woensdag, juni 19

Wat te onthouden van het weekeinde? Bart Verhaeghe lacht zich kapot

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Club Brugge, dat in een alweer povere topper, duidelijk sterker was dan Anderlecht

SPELER VAN DE WEEK: Raphael Onyedika, die het hele middenveld van Anderlecht in zijn achterzak stopte

BELGIE

Club Brugge staat op één punt van een nieuwe landstitel. Eén schamel puntje in de derby zondag tegen Cercle volstaat. Dankzij een indrukwekkende reeks in de play-offs (23 op 27), maar vooral dankzij de halvering van de punten.

Maandenlang geklungel onder Ronny Deila lijkt dus niet afgestraft te worden. Ronduit oneerlijk, maar de concurrentie moet niet jammeren. Anderlecht en co (Gent en Genk op kop) hebben dit gewild. Club is de enige topclub die tegen dit belachelijke format is. Het heeft van de anderen een tweede zit gekregen en is aardig op weg daarin met vlag en wimpel te slagen. Bart Verhaeghe lacht zich kapot. Dit is een cadeautje van minimaal 25 miljoen euro.

Op papier zou de titel helemaal niet onlogisch zijn voor Club. Als je op Anderlecht jongens als Skov Olsen, Antonio Nusa en Philip Zinckernagel op de bank kan houden, heb je de sterkste selectie van het land. Pas met de komst van Nicky Hayen bleek dat ook op het veld. Natuurlijk zal hij nu T1 van Club blijven. Niemand zou begrijpen dat dit niet gebeurt en grote namen bleken in het recente verleden allerminst een garantie. Waarmee niet gezegd is dat Hayen de coach is die Club aan de top kan houden. Een topcoach word je niet in twee maanden. Zeker niet als je met Beveren gedegradeerd bent en ook met Club Next niet kon overtuigen. Maar zijn contract niet verlengen, zou even onnozel zijn als de halvering van de punten.

Een punt tegen Cercle in eigen huis. Gelooft er iemand dat het nog mis kan gaan? Ook al zal de Vereniging, die nog op jacht is naar een Europees ticket, hemel en aarde verzetten om de buur te laten gloriëren.

Rugbyteam

Zeven jaar al wacht Anderlecht op een nieuwe titel. Voor de topper leek het in de buurt van het Astridpark alsof het niet meer mis kon gaan. ‘Allez, allez, Anderlecht Champion’. Sporting straalde echter van begin tot einde alleen maar onmacht uit. Vaak leek het een rugbyteam. Niet dat er onsportief werd gevoetbald, maar de bal ging altijd weer achteruit.

Sporting liep amechtig achter de feiten en een ongrijpbare bal aan. Misschien had het met Jan Vertonghen en Thorgan Hazard anders kunnen lopen, maar dit was een compleet kansloze missie. Extra zuur was dat het enige doelpunt van Odoi (ex-Anderlecht) na een standaardsituatie viel (0-1).

Anderlecht zakt na deze nederlaag zelfs naar de derde rang en dreigt niet alleen naast de titel maar ook naast de voorronde van de Champions League te grijpen. Desondanks mag het niet helemaal ongelukkig te zijn. Paars-wit voetbalde zelden op het niveau van een landskampioen, maar na de elfde plaats van vorig seizoen is dit toch een geweldige sprong voorwaarts. Vraag is echter hoe het team, met al die gehuurde spelers, er volgend seizoen uitziet. En vraag ook of Brian Riemer de trainer is die het verschil kan maken. Maar, aangezien in voetbal alles mogelijk is, lukt het misschien toch nog. Bij het ‘ondertrainde’ Antwerp gaan winnen zondag zou niet al te problematisch moeten zijn. Maar Club dat verliest en Union dat niet wint tegen Racing Genk. Neen, zo gek gaat het niet worden.

Karel Geraerts en Antwerp

Union heeft aan een zege volgend weekeinde tegen Racing Genk genoeg om tweede te worden, na winst bij Cercle (1-2) in ook al geen sprankelende partij. Het mag niet meer misgaan voor de bekerwinnaar. Al zal het Dudenpark nog wel enkele keren meewarig het hoofd blijven schudden. Dit is immers, met nog een speelronde te gaan, de stand in een normale, beschaafde competitie (zonder halvering).

  1. Union 81 (70+11) punten
  2. Anderlecht 77 (63+14)
  3. Club Brugge 74 (51+23)

Kortom, de Hocus Pocus League in a ‘nutshell’.

En nog dit. Vanavond ontvangt Racing Genk nog Antwerp, dat naast Jonas De Roeck ook praat met Karel Geraerts om Mark van Bommel op te volgen.

EUROPA

*Manchester City is na de zege tegen West Ham (3-1) voor de vierde keer op rij kampioen geworden in Engeland. Een record, maar bij vele Engelse media staat daar een asterisk achter. The Citizens worden immers door de Premier League beschuldigd van 115 overtredingen van de financiële regels.

*In Duitsland won Bayer Leverkusen op de slotspeeldag van Augsburg (2-1) en is daarmee de eerste club die een seizoen lang ongeslagen blijft in de Bundesliga.

 

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply