woensdag, mei 29

De Herdgang, het Brainport van PSV

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Op De Herdgang, het indrukwekkende trainingscentrum van PSV in het lommer aan de rand van Eindhoven, krijgt het gras het dit seizoen zwaarder te verduren. Zo ruw zijn de groeven die de tackles nalaten. De onderhoudsmensen hebben het stukken drukker dan ze gewend waren. Hun arbeidsvreugde lijdt er niet onder, zeker niet als PSV zo overtuigend de titel in de Nederlandse Eredivisie verdedigt als zondag met de 3-0 zege op Ajax, dat als enige serieuze concurrent naar Eindhoven was gekomen.

,,Het blijkt dat er dit seizoen meer onderhoud aan de velden nodig is. De velden hebben het zwaarder door de intensievere trainingen. Daardoor gaat de agressiviteit in het spel omhoog. In die aanpak is Mark van Bommel zeer leidend”, vertelde Ernest Faber zondag, op de dag dat PSV de legerkisten aantrok en het labiele Ajax-op-naaldhakken omver blies.

Het is verrassend zo’n kijkje in de keuken uit de mond van Ernest Faber. Tussen 2013 en 2015 was hij de eerste assistent van Phillip Cocu, die zich als trainer vele malen flegmatieker gedroeg dan zijn vurige opvolger Van Bommel. Terug bij PSV heeft Faber de opdracht gekregen als hoofd van de jeugdopleiding de verhoogde strijdbaarheid van Van Bommel door te laten voeren bij alle jeugdteams. Mentale weerbaarheid, duelkracht en snelheid zijn daarbij belangrijke kernwaardes.

Met die wapens rekende PSV zondag hardhandig af met Ajax. De Amsterdammers gingen als titelfavoriet de competitie in. In de traditionele seizoensprognose van het weekblad Voetbal International stemden twaalf vertegenwoordigers van de media, overwegend afkomstig uit de doorgaans opportunistische tv-wereld, unaniem op Ajax als de kampioen van 2019. Het merendeel van de eredivisie-trainers steunde de absolute voorkeur voor Ajax.

CHAMPIONS LEAGUE

De uitslagen in de eerste ronde van de Champions League gaven voedsel aan de verwachting dat Ajax dit seizoen in staat moet zijn PSV te overvleugelen. PSV zwichtte bij Barcelona in de eerste 75 minuten alleen voor een magistrale vrije schop van Lionel Messi, maar liet de score in het laatste kwartier oplopen tot 4-0. Van Bommel en PSV gingen geenszins gebukt onder die afstraffing. Ronduit euforisch was daags daarna de stemming bij Ajax, dat de Champions League inzette met een klinkende 3-0 tegen AEK Athene; vergeten werd veelal dat gewonnen was van nummer 84 op de Europese ranking.

In de roes van de Europese galavoorstelling, vooral ná de pauze, kreeg Ajax ook de favorietenstatus toebedeeld voor de confrontatie met PSV, in Eindhoven nog wel. Zoveel indruk had Ajax gemaakt met technisch vernuft en gesmeerd lopende combinaties. PSV bleek niet geïmponeerd. Het gunde Ajax nog wel de bal, maar nooit verder dan 25 meter voor het eigen doel. Ondertussen loerde het op de kwetsbare plekken in de Ajax-defensie waarin de geblesseerde aanvoerder Matthijs de Ligt ontbrak. Wat Matthijs de Ligt, net 19 jaar, voor Ajax betekent, legde PSV glashelder bloot

Méér dan veertig miljoen euro heeft Ajax geïnvesteerd in spelers als onder anderen Dusan Tadic en Daley Blind, maar verzuimd werd het centrum van de defensie te versterken met geboren verdedigers. Weliswaar werden de jonge Perr Schuurs en eerder de Oostenrijker Maximilian Wöber aangetrokken maar voor de krachtmeting met PSV waren beiden te licht bevonden door coach Erik ten Hag.

LIJF-AAN-LIJF

Bij gebrek aan andere capabele spelers met het dna van een volgroeide verdediger, moesten Frenkie de Jong en Daley Blind daarom het defensiecentrum bemannen; twee spelers die alles op techniek willen oplossen, het lijf-aan-lijf-werk schuwen en liever op het middenveld spelen. Hun kwetsbaarheid was al aan het licht gekomen op Sclessin waar Standard in de tweede helft van de eerste wedstrijd in het voorportaal van de Champions League nog mocht geloven in succes tegen Ajax. In het duel met PSV bleek dat zulke lichtgewicht-tegenstanders koren op de molen zijn voor Luuk de Jong, een technisch armoedige spits die lengte en kracht optimaal inzet.

De strijdbaarheid van Luuk de Jong imponeerde Ajax. De snelheid in de counters, met het nieuwe Nederlandse talent Steven Bergwijn op poleposition, deed de rest. Met drie goals in een kwartier tijd tussen 21ste en 35ste minuut bleek de wedstrijd snel gespeeld. Vijf punten voorsprong telt PSV nu op Ajax. ,,Daarmee is de competitie beslist. PSV geeft die voorsprong niet meer weg. Daarvoor is deze ploeg te sterk, te evenwichtig en de tegenstand in de eredivisie veel te zwak”, beweerde Aad de Mos. Hij had ook kunnen wijzen op het vorig seizoen toen PSV half april al het kampioenschap mocht veren, na een even imposante 3-0 zege op Ajax. Pas dertien verliespunten stonden er toen voor PSV genoteerd, een indicatie voor de stabiliteit van de huidige kampioen.

BRAINPORT

Als Aad de Mos oordeelt over PSV, doet hij dat van dichtbij. De Mos woont aan de rand van Eindhoven, op fietsafstand van De Herdgang. Daar kan hij vaststellen hoe PSV uitgroeit tot een imperium in het Nederlandse voetbal, de succesvolste club in de 21ste eeuw. Op De Herdgang volgt PSV het voorbeeld van Brainport Eindhoven waarin technologische bedrijven en kennisinstellingen samenwerkingen. Voor veel van de bedrijven liggen de roots bij het oude Philips, het concern waaruit ook de Philips Sport Vereniging (PSV) is voortgekomen.

Brainport Eindhoven heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een van de meest innovatieve regio’s in Europa en vormt met de haven van Rotterdam de belangrijkste economische motor van Nederland. De bloei van bedrijven als ASML, VDL en NXP komt ook PSV ten goede. ,,De hele wereld kent Eindhoven vanwege Brainport en zijn status als Silicon Valley van Nederland. Vanuit die ontwikkelingsgedachte spant iedereen zich in om PSV Champions League te laten spelen. Bij elk van hun kunnen we met onze vragen terecht”, vertelde Toon Gerbrands onlangs in het magazine Sport&Strategie.

TOON GERBRANDS

Toon Gerbrands (60)  stapte in 2014 als algemeen directeur over van AZ naar PSV. Eerder leidde hij als bondscoach het Nederlands volleybalteam (mannen) naar de Europese titel. Met Gerbrands heeft PSV een ceo gevonden die borg staat voor stabiliteit en rust. Hij raakte ook niet in de war toen deze zomer kort na elkaar technisch directeur Marcel Bands en coach Phillip Cocu zich lieten verleiden door lucratieve buitenlandse aanbiedingen. In de opvolging al vanuit eigen kring voorzien.

Op De Herdgang bouwt Gerbrands onverstoord verder aan PSV, op verschillende fronten. De top van het bedrijfsleven, gemeente, ziekenhuis en Technische Universiteit zitten aan tafel bij de bouwplannen die De Herdgang nog moderner en innovatiever moeten maken. Gerbrands:  ,,Op de Brainport-manier zonder onderscheid, zonder status. Samen met Deloitte zijn we bezig aan een visie over onze plaats in de voetbalwereld voor de komende tien jaar – regionaal, nationaal en internationaal. Binnenkort gaan we met een paar mensen op ideeënsafari in de Verenigde Staten, om te kijken wat we daar kunnen leren van bedrijven en clubs.  We willen PSV opnieuw positioneren en het fundament van de club versterken, verbreden en moderniseren.”

Het zijn ambitieuze gedachten van Gerbrands. Zo ontstijgt PSV Nederland. Waar het internationale plafond zich zal bevinden is ongewis; de basis ligt er, op De Herdgang.

Twitter  @hmees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

3 reacties

  1. Pingback: nagaway สล็อต เว็บตรง

  2. Pingback: ย่างบนเตา

  3. Pingback: Public Health Degree in Africa

Leave A Reply