heeft het begrip overgenomen, maar totaal uitgehold. Je mag de dodelijkste voorzetten geven, maar als er in de spits een stoethaspel staat die alles mist, krijg je niets. En vaak krijgt iemand een assist op zijn naam die hij niet verdient. Laat me er eens echt een karikatuur van maken: stel dat de doelman de bal naar een medemaat geeft die net buiten de backlijn staat en dat die jongeman het hele veld dribbelt en binnenschiet: dan krijgt de keeper een assist. U gelooft me niet? Ik heb het fictieve voorstel ooit op een redactievergadering voorgelegd en het antwoord was? Jawel, een assist. Het zou interessant zijn dat iemand eens de score bijhield van de open kansen die de spelers aanreiken, los van het feit of eruit wordt gescoord. Dat zou ons echt iets leren.

In ons voetbal zijn we er zelfs in geslaagd van de topschutter een lachertje te maken. Hamdi Harbaoui leek op weg naar de trofee, omdat hij tien matchen mocht spelen in PO 2 terwijl Samatta tien keer tegen de beste ploegen van het land moest aantreden. Harbaoui lijkt echter zijn kansen verkwanseld te hebben met een achterlijke elleboogstoot vroeg in de match. Wellicht meende hij dat in PO 2 het busje van de VAR even leeg was als de tribunes.

En nu we het toch hebben over de competitie van de lege stadions: we lijken af te stevenen op een eindstrijd tussen KV Kortrijk en Charleroi. KVK heeft al zekerheid, want het kan nog alleen ingehaald worden door Union dat geen Europese licentie heeft.

En dan is het de vraag tegen wie de winnaar van het duel tussen KVK en Charleroi voor een Europees ticket zal spelen. Marc Degryse stelde in Sports Late Night terecht dat het van de pot gerukt zou zijn dat de nummer vier van de competitie niet Europees zou spelen en de vijfde wel. Als ik het goed begrepen heb (en dat is niet zeker, want geen kat kan haar jongen nog vinden in onze format en zeker niet in combinatie met de huidige herrie), is dat scenario onmogelijk en heeft de Pro League beslist dat nummer vier tegen de winnaar van PO 2 speelt en hoe dan ook Europa ingaat. Als de ploeg uit PO 2 tegen de vierde wint, valt de vijfde uit de Europese boot. Theoretisch zou dit kunnen betekenen dat Standard, als het vierde blijft, kan bepalen of Anderlecht, als het vijfde eindigt, na 55 jaar uit Europa wordt geweerd door van de winnaar van PO 2 te verliezen. Standard zou de aartsvijand dus een hak kunnen zetten. Hoewel, het Standard van de voorbije weken deed vooral denken aan de Rouches van voor de eerste komst van Michel Preud’homme als trainer. Het is dus ver van zeker of het ook maar een kans maakt tegen Kortrijk of Charleroi, die allebei in een winning mood zitten.

EUROPA

*Ook Engeland heeft een nieuwe kampioen en dat is dus de oude: Manchester City won vrij moeiteloos bij Brighton & Hove Albion (1-4) met Kompany en De Bruyne (12 minuutjes).

*Alleen in Duitsland is er nog geen zekerheid. Bayern München geraakte in Leipzig immers niet voorbij de Red Bulls (0-0) en Borussia Dortmund haalde het van Fortuna Düsseldorf (3-2). Bayern heeft nog een punt nodig, maar het kan misschien nog spannend worden. Het krijgt op de slotspeeldag immers Eintracht Frankfurt, dat nog speelt om een ticket voor de Champions’ League op bezoek. Maar de kans is groter dat achtervolger Dortmund punten verspeelt bij de Borussen uit Mönchengladbach, die ook op de miljoenenliga mikken.

*In Nederland krijgt Ajax de titel als troostprijs na de dramatische uitschakeling in de Champions’ League. Het liet FC Utrecht immers geen kans (4-1), terwijl PSV uitschoof in Alkmaar (1-0). Het verschil bedraagt drie punten, maar Ajax heeft een doelsaldo van + 14 ten opzichte van de Eindhovenaars. Mogen we denken dat ze dat bij nummer 17 De Graafschap niet gaan kwijtspelen?

*Spannend is het nog alleen in Turkije, waar Galatasaray en Basaksehir met nog twee wedstrijden te gaan op gelijke hoogte staan.

*En tot slot nog de trofee voor de schaamteloosheid. Een ex-aequo: Real Madrid dat nu ook verloor bij Real Sociedad (3-1) en Manchester United, dat nu ook in eigen huis de boot inging tegen het gedegradeerde Cardiff City (0-2). De crisis is bij beide clubs nog even groot als bij de komst van Zinedine Zidane en Ole Gunnar Solskjaer.

LEES WOENSDAG OOK MIJN COLUMN IN SPORT/VOETBALMAGAZINE  

Share.

About Author

François Colin (68) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Sinds zijn pensioen in 2014 is hij columnist voor Sport/Voetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply