dinsdag, april 16

Eeuwige 50 van Club Brugge – 36. Roger Van Gool, snelheid en ruimte op rechts

Pinterest LinkedIn Tumblr +

EEUWIGE 50 VAN CLUB BRUGGE

 

Club Brugge viert in 2021 haar 130ste verjaardag. Op de geboorteakte staat genoteerd: 13 november 1891. Daarom brengen we hier de vijftig beste, belangrijkste, boeiendste voetballers uit de blauwzwarte geschiedenis in beeld. Gerangschikt volgens de persoonlijke keuze van auteur Raf Willems. Wie zijn ze, de helden met het blauw-zwarte hart?

Op plaats 36 zet ik Roger Van Gool.

 

 

ROGER VAN GOOL: SNELHEID EN RUIMTE OP RECHTS

Mijn favoriete Roger Van Goolmatch:

 

Club Brugge – Anderlecht 3-2

(30 november 1975)

Scoreverloop: 14’ (0-1) Rensenbrink, 15’ (0-2) Ressel, 22’ (1-2 De Cubber), 34’ (2-2) Van Gool, 67’ (3-2) Van Gool

Roger Van Gool. Buitenspeler. Spurter. Zijn twee doelpunten tegen Anderlecht markeerden de ommekeer: het Club Brugge van coach Ernst Happel was klaar om over Anderlecht te gaan. Niet alleen tijdens een wedstrijd, maar ook in het klassement. In dat Club Brugge van Happel was voor Roger Van Gool een speciale rol weggelegd. De opvolger van Johny Thio zorgde met zijn snelheid voor diepgang en ruimte op rechts. Hij opende op de vleugel de eerste aanval op de verdediging en zocht naar de zwakke plek.

Pijlsnelle slaapwandelaar

Die werd gevolgd door een tweede via Julien Cools en een derde via Raoul Lambert: de spoed werd speed bij Van Gool. Ondanks zijn schotkracht haalde de vaart er soms de scherpte uit. Hij werkte al eens onbesuisd af. Zoals tijdens de finale van de UEFA Cup 1975-’76 op Anfield Road in Liverpool. Bij een 0-2 voorsprong scheurde Van Gool tot twee keer toe door de Engelse defensie, maar verzuimde de score op te drijven. Telkens trof hij het zijnet. De kroon op het werk bleef uit. Zijn bijdrage aan Happels heropbouw van het elftal kan niet worden ontkend.

Roger Van Gool bewees – ook later bij FC Köln waar hij zowel het landskampioenschap als twee bekers won – zijn internationale klasse. Tijdens de UEFA Cupcampagne 1975-’76 die blauw-zwart voorbij topteams als Olympique Lyon, Ipswich Town, AS Roma, AC Milan en Hamburger Sport Verein tot in de finale tegen Liverpool FC bracht, zorgde hij voortdurend voor pijnscheuten bij de tegenpartij en dat viel op bij de scouts van FC Köln. Dynamisch op het veld, sloffend door het dagelijks leven. Zo getuigde Birger Jensen over hem: ‘Hij kamde zijn haar niet. Schoor zich niet. Kwam in het stadion soms met twee verschillende sokken aan. Zag eruit alsof hij net uit zijn bed kwam. Precies een slaapwandelaar, maar pijlsnel op het veld.’

Vijftien miljoen frank

Van Gool wierp zich dus op tot een gevreesde sluipschutter die met Lambert een koningskoppel in de spits vormde. In een gesprek twee decennia later stak hij nog steeds uitvoerig de loftrompet over Ernst Happel: ‘Prachtige man die me deed doorbreken naar de top. Zijn methode? Snelheid van uitvoering, agressiviteit en tempo. Tempo. Tempo. Zijn toverwoord. Onze machine was, eens op toerental, niet te stoppen. ‘ Dankzij mijn prestaties bij Club verdiende ik mijn transfer.’

En wat voor één: de man 1,1 miljoen Mark (zo’n vijftien miljoen Belgische franken van weleer; omgerekend naar vandaag om en bij de 400.000 euro). Zo noemde men hem in Duitsland, de eerste die in de Bundesliga over deze magische grens ging. Ook daar speelde de levensgenieter zich in de gunst van het publiek. Hij ging er prat op dat hij zich niet blindstaarde op het voetbal, maar hij haalde wel alles uit zijn carrière. En zette Club naast en voorbij Anderlecht in de winter van 1975. Op weg naar de Europese top. Onder meer dankzij de snelheid en de ruimte op rechts van de buitenspeler. Roger Van Gool.

Roger Van Gool (01/06/1950)

Speler: 1974-1976

Landskampioen: 1976

Eeuwige 25 – Eeuwige 25 Club Brugge | Raf Willems

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

Comments are closed.