Doelpuntenfestival in Algarve – FC

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Deel dit artikel:

De Rode Duivels zijn hun WK-campagne begonnen met negen op negen dankzij een monsterzege in het Portugese Faro tegen Gibraltar. Het was echter een karikatuur van wat topvoetbal moet zijn. Vlaanderen heeft veel caféploegen die meer kwaliteit in huis hebben dan het zwakste landenteam van Europa.

Een stadion met 30.000 plaatsen met slechts een paar honderd Belgische en een handvol Gilbraltese fans. Er waren meer security-mensen en stewards dan supporters van het ‘thuis’ spelende team.

Eigenlijk zijn dit verloren avonden voor iedereen. Behalve de veertien brave jongens uit Gibraltar die eens van dichtbij stervoetballers als Eden Hazard en Thibaut Courtois te zien kregen, heeft niemand wat aan zo’n onevenwichtige partij. Je mag er niet aan denken dat één van de vedetten van een topploeg een tijdje out zou zijn als gevolg van een blessure in zo’n non-match.

Gibraltar kan eigenlijk beter telkens forfait geven ( internationaal levert dat een 3-0 op), dat zou minder blamerend zijn. Laat dit soort landen daarom voetballen tegen San Marino en Andorra, zodat die jongens iets kunnen bijleren. Van achter de bal te hossen, is nog nooit iemand beter geworden.

Christian Benteke mocht al na zeven seconden de score openen. Eén seconde sneller dan Davide Gualteri voor San Marino tegen Engeland en dus een nieuw record voor een WK-kwalificatiematch. Het was echter pure slapstick, want de thuisploeg had afgetrapt maar speelde de bal achterwaarts en verleende de spits van Crystal Palace vrije doorgang.

De Belgen misten in het openingskwartier nog drie opgelegde kansen en wie zo slordig met de mogelijkheden omspringt, krijgt gewoonlijk het deksel op de neus. Maar niet het povere Gibraltar, dat vaak tien man in de eigen zestien hield. Alleen Lee Casciaro bleef voorin en bracht bijna de hele avond in de middencirkel door, wachtend op een zeldzame bal.

Axel Witsel maakte er met een afgeweken schot 0-2 van en de hoop op een recordscore leefde op. Thibaut Courtois had echter een geweldige save nodig om de jongens van Jeff Wood van een goal te houden. Benteke maakte er met de rust in zicht van dichtbij 0-3 van, zodat toch nog ergens op geleek.

De zachte zomeravond in de Algarve maakte veel goed en na de pauze ging het doelpuntenfestival vrolijk door. Mertens, Benteke ( zijn derde treffer met een hakje) en Hazard tilden de eindscore naar 0-6. Moeten we daar blij mee zijn?

François Colin

Share.

About Author

Leave A Reply