zaterdag, april 20

Courtoisie

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ja, het is niet echt een geheim, ons nationaal voetbal zit in een diepe dip. Het enige feit waaraan we ons de laatste tijd konden opwarmen waren de prestaties van Club Brugge in de Champions League. Maar ook dat ligt ondertussen alweer enkele weken achter ons. En misschien praten we volgende week anders na de wedstrijd tegen de vedetten van Manchester City. Maar we leven op hoop.

Maar voor de rest niks dan negatieve zaken. De kampioen van de kwalificatiematchen en nummer één op de FIFA-ranking ging tweemaal de boot in op een tornooi dat ze op voorhand al leken gewonnen te hebben. Martinez heeft te veel naar Vanhaezebrouck gekeken en begint plots te zeuren. En Courtois vindt dat plots dat hij veel te veel matchen moet spelen.

En daarboven is ook de trainerscarrousel alweer aan de gang, meer zelfs KV Kortrijk trekt naar de rechtbank om de vaandelvlucht van Luka Elsner aan te vechten. Bij dit laatste kunnen we zelfs de vraag stellen wat er zal gebeuren, mocht de arbeidsrechtbank KVK gelijkgeven. Moet Elsner dan terug naar Kortrijk en Karim Belhocine terug naar af?

Kuisvrouw

Of toch nog een klein beetje goed nieuws. De regering heeft eindelijk beslist om iets te doen aan de fiscale voordelen van de topsporters, lees de supersterren in het voetbal. Maar zoals gezegd, slechts een klein beetje goed nieuws, want het gaat slechts om 43 miljoen (in plaats van 200 miljoen) en er wordt niet tot op het bot gesneden. Zodoende, zachte heelmeesters maken stinkende wonden en de “kuisvrouw” van Bouchez zal het nog altijd niet begrijpen. Net zomin als ik begrijp dat een financieel expert op tv zegt dat de spelers dit niet gaan nemen, waardoor de clubs zullen moeten opdraaien voor die extra-kosten. Hoe krijg je dit uitgelegd als je als speler een gemiddeld maandloon van 35.000 euro hebt. Ik hoor een wijsneus al zeggen dat dit bruto is. Ja, hallo, mag het even gezegd worden. Een gemiddeld bruto maandloon in ons land ligt op 3.783 euro. Dat is ongeveer een tiende van dat bedrag. En laten we niet vergeten, dit is een gemiddelde, wat betekent dat er heel, heel veel mensen veel minder verdienen en hun volledige RSZ moeten betalen. En die topspelers willen dat niet doen. Komaan zeg.

Maar laten we terugkeren tot de waan van het weekend.

Recht van spreken?

Courtois vindt dat de spelers veel te veel wedstrijden moeten spelen. Gelijk heeft hij. Groot gelijk. Zelfs Peter Hespel (inspanningsfysioloog aan de KU Leuven) is het helemaal met hem eens. De spelers worden aan een overdaad aan wedstrijden onderworpen. Temeer omdat voetbal een contactsport is en spelers daardoor meer recuperatietijd nodig hebben. Maar … er is een maar. Thibaut Courtois is echt niet de juiste man op de juiste plaats om dit te vertellen. Je zou je kunnen afvragen of hij dit ook zou gezegd hebben indien België de finale had gespeeld en eventueel gewonnen. Quod non. Maar waarom is hij niet de juiste man? Wel, omdat hij deel uitmaakt van een team dat al voor het seizoen verschillende propagandawedstrijden speelt (moet spelen?) omwille van het vele geld dat ze daarbij cashen om net de vedetten zoals hem te betalen. En nog meer omdat men nog altijd kan roteren. De match tegen Italië vond hij zelf maar een oefenmatch. Wel, waarom stond hij dan zijn plaats niet af aan Mignolet of Casteels? Dat zou hem absoluut enkele dagen meer rust hebben opgeleverd. Mignolet en Casteels? Zijn dan zo slecht in zijn ogen?

En zo komen we automatisch bij Roberto Martinez terecht. Of hij nu een goeie dan wel een slechte coach is laten we in het midden, want je krijgt evenveel meningen als … journalisten. Maar hij is wel hardleers en die koppigheid speelt hem steeds meer parten. Zijn discussie met een journalist over zijn systeem was beneden alle peil en toonde dat hij een slechte verliezer is. Zijn kritiek op de scheidsrechters was al helemaal fout. Laten we wel wezen, de twee strafschoppen die België tegen kreeg waren volledig terecht. Maar het ergste van dit hele verhaal is de persoon die hem hiervoor moet beoordelen ook Roberto Martinez heet. De Belgische voetbalbond heeft voor een soort Peter principle gezorgd, waarbij je promoveert omwille van wat je goed hebt gedaan zonder te weten of je ook voor die hogere job capabel bent. De hoge heren van de voetbalbond waren echter tevreden met de prestaties van hun coach, dus maakten ze hem maar meteen ook technisch directeur. Een vreemde beslissing, want was is er moeilijker dan jezelf te evalueren. Dat houdt namelijk in dat hij zichzelf moet straffen als hij vindt dat hij het niet goed heeft gedaan, aangezien hij zijn eigen baas is. Wel, op die manier geraken we natuurlijk nooit van Martinez af.

Weet je wat we nodig hebben in ons voetbal? Een beetje meer courtoisie. Dat zou helpen. Maar – om het met Martinez te zeggen – daar zijn we nog niet klaar voor.

PS Mag ik aan Filip Joos vragen om nu eens eindelijk “own goal” juist uit te spreken?

Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

1 reactie

Leave A Reply