woensdag, juni 19

Coronaperikelen beheersen Oranje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zolang er niet gevoetbald wordt, biedt Oranje altijd wel aandacht voor bijzaken. In de aanloop naar het EK zijn dat de corona-perikelen. Doelman Jasper Cillessen werd daarom dinsdag geschrapt uit de 26-koppige spelersgroep. Hij ontbrak al bij de oefenstage in Portugal omdat vorige week uit een test bleek dat hij is besmet met het coronavirus. Dinsdag bleek dat bondscoach Frank de Boer hem niet toevertrouwt tijdig volledig fit te zijn.

Met het afvallen van Cillessen kreeg de coronadiscussie bij Oranje een nieuw hoofdstuk. Onhandige uitspraken en warrige afspraken over het vaccinatiebeleid voor de EK-gangers beheersten de eerste dagen al de gesprekstof in de Algarve.

Mede omdat niet iedereen vorige week al present was, zijn niet alle spelers gevaccineerd. Sommigen omdat ze niets voor voelen, zoals Wout Weghorst. Anderen, zoals Matthijs de Ligt, omdat ze niet goed wisten wat ze er mee aan moeten. ,,Laat dat gepraat over vaccinaties eens rusten, laten we ons op het voetbal concentreren”, smeekte Frank de Boer de media.

MATTHIJS DE LIGT

De Boer kwam tot die verzuchting nadat Matthijs de Ligt tamelijk laconiek had verklaard geen injectie te willen. Later kwam hij op zijn woorden terug, wat weer nieuwe vragen opriep. Zeker van de 21-jarige verdediger van Juventus was zoveel onduidelijkheid niet verwacht. De Ligt heeft een atheneum-opleiding achter de rug. In interviews toont hij zich een intelligent spreker, die rechtlijnig voor zijn mening uitkomt en zich daarom al op jonge leeftijd tot een leider binnen de Oranje-selectie heeft ontwikkeld. En dan is zijn vader ook nog eens apotheker.

,,Het was geen doordachte mening van mij. Ik had er eigenlijk niet zo over nagedacht. Met mijn vader had ik het er niet eens over gehad. Je leeft als voetballer toch in een bubbel. Ik was nog niet klaar erover te beslissen. Dat mijn woorden dan toch flink werden opgeblazen snap ik, gezien de discussie die gaande was. Daarom heb ik alsnog via Twitter laten weten dat ik best gevaccineerd wil worden”, verklaarde De Ligt maandag in het dagblad Trouw.

GLAZEN HUIS

De uitleg van Matthijs de Ligt laat zien hoezeer topvoetballers in een glazen huis opgesloten zitten, hoezeer ze geleefd worden,  wat hun uitspraken over een thema als vaccinaties los kunnen maken. Hijzelf werd in januari getroffen door corona. Een schouderoperatie ontregelde dit seizoen al maandenlang voor hem. ,,Ik weet ook best dat je het vaccin niet alleen voor jezelf neemt, je doet het ook voor de mensen om je heen. Ik moet er toch niet aan denken dat ik dadelijk tijdens het EK ineens corona krijg. Aan de opwinding merk je nu wel dat het EK eraan komt.”

Voor Oranje begint Euro 2020 zaterdag 13 juni in Amsterdam tegen Oekraïne. In de aanloop is Schotland woensdag in Portugal de eerste oefenpartner en Georgië zondag in Enschede de volgende.  Na aanvoerder Virgil van Dijk, revaliderend van kruisbandletsel, is Cillessen de tweede afwezige. ,,Het gaat nog een tijdje duren voordat hij weer 100 procent fit is. Dan kan het EK al begonnen zijn”, motiveert Frank de Boer zijn beslissing om de keeper van Valencia thuis te laten.

EERSTE KEUS

Aangenomen werd dat Cillessen de eerste keus was voor het doel van Oranje. De twee gegadigden zijn nu Tim Krul , met Norwich gepromoveerd naar de Premier League en Ajax-veteraan Maarten Stekelenburg (38).  Derde keeper is Marco Bizot (AZ), ex-doelman van Racing Genk. Bij een blessures of corona-besmetting van een keeper tijdens het EK bestaat reglementair de mogelijkheid  een  vierde doelman op te roepen. ,,Dat kan in dat geval alsnog Jasper Cillessen zijn, het kan dan ook Justin Bijlow zijn”, aldus De Boer.

Met het afvallen van Cillessen komt opnieuw de vraag op waarom Justin Bijlow niet is geselecteerd. De 23-jarige doelman van Feyenoord liep dit seizoen regelmatig blessures op, ook door zijn soms wilde acties, maar was maandag uitblinker bij Jong Oranje dat met een 2-1 zege op titelkandidaat Frankrijk de have finales haalde van het EK Onder 21. Bijlow blonk niet alleen uit met knappe reddingen, vooral ook door de wijze waarop hij met een snelle spelhervatting de inleiding naar de winnende Nederlandse goal in de slotminuut verzorgde .

GAKPO EN TIMBER

Bijlow wordt in Nederland  als de mogelijk toekomstige doelman van Oranje gezien. Zijn wispelturigheid heeft tot nu toe een debuut in het Nederlands elftal in de weg gestaan. In de EK-selectie heeft De Boer twee spelers opgenomen die nog geen enkele keer voor Oranje uitkwamen: PSV-aanvaller Cody Gakpo (22) en de zich dit seizoen snel ontwikkelende Ajax-verdediger Jurriën Timber (19).

Of ze al tijdens het EK aan bod komen, is de vraag. De Boer bestrijdt dat de twee bij de nummers 16 tot en met 26 in de selectie behoren. ,,Zeker niet. Op de training laten ze allebei een uitstekende ontwikkeling zien”, zegt de Nederlandse bondscoach over de twee debutanten. Beiden moeten door hun EK-selectie de eindfase van het EK onder 21 aan zich voorbij laten gaan. Daar staat tegenover dat  de AZ-spelers Myron Boadu en Calvin Stengs, beiden al A-international, wél naar Jong Oranje werden verwezen. Verschuivingen binnen de hiërachie van de Nederlandse (kandidaat-)internationals.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Comments are closed.