vrijdag, april 19

Euro 2020: Uit en thuis – brief aan François Colin (1)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Kontich, 30 mei 2021

Dag François

Bedankt voor je brief. Het is ondertussen lekker warm hier in mijn tuin, EK-weer, want op een of andere manier verbind ik WK’s en EK’s altijd aan goed weer.

In tegenstelling tot jou ben ik nooit professioneel met voetbal bezig geweest. Zoals je weet, bekijk ik voetbal vanuit een totaal ander standpunt. Niet op het veld, niet naast het veld. Mijn carrière beperkt zich tot matige optredens als doelman – of wat daarvoor moet doorgaan – bij mijn lerarenploeg op het veld en in de zaal. En nu bekijk ik figuurlijk voetbal vanuit de tribune achter het doel, met een vleugje ironie. Alhoewel ik moet zeggen dat die ironie de laatste tijd vaak neigt naar sarcasme en zelfs cynisme als ik zie wat er allemaal in en rond het voetbal gebeurt. De Super League, de schandalige kampioenenvieringen, het ronduit racistische gedrag van zowel sommige spelers als van hele supportersgroepen, het teleurstellende niveau van sommige verslaggevers: het zijn allemaal gegevens die me niet onmiddellijk gelukkig stemmen. Soms is trop inderdaad te veel, niet enkel omwille van de opeenvolging van matchen. Maar ja, als voetbalfan overleef je dat. En dan ga je toch weer uitzien naar wat komen gaat.

Maar ik hoop wel dat het beter wordt dan wat we vorige zaterdag in Porto hebben gezien. Ik las dat Peter Vandenbempt dit de beste finale in jaren vond. Als je vergelijkt met de vorige finales, dan klopt dat natuurlijk. Toch is dat maar een schrale troost. Ik vond het een oersaaie match gebaseerd op organisatie en controle. Ik heb geen statistieken bijgehouden, maar behalve het doelpunt kan ik me maar twee doelkansen herinneren, eentje aan elke kant. Veel te weinig om peper en zout te zijn in de belangrijkste match van het jaar. De beide doelmannen hebben niks moeten/kunnen doen, want er was zelden of nooit directe dreiging. En uiteindelijk leeft voetbal toch van wat er in het zestienmetergebied gebeurt. En nu gebeurde er niks. Zoals je zelf schrijft, Thomas Tuchel had de bus geparkeerd. En City raakte er nooit door. Dat KDB niet in de wedstrijd voorkwam was zelfs niet eens zijn schuld maar van zijn coach die hem op een eiland posteerde. Chelsea won terecht, maar dat is het dan ook. En o ja, Rüdiger had altijd moeten worden uitgesloten. Ja, toch?

Je schrijft overigens dat de finale tussen twee foute ploegen werd gespeeld. Dat klopt. Maar zou het beter geweest zijn, mochten de twee andere finalisten het hebben gehaald? Voor mij blijft Paris Saint-Germain zowat de ultieme aberratie van wat geld en voetbal kunnen betekenen. Qatar en sport, het is een vloek die met geld en bloed aan elkaar kleeft. Ze mogen dan wel wat gas teruggenomen hebben, volgens mij is dat puur tactisch. En wat dan te zeggen van Real Madrid. Een club die al jaren van illegale staatssteun geniet en daar telkens ongegeneerd mee wegkomt, omdat zo’n instituut blijkbaar altijd boven verdenking staat.

Maar laten we onze blik op de toekomst richten. Via de blitse auto’s van de Rode Duivels en de innige omhelzing van Driesje en Kat komen we zo in Tubeke terecht. Zoals gewoonlijk was Roberto Martinez – verschrikkelijke beeldkwaliteit overigens, en dat in 2021? – in zijn eerste interview weer zijn gewone gladde zelf. Eigenlijk kun je zelf die antwoorden verzinnen. Maar je moet hem meegeven dat hij altijd vierkant achter zijn mannen blijft staan. Het geval Chadli bewijst dat ten volle. Zelf zou ik ook Witsel nooit hebben meegenomen. Ooit twijfelde ook ik aan hem, maar hij is en blijft een moeilijk vervangbare steunpilaar van deze ploeg, tenminste als hij gezond is. De snelle revalidatie en herintegratie van Witsel doen me daarbij wat aan Remco Evenepoel in de Giro denken. Hoge verwachtingen en veel te vroeg. Ik weet wel, alle vergelijkingen lopen mank, maar wat als blijkt dat Witsel helemaal niet klaar blijkt wegens helemaal geen competitieritme. Trainen is heel wat anders dan wedstrijden spelen. En hetzelfde geldt nu in zekere zin misschien ook voor Kevin De Bruyne. Leggen ze geen hypotheek op de rest van hun carrière?

Overigens, als ik de meeste journalisten mag geloven, lijkt het al een uitgemaakte zaak dat wij zonder enig probleem de tweede ronde zullen halen. Maar wat denk jij? Zal het inderdaad zo makkelijk zijn? Volgens mij zal het niet zonder slag of stoot zijn? Ook al staan ze nog altijd nummer één op de ranglijst. Rusland zullen ze in de openingsmatch niet zomaar opzijzetten en Denemarken zou thuis wel eens sterker voor de dag kunnen komen dan wij vermoeden. Alleen Finland lijkt echt wel zwakker.

Toch hopen we met zijn allen dat ze het goed zullen doen, want op één of andere manier kunnen we ons toch altijd iets makkelijker identificeren met de eigen voetballers. En we kunnen ook alleen maar hopen dat Hazard alles heeft opgespaard voor deze ene maand.

Tot slot, François, jij bent in Tubeke geweest kun je mij vertellen hoe dat in zijn werk gaat? Een bubbel van honderd personen. In het gewone leven kan dit niet. Bij de voetballers is dat blijkbaar geen probleem. Leven die werkelijk allemaal in quarantaine? Of zijn er mazen in het net? Benieuwd naar je antwoord.

Groetjes

Paul

Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

Comments are closed.