maandag, mei 20

Onze Twee Wijzen over het vertrek van Flick

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Onze Twee Wijzen bespreken het vertrek van Hansi Flick met een wat gedateerde stelling!

Bayern München moet de succesvolle Hansi Flick binnenhouden en onruststoker Hasan Salihamidzic ontslaan

contra

Peter (tegen de stelling)

Dat Hansi Flick een succesvol trainer is, bewijzen de resultaten die hij de laatste jaren heeft behaald. Waarom Salihamidzic echter als onruststoker wordt betiteld, is me niet helemaal duidelijk. Onrust en Bayern zijn echter onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een onruststoker is bij de club uit München dus helemaal op zijn plaats. Beieren is een bijzondere Duitse deelstaat. De inwoners onderscheiden zich van andere Duitsers doordat ze een eigen, vaak onverstaanbaar, taaltje spreken en er ook andere eetgewoonten en gebruiken op nahouden. ‘Mia san mia’ roepen ze bij Bayern en niet ‘Wir sind wir’.

Op de menukaart staat niet de schnitzel bovenaan, maar schweinshaxe en leberknödel. Wanneer er gefeest wordt dan verschijnen de mannen in lederhose en de vrouwen in een dirndl. De plaats van de strik van het dirndl geeft daarbij trouwens nuttige informatie, bijvoorbeeld of de vrouw in kwestie nog ‘zu haben’ is. De natuur is mooi in Bayern, de mensen zijn vrij chauvinistisch en conservatief. Op basis van twee korte vakanties is Beieren niet tot mijn favoriete vakantiebestemmingen gaan behoren: net iets te veel tradities! Bayern München is een financieel gezonde club die vanaf het begin niets moest hebben van een Super League.

Al jaren behoort de club tot de top van de wereld en in tegenstelling tot vroeger gaat dat ook nog eens gepaard met mooi aanvallend voetbal. Met de vele oud-voetballers in de leiding van de club heb je het er als trainer niet gemakkelijk. Van Gaal, Guardiola en Ancelotti kunnen erover meepraten. Bij Flick ligt de zaak toch net iets anders.

Het is een publiek geheim dat Flick gezien wordt als opvolger van Joachim Löw bij het Duitse elftal. Hij zal deze functie zeker ambiëren, gezien zijn verleden als assistent van Löw. Met Bayern heeft hij inmiddels alles gewonnen wat er te winnen valt. Veel eer is hier niet meer te behalen. Het lijkt er daarom op dat Flick bewust heeft aangestuurd op een breuk met de club.

Bayern heeft er goed aan gedaan om Flick te laten vertrekken. Een trainer die zijn zinnen op een andere functie heeft gezet, verliest de motivatie om zich nog voor de volle honderd procent in te zetten voor zijn huidige club. De rol van Salihamidzic moet niet overdreven worden. Hij mag zich nu winnaar wanen, maar wanneer het de heren aan de top van Bayern uitkomt, is het de volgende keer de Bosniër die zijn lederhose kan inleveren!

Frank (vóór de stelling):

Flick en Salihamidzic, weet de redactie zeker dat  we niet per ongeluk in een aflevering  van Allo’ Allo’ zijn beland? Ik zal dit  slechts één keer zeggen, want mijn pleidooi is allang achterhaald door de actualiteit. Bayern heeft 25 miljoen afgetikt om een broekie los te weken van RB Leipzig. Eens te meer een bewijs dat Peter en ik de laatste der voetbalmohikanen – of dummies – zijn die hun contracten netjes uitdienen, ongeacht wat andere partijen bieden.

Het is hoogconjunctuur op de Duitse trainersmarkt, of beter: op de markt met Duitse trainers, dus je zult zien dat jeder met de vereiste papieren geld voor zijn eieren kiest en vollgas zijn heil bij een andere club zoekt. Eerlijkheid gebiedt mij hierbij te melden dat ik me los van Hegel, Kant en Bleifrei niet bovenmatig beschäftig met onze oosterburen. Dat geldt de laatste jaren zeker ook voor de Bundesliga: er lopen ploegen rond waar ik nog nooit van heb gehoord en je kunt er gif op innemen dat Bayern kampioen wordt. Bij ons gaat het ook hard die kant op, alleen de strijd onderin blijft nog enigszins spannend, alsook het aantal keer kortsluiting in de zolderkamer van Berghuis.

Flick en Salihamidzic zijn inmiddels van elkaar verlost, maar het wachten is op het volgende conflict tussen een trainer en een technisch directeur, die zich blijkbaar ook met andere zaken bemoeit dan het wattage van de lichtmasten en het afstellen van de drainage. Tegenwoordig zijn er zoveel functies rondom een profelftal gecreëerd dat er regelmatig extra bussen naar Emmen of Cambuur moeten worden ingezet. Kijk en huiver maar eens naar de procedure bij een wissel: de arme man of vrouw in kwestie wordt eerst opgewarmd door een speciale afgevaardigde en moet vervolgens door een haag assistent-coaches en data-analisten met wisbordjes om instructies te ontvangen, dan nog effe een sneltest bij de medische staf alvorens vier minuutjes binnen de lijnen te mogen figureren. En vergeet vooral niet de talloze directeuren, commissarissen en executives dikdoend daarboven in de skyboxen.

Dit heilloze systeem kan enkel vreedzaam functioneren als iedereen een heldere taakomschrijving heeft. Neem een voorbeeld aan de no nonsense-wijze waarop dit bij de Pingelieër is georganiseerd: Wim bedenkt de stelling, Peter voor, ik tegen, of andersom, geen discussie mogelijk. Het jaarlijks uitstapje idem duplo: Wim bedenkt de bestemming, Peter zorgt voor de hapjes, ik eet ze op….alles zo klaar als een klontje, geen hommeles, laat staan overhead. Wij hebben evenmin last van het probleem waar de meeste bobo’s mee kampen, namelijk veel te grote ego’s ter compensatie van veel te kleine jeweetwels. Spijtig dat de bewoners van de Zuid-Duitse apenrots niet hebben gewacht op ons tot in detail uitgewerkte advies in deze kwestie: het had de club miljoenen gescheeld en ongetwijfeld gezorgd voor Ein bisschen Frieden tussen de heren Flick & Salihamidzic.

20 Toppers van Oranje 2020 | Jan-Willem Spaans

Share.

About Author

Peter Verkooijen Panellid rubriek ‘De Twee Wijzen’ in de Pingelieër, het digizine van RIOS ’31. Voetballiefhebber met een onbevangen kijk op zaken die in de voetbalwereld spelen. Frank Bukkems was als speler actief bij RIOS31, voormalig landskampioen waar hij part noch deel aan had en stortte zich daarna in Den Haag met evenveel succes op tal van andere carrières. Hij maakt sinds 2001 deel uit van dit tweekoppige panel waar hij ongehinderd door enige kennis van zaken reageert op stellingen die direct of zijdelings met de voetbalactualiteit te maken hebben.

Comments are closed.