dinsdag, mei 17

De stekker eruit bij Advocaat – hoelang?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Was het een symbolische actie, passend bij zijn afscheid als coach? Bij Dick Advocaat weet je het nooit. Feyenoord – FC Utrecht was zondag nog maar net op gang toen Advocaat letterlijk de stekker van de microfoon eruit trok. Op tv was te horen geweest hoe gespierd hij de vierde man had gevraagd of hij ‘blind’ was. Met zijn stekker-actie regelde Advocaat zelf wel even de censuur voor de tv-kijker, fanatiek als altijd.

Het einde van de wedstrijd, afgerond met kwalificatie van Feyenoord voor de voorronde van de European Conference League, maakt Dick Advocaat weemoedig. Niet langer kon hij zijn tranen bedwingen, zó hevig dat hij op de vlucht sloeg naar de kleedkamer aan de andere kant van De Kuip. Aan een ererondje langs de 6.500 toegelaten toeschouwers wilde Dick Advocaat zich niet bloot stellen. Of vindt hij het toch nog te vroeg voor een publiek afscheid?

Afgewacht moet daarom verder worden of op zijn 73ste een eind is gekomen aan de trainerscarrière van Dick Advocaat.  Zo vaak al heeft hij zijn afscheid aangekondigd dat niemand opkijkt bij zijn volgende come-back. Achter hem ligt een imposante loopbaan. Bondscoach in zes landen, zelfs even bij de vrouwen in eigen land,  actief in vijf buitenlandse competities. Acht clubs diende hij in Nederland, soms meerdere keren.

KOMPANY

In zijn aanpak overheerst de drive naar discipline, erin gehamerd door Rinus Michels, zijn grote leermeester. Ook Vincent Kompany ondervond dat. In 2010 kwam hij 35 minuten te laat aanzetten bij een tactische bespreking. Kompany werd meteen uit de opstelling geschrapt. Drie dagen later zette Advocaat hem zelfs uit de selectie, in dat geval omdat Kompany zich wegens privézaken te laat voor een wedstrijd tegen Qatar had gemeld.

De maatregelen van Advocaat scherpten de geest bij de Rode Duivels, zo zorgde hij voor een professioneler klimaat. Op zijn beurt bleek zijn interesse voor een veel aantrekkelijker honorarium in Rusland sterker dan loyaliteit aan een contract. Na anderhalf jaar was hij weg.

VASTBERADEN

Dick Advocaat wordt vaak, té vaak, geassocieerd met zijn voorliefde voor de eigen bankrekening. Evenzo kenmerkend is zijn vastberadenheid, zijn karakter om onverbloemd zijn oordeel te geven en conclusies te trekken. Nog altijd zit daarop geen sleet. Ook als coach van Feyenoord zocht hij de strijd met de spelers. Niemand in de zichzelf zwaar overschattende spelersgroep wilde het horen, maar Advocaat liet ze simpelweg in de spiegel kijken met zijn stelling dat Ajax, PSV en zelfs AZ over kwalitatief betere spelers beschikken.

De gekrenkte spelers wisten zich gesteund door op de opvattingen van oud-speler Willem van Hanegem, nog altijd een invloedrijk columnist. ,,Ik denk echt dat er iets meer kwaliteit in Feyenoord zit dan hij deed voorkomen. Ik vond dat Advocaat met Feyenoord te vaak speelde om niet te verliezen, niet om te winnen”, noteerde Van Hanegem dinsdag nog eens in het AD.

EK 2004

Met zulke uitlatingen ondermijnt Van Hanegem wel eens het gezag van Advocaat. Eerder deed hij dat zelfs als assistent-bondscoach onder hem op het EK van 2004. ,,Dan schiet ik hem dood”, antwoordde Van Hanegem op een buitenlandse vraag wat hij zou doen wanneer Advocaat nog eens tot zo’n onbegrepen wissel zou komen – die beslissing destijds om Arjen Robben, op zijn  allerbest, naar de kant te roepen waarna er werd verloren van Tsjechië.

Die actie heeft zijn respect lang aangetast, maar Dick Advocaat nooit ontmoedigd. Gaandeweg veroverde hij zelfs de sympathie van het voetballegioen. Zo werd hij een graag gezien analist in tv-programma’s, ook al blevenop die podia harde standpunten dan altijd ver weg bij hem. Tijdens het EK zal Advocaat opnieuw in die rol op tv verschijnen, nu in het programma Veronica Inside waarin de cafépraat en harde humor doorgaans domineren.

ADO DEN HAAG

Dick Advocaat zal zich ook daar wel inhouden. Want in zijn achterhoofd zweeft de hoop voort dat zijn loopbaan nog niet ten einde is. In zijn geboortestad Den Haag zit ADO dringend verlegen om de gunfactor die Dick Advocaat in kan brengen. Hij begon er ooit zijn loopbaan als speler, maar heeft altijd elke toenaderingspoging afgewezen.  De emoties en de druk benauwen hem bij de club waar heethoofden een grote impact hebben.

,,Twee keer verliezen met ADO en de supporters zijn in staat je ruiten in te komen gooien”, reageerde hij onlangs op de suggestie zich aan de Haagse club te verbinden. Intussen is ADO gedegradeerd naar de Eerste Divisie. De stad die in de beginjaren van het Nederlandse voetbal de voetbalhoofdstad van het land was, is niet langer vertegenwoordigd op het hoogste niveau. Niemand kan verrast zijn als Dick Advocaat alsnog geprikkeld raakt door de uitdaging om zijn club terug proberen te brengen naar de Eredivisie.

20 Toppers van Oranje 2020 | Jan-Willem Spaans

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Comments are closed.