vrijdag, december 8

Danjuma en Lang geven elan aan Oranje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Geen enkele ploeg heeft in de European Qualifiers voor het WK van 2022 momenteel vaker gescoord dan het Nederlands Elftal: 29 keer in 8 wedstrijden. Wat zegt dat in een poule met de parttimers van Gibraltar, die maandagavond hun schade beperkten tot 6-0?  Het doelsaldo (plus 23) is vooralsnog slechts een extraatje dat past bij de pole position.   

Voor de kwalificatie is méér vereist. Oranje moet nog naar Montenegro, waarna de WK-deelname kan worden veilig gesteld in de thuiswedstrijd tegen Noorwegen; opnieuw in de intieme Rotterdamse Kuip waar het enthousiasme van het Oranje-legioen slechts werd verstoord door gejoel wanneer de naar Ajax vertrokken ex-Feyenoorder Steven Berghuis aan de bal kwam.

Twee ronden voor het einde staan de Noren vooralsnog twee punten achter op Oranje, twee punten verder gevolgd door Turkije. Tegen Gibraltar verkeerden de Nederlandse fans in een goed gevuld stadion al in WK-sferen. Hun geestdrift kreeg een extra opkikker toen Berghuis na een uur, bij 4-0, plaats moest maken voor Arnaut ‘Danjuma’ Groeneveld, voormalig aanvaller van Club Brugge die nu voor het Spaanse Villareal uitkomt.

‘SPECTACULAIRE ENTREE’

Danjuma, zoals hij nu consequent wordt genoemd, maakte meteen een energieke en explosieve indruk. Hij eiste nadrukkelijk de bal op en versnelde het spel. ,,Zeg maar gerust dat hij een spectaculaire entree maakte met zijn dribbels en acties. Jammer alleen dat zijn medespelers nog niet waren ingesteld op zijn harde voorzetten”, meende coach Louis van Gaal.

Voor Danjuma was het zijn derde interland, drie jaar na zijn laatste, een vriendschappelijke wedstrijd in Brussel tegen België (1-1). Destijds kwam de gelijkmaker van zijn voeten, maandagavond de 5-0. Een blessure hield hem vervolgens uit Oranje, bij Bournemouth bleef hij in de schaduw.

Met zijn goals en rushes bij Villareal, dit seizoen spelend in de Champions League, bracht Danjuma zich terug in beeld. Hij oogt fysiek sterker en zelfbewuster. De hoofdblessure die Cody Gakpo vrijdag in Letland opliep, was voor Van Gaal aanleiding om Danjuma als vervanger op te roepen.

‘EXTRAVAGANT’

Als invaller deed hij zich tegen Gibraltar meteen gelden. ,,Een beetje extravagant was het wel, zoals ik speelde. Ik wilde me meteen van mijn goede kant laten zien. Je kunt het ook typisch voor mijn speelstijl noemen”, zei Danjuma opgetogen.

Met hem kreeg Oranje een tweede speler die we kennen van Club Brugge. Noa Lang speelde voor het eerst in de basisopstelling nadat hij vrijdag bij de schrale 1-0 zege in Letland in de tweede helft was ingevallen. Ook Lang zorgde voor nieuw elan op de vleugels van Oranje. Hij leidde de 2-0 in (Memphis Depay) en uit een voorzet van hem kopte Denzel Dumfries de 4-0 binnen.

EREDIVISIE

Met Lang was voor het eerst sinds 2018 (Groeneveld) de Belgische  Pro League vertegenwoordigd in de basisopstelling van Oranje. Hij had gezelschap van vijf spelers (drie van Ajax) uit de Eredivisie en vijf van andere buitenlandse clubs. In Letland  stonden er vrijdag zelfs zes spelers uit de Nederlandse competitie opgesteld, een ongekende topscore sinds jaren.

Illustreert die verhouding binnen het team het toegenomen niveau in de top van de Eredivisie, zoals dat ook tot uitdrukking komt op de ranking voor Europese toernooiplaatsen? Of mogen we hieruit concluderen dat Oranje hiermee slechts sterk genoeg is voor succes in de kwalificatie?  De twijfel over de werkelijke kracht van Oranje wordt sterker bij een blik op de prestaties van de Nederlandse internationals bij hun buitenlandse clubs.

Virgil van Dijk is bij Liverpool FC nog op zoek naar zijn oude niveau, Georginio Wijnaldum is bij Paris Saint-Germain meestal invaller, Matthijs de Ligt voelt bij Juventus doorlopend concurrentie van Chiellini en Bonucci, Frenkie de Jong en Memphis Depay tobben vooralsnog voort bij Barcelona. Alleen Stefan de Vrij en Denzel Dufries, beiden spelend bij Inter Milaan, kennen minder kopzorgen.

MEMPHIS DEPAY

Memphis Depay kon zich met twee goals tegen Gibraltar, ondanks een gemiste strafschop, weer even onttrekken aan de sores bij zijn nieuwe club in Catalonië. Zijn doelpuntentotaal tilde hij daarmee naar 35, naar een gedeelde zesde plaats op de ranglijst van Oranje, op gelijke hoogte met Faas Wilkes en Ruud van Nistelrooij. ,,Het was heerlijk in deze ambiance te mogen spelen. Zo heb ik het nog nooit meegemaakt”, jubelde Depay. Het leek heel veel op een verzuchting richting Barcelona.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply