woensdag, mei 29

Krasse knarren kunnen niet stilzitten

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Is het eerzucht, verslaving aan aandacht, de verleiding van het geld of toch de worsteling met het zwarte gat? Dick Advocaat en Guus Hiddink, twee vergrijsde ouwe rotten uit het Nederlandse trainersgilde, verkiezen opnieuw het voetbalveld boven de geraniums thuis of een terras aan de Amstel. Beiden zijn terug in het métier. Advocaat (op 27 september wordt hij 71) is deze week bij FC Utrecht aan zijn 25ste trainersklus begonnen. Hiddink (bijna 72) pendelt vanuit Amsterdam naar China waar hij de opdracht heeft geaccepteerd het olympisch team naar de Spelen van 2020 in Tokio te loodsen.

De kosmopoliet in Guus Hiddink raakte geïnspireerd toen het lucratieve aanbod uit China hem bereikte. Zijn prestige had de Chinezen op Hiddink attent gemaakt. China herinnerde zich weer hoe Zuid-Korea onder zijn leiding in 2002 de halve finales van het WK haalde; een ongedachte prestatie, ook gerealiseerd dankzij de steun van thuisfluiters in de duels met Italië en Spanje.

Die arbitrale sympathie ligt niet in de statisteken opgeslagen, de vierde plaats wel. Hiddink kan op méér wapenfeiten bogen. Met het wellicht beste Oranje aller tijden stootte hij in 1998 door tot de halve finales van het WK. Met PSV won Hiddink de Europa Cup voor landskampioenen in 1988,  met Real Madrid in 1998 de wereldbeker.

TEGENVALLERS

Op een coach met zoveel gezag en ervaring baseren ze in China nu hun vertrouwen om na het clubvoetbal ook de nationale teams een lift te geven. Zijn eerste observaties brachten Hiddink aan het schrikken. Het niveau viel hem zwaar tegen. Op videobeelden ontdekte hij in diverse leeftijdscategorieën betere spelers dan de geselecteerde. En de structuur kon nog wel wat houvast gebruiken.

,,Dit is een mooie klus”, reageerde Hiddink, die medio 2015 halverwege de toen al bijna uitzichtloze EK-missie voortijdig zijn tweede dienstverband als bondscoach van Oranje moest beëindigen. Nadien werkte hij nog wel een half jaar als manager-coach bij Chelsea, als opvolger van de ontslagen José Mourinho, maar anderhalf jaar doorbrengen op terrasjes en recepties heeft hem nu lang genoeg geduurd. Hiddink wil de vergetelheid vóórblijven.

KRASSE KNARREN

Guus Hiddink en Dick Advocaat zijn niet de enige krasse knarren die op hun oude dag nog eens de confrontatie aangaan met druk die het trainersbestaan met zich meebrengt. De Roemeen Mircea Lucescu is op zijn 73ste nog volop in de weer als bondscoach van Turkije. In Duitsland werd Jupp Heynckes  (inmiddels ook 73) vorig seizoen opgeroepen om Bayern München succesvol te inspireren. Onder Roy Hodgson (71) veerde het Engelse Crystal Palace vorig seizoen op na een mislukt avontuur met Frank de Boer.

Wat deze zeventigers motiveert is voor Dick Advocaat wel duidelijk. Het irriteerde hem mateloos dat zijn laatste job zo pijnlijk was geëindigd. Mede door een flagrant verkeerd VAR-oordeel moest hij met Sparta degraderen uit Eredivisie. ,,Ik ben er goed ziek van geweest dat het vorig seizoen niet is gelukt Sparta te behouden voor de Eredivisie.  Degradatie was me nog nooit overkomen. Dit is een mooie oplossing om niet thuis te hoeven zitten en mijn trainerschap op een goede manier af te sluiten”, vertelde Advocaat maandag bij zijn presentatie als de nieuwe coach van FC Utrecht.

Zo’n gloeiende hekel heeft Advocaat aan stilzitten, zo gebiologeerd blijft hij door de wedstrijdspanning, dat de aanbieding van FC Utrecht nog geen tien minuten bedenktijd vergde. ,,De mogelijkheden om in het buitenland te gaan werken, waren er al. Die heb ik moeten afslaan omdat het thuisfront dat niet zag zitten. Daarom kwam dit als gelegen.”

HUMOR EN ERVARING

Met zijn Haagse humor, zijn onbevangenheid en ervaring, denkt Advocaat zijn nieuwe klusje te kunnen klaren. Voor het veldwerk heeft hij Zeljko Petrovic opgeroepen, voormalig international van ex-Joegoslavië en speler van PSV onder Advocaat. Het duo werkte eerder samen bij het nationaal team van Servië en bij het Engelse Sunderland.

Bij FC Utrecht keert Dick Advocaat terug bij de club waar hij in 1984 zijn spelersloopbaan afsloot. Hij volgt er Jean-Paul de Jong op, die er nooit in slaagde het vertrouwen van de spelers te winnen. Begin 2018 bestond dat vermoeden al in brede kring toen De Jong als opvolger van de tussentijds naar Ajax vertrokken Erik ten Hag werd gepromoveerd van assistent tot hoofdcoach. Na vijf wedstrijden maakt de veertiende plaats in de Eredivisie glashelder waartoe het gebrek aan chemie tussen trainer en spelers heeft geleid.

FRANS VAN SEUMEREN

Frans van Seumeren, de puissant rijke eigenaar van FC Utrecht, heeft al meer dan duidelijk gemaakt wat hij van Dick Advocaat eist. ,,FC Utrecht moet minimaal op de vijfde plaats kunnen eindigen. Het seizoen is voor mij pas geslaagd als we Europees voetbal halen”, aldus Van Seumeren.

De eigenaar van FC Utrecht is een markante persoonlijkheid. Hij spreekt de taal van het volk en past bij het doorsneebeeld van de Utrecht-supporter. Zelden of nooit gaat de stropdas om bij hem. Zijn leven lang is Van Seumeren (68) al supporter van het voetbal in Utrecht, de stad waar voetballers als Willem van Hanegem, Marco van Basten, Wesley Sneijder, Jan Wouters, Hans van Breukelen, Robbie de Wit, Gerald Vanenburg en Ibrahim Afellay opgroeiden.

BERGING KOERSK

Sinds 2008 is Van Seumeren grootaandeelhouder van FC Utrecht. Minimaal veertig miljoen euro heeft hij al in de club gestoken, zonder successen te mogen vieren die daadwerkelijk tot de verbeelding spreken. Zijn vermogen is vooral verdiend met het Nederlandse bergingsbedrijf Mammoet, een van de hoofdverantwoordelijken voor het bergen van de Russische kernonderzeeër Koersk in 2001 in de Barentszzee. Een daad die wereldwijd indruk maakte en waarvoor Van Seumeren persoonlijk werd onderscheiden door de Russische president Poetin.

Van Seumeren heeft niet alleen het voetbal in zijn stad lief. Ook culturele instellingen in Utrecht genieten zijn sympathie. Van Advocaat verwacht hij dat niet alleen Europees voetbal wordt gerealiseerd, ook dat de wispelturige club een fundament krijgt waarop diens opvolger kan voortbouwen.

Wie dat moet worden, staat nog in de sterren geschreven. Nú al had Van Seumeren nog liever Peter Bosz naar FC Utrecht gehaald. Bosz kijkt na zijn snelle ontslag bij Borussia Dortmund in december 2017 de kat nog uit de boom. Totdat het ook bij hem, pas 55, weer gaat kriebelen.

Twitter:  @hmees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

5 reacties

  1. Pingback: dk7.com

  2. Pingback: buy marijuana online

  3. Pingback: temperatura corpului 35 de grade

  4. Pingback: Click This Link

  5. Pingback: plataformas de afiliados internacionais

Leave A Reply